Tip na výlet: Predné Solisko - za výhľadmi na lyžiach

Jarné dni prichádzajú, ale v tatranských dolinách to ešte zďaleka nevyzerá ani na prvé jarné kvietky. Preto sme sa boli pozrieť na jediný dostupný vrchol Vysokých Tatier aj v zime.

Plánovanie túry je jednou z najdôležitejších vecí celého manažmentu bezpečného a hlavne príjemne stráveného dňa v horách. Preto už pár dní sledujem vývoj počasia. Rysuje sa mi slnečný a bezveterný deň po intenzívnom dni sneženia. To by mohol byť ten „deň D” na jarný prašanový skitouring v Tatrách.


Pozerám dostupné skialpové trasy v návštevnom poriadku TANAP-u a oči mi svietia, keď zistím, že jeden jediný dostupný kopec pre skialpinizmus vo Vysokých Tatrách je práve Predné Solisko. Kontrolujem na stránkach zjazdovky, ako je dostupný výšľap pre skialpinistov, keďže súčasťou výšľapu bude aj zjazdovka. Prekvapivo získavam super info, že výšľap je dostupný do 20:00, kedy sa uzatvára zjazdovka pre ratraky.

Ide sa na to…

Všetko naplánované, počasie vybavené, ideme na to. Výšľap popri zjazdovke je v miernom stúpaní a čakalo nás len 350 výškových metrov. Na Chate pod Soliskom si môžeš dať pauzu a následne vyšliapať zvyšných 300 výškových metrov vo voľnom teréne, kde využiješ aj mačky, najmä posledných 100 výškových metrov.


Výhľady za Soliskom

Na vrchole nás čakal vysoký drevený kríž, ale čo nás potešilo o čosi viac, boli tabule s jednotlivými názvami kopcov v okolí. Výhľady do Mlynickej doliny sú na nezaplatenie, čerstvo nasnežený prašan vytvára pocit nedotknutej krajiny plnej ticha. Od Patrie cez Satan až po Štrbský štít, ktorý ukončuje pohľady do doliny. Po ľavej strane Furkotská dolina a v pozadí kopec pripomínajúci hlavu indiána. Kto by to ale povedal, že je to náš najznámejší a najviditeľnejší kopec Kriváň?


Aké legendy sa naň viažu?

Kriváň je azda najznámejší svojou legendou lietajúceho anjela, ktorý krídlom narazil o vrchol a preto takto vyzerá. Toto bola jedna z mnohých, ktoré mi rodičia rozprávali od detstva, keďže sme naň mali výhľad každý deň. No z tohto pohľadu som ho ešte nepoznala. Smerom od Popradu na západ, či už idete po diaľnici, alebo sa nachádzate v nejakej dedinke ďalej pod Tatrami, máte možnosť zbadať hlavu indiána.


Ako som na to prišla?

Jedno leto som pracovala s evidenciou starých pohľadníc a dostala som sa k niekoľkým detailom Kriváňa z nezvyčajného „indiánskeho” pohľadu. Na zadnej strane vždy stálo - Vysoké Tatry, Kriváň (2 494 m) zo Sedielka (profil indiánskej hlavy). Odvtedy nastal jediný problém - keď sa pozriem na Kriváň z tejto strany, už to je vždy „indián”...


Zhrnutie:

  • Názov: Predné Solisko
  • Lokalita: Vysoké Tatry
  • Značenie: prehľadné značenie – modrá turistická značka, od Chaty pod Soliskom červená turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hod.
  • Parametre: 10 km/750 výškových metrov
  • Typ: hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: na centrálnom parkovisku na Štrbskom Plese


    Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Test: Inovatívny výkon v hybridnom prevedení bundy od Black Diamond

Test: Inovatívny výkon v hybridnom prevedení bundy od Black Diamond

Hybridná bunda, ktorá si našla miesto nielen v mojom šatníku, ale využívam ju aj na rôzne outdoorové aktivity.
Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Postupne nielen na našom magazíne vo forme videí a článkov, ale aj v e-shope pribúdajú novinky, či už v podobe produktov, alebo aj nových značiek. Ale ako to všetko vyberáme?
keyboard_arrow_up