Plitvické jazerá – pohodová dovolenková turistika

Plánuješ dovolenkovať na Jadrane alebo si odskočiť na predĺžený víkend do Chorvátska? Máme pre teba skvelý tip na nenáročnú turistiku neďaleko „slovenského“ mora.

Populárne Plitvické jazerá (Plitvička jezera), verím, netreba nejako špeciálne predstavovať, obzvlášť, ak ti ikonická filmová séria Karla Maya o ešte ikonickejšom indiánovi Winnetou aspoň niečo hovorí. Práve tieto chorvátske jazerá a vodopády poskytli filmárom čarovné kulisy počas natáčania epizódy Poklad na striebornom jazere. Musím ťa však sklamať, pretože poklad v materiálnej forme v Plitvičkách určite nenájdeš. Na druhej strane tam však objavíš nádherné prírodné bohatstvo v podobe majestátnych vodopádov a dychvyrážajúcich tyrkysových jazier.

Známe neznáme Plitvické jazerá

Plitvické jazerá sú podľa oficiálnych údajov od roku 1979 zapísané v zozname UNESCO a rozlohou zaberajú plochu 298 km. Tento chorvátsky národný park je tvorený stoštyridsiatimi vodopádmi, dvadsiatimi jaskyňami a šestnástimi jazerami a rozprestiera sa vo vnútrozemí, približne 130 kilometrov južne od hlavného mesta Zagreb. Nadmorská výška tejto jazernej sústavy činí zhruba 500 až 640 m n. m. a leží v oblasti zvanej Lika. Svoje pomenovanie Plitvice dostali podľa riečky Plitvica, ktorá zboku padá vysokým vodopádom do kaňonu.

Keďže ide o najznámejší národný park svojho druhu v Chorvátsku, ročne ho navštívia obrovské kvantá turistov, ktorí si tam poväčšine v letnej sezóne urobia malú medzizastávku.

MapaTuristické okruhy

Ktorý turistický okruh zvoliť?

Tento populárny chorvátsky národný park sme sa rozhodli navštíviť ešte koncom mája, mimo hlavnej turistickej sezóny, keďže sme chceli vystihnúť zľavnené vstupné. Do Plitvíc prichádzame už o ôsmej ráno a parkujeme na jednom zo záchytných spoplatnených parkovísk. Rozhodli sme sa, že využijeme parkovisko pri vchode číslo 1, keďže sa podľa vygúglených informácií hneď pri vstupe nachádza majestátny Veľký vodopád. Parkovacie miesta sa už aj v takýchto skorých ranných hodinách pomerne rýchlo zapĺňajú autami či autobusmi, preto sme radi, že sme dorazili medzi prvými návštevníkmi.

Veľký vodopádDrevené mostíky

V podstate už od začiatočných metrov nás vítajú informačné tabule s pomerne detailným opisom a mapkou jednotlivých okruhov, kde si môžeš zvoliť jednu z týchto okružných turistických trás:
  • Okruh A: 3,5 km/2 - 3 hod. Trasa od vstupu č. 1 smerom k Dolným jazerám – Novakovica, Kaluderovac, Gavanovac, Milanovac až po Kozjački mostovi. Táto alternatíva je vhodná aj pre rodiny s kočíkmi.
  • Okruh B: 4 km/3 - 4 hod. Trasa od vstupu č. 1 cez dolné jazerá k stanovištu P3, kde je k dispozícii vyhliadková plavba loďou po najväčšom jazere Kozjak na druhú stranu P1, odkiaľ je možnosť vrátiť sa vláčikom či pešo späť k vstupu 1/2.
  • Okruh C: 8 km/4 - 6 hod. Okružná trasa začína vstupom 1 a pokračuje spoločne trasou A/B a zahŕňa dolné jazerá, plavbu loďkou, chôdzu pozdĺž horných jazier a návrat k vstupu 1 vláčikom od stanice St3.
  • Okruh K: 18,3 km/cca 6 hod. Totožný okruh ako prvé spomínané trate, avšak časť trasy absolvuješ cez pokojný les s veľkým výškovým rozdielom a nádherným výhľadom na vodopády nad jazerom Okrugljak. Tento okruh je vhodný pre fyzicky zdatnejších turistov.
  • Okruh E: 5,5km/2 - 4 hod. Začína sa pri vstupnej bráne 2 a končí sa na stanovisku St3. Tu máš možnosť vidieť to najkrajšie z Horných Plitvických jazier.
  • Okruh F: 4,6 km/3 - 4 hod. Taktiež so začiatkom pri vstupe 2 s pokračovaním plavbou loďkou cez jazero Kozjak smerom k Dolným jazerám. K východiskovému bodu sa vrátiš strmými serpentínami s očarujúcimi výhľadmi.
  • Okruh H: 8,9 km/4 - 6 hod. Začiatok okruhu je tiež pri vstupnej bráne 2 a zahŕňa prehliadku Horných jazier, jazero Kozjak a tiež Dolné jazerá.

Dolné jazerá
My sme si zvolili zlatú strednú cestu - okruh C, nakoľko sme natrafili na obdobie po výdatných dažďoch a nie všetky ponúkané trasy boli sprístupnené. Niekedy sa tiež stáva, že je uzatvorený rovno celý park, hlavne v prípade nepriaznivých podmienok, takže si to odporúčame dopredu overiť na ich oficiálnej webovej stránke.


Začiatok pri sústave Dolných jazier

Aké je však naše sklamanie, keď následne zisťujeme, že na mnohých úsekoch je zaplavený vodou a aj značne blatistý.
Naše očakávania sa stali skutočnosťou hneď za vstupným portálom, kde nás v celej svojej kráse v diaľave očaril jeden z najvyšších vodopádov parku - Veľký vodopád (Veliki slap). A popravde sa ani nečudujem, že patrí k najväčším ťahákom Plitvíc, keďže je na vlastné oči, na rozdiel od fotografií, neskutočne majestátny. Hneď v úvode zapínam aj svoje milované hodinky, hoci táto túra nebude túrou v pravom zmysle slova, na akú sme zvyknutí na Slovensku. Som však zvedavá, nakoľko sú uvádzané údaje o počte kilometrov a časovom rozpätí nášho okruhu pravdivé.

Po prvotnom uchvátení sa pomaličky predierame davom ľudí a kľukatým chodníčkom klesáme po serpentínach smerom k Dolným jazerám. Ešte si na chvíľu urobíme malú odbočku smerom doprava priamo pod Veľký vodopád, kde po druhýkrát stojíme v nemom úžase. Na tomto mieste padá malá prítoková riečka Plitvica do 72 m dlhej priepasti. Tu sa treba pripraviť nielen na poriadny hukot padajúcej vody, ale aj na spŕšky kvapiek, ktoré nám značne sťažujú fotografovanie. Na druhej strane však poskytujú neskutočné osvieženie, ktoré určite oceníš počas úmorných letných horúčav počas hlavnej sezóny.


Po dostatočnom pokochaní sa smerujeme naspäť na hlavný chodník turistickej trasy a nasledujeme značenie pod písmenom C. Kráčame po úzkych drevených chodníkoch, ktoré sa miestami striedajú s klasickými chodníčkami pozdĺž brehu. Vodná plocha Dolných jazier hrá tými najrozmanitejšími farbami a odtieňmi modrej a tyrkysovej. Všímame si, že voda v jednotlivých jazerách je neskutočne čistá a priezračná, dokonca aj kusy popadaného dreva v nej majú svoje kúzlo.

Postupne míňame jazerá Kaluderovac, Gavanovac a Milanovac, ktoré sú pospájané rozmanitými prírodnými kaskádami. Prechádzka pozdĺž nich ti bude trvať približne 30 minút, pričom v prípade potreby oddychu či občerstvenia môžeš využiť jednu z lavičiek, ktoré sú vybudované na niektorých úsekoch.

Jazero Kozjak

Plavba loďkou cez jazero Kozjak

Po pár desiatkach minút sa dostávame k najväčšiemu z dnešných jazier – jazeru Kozjak. Podľa údajov na informačných tabuliach je dlhé zhruba 2 kilometre a pýši sa hĺbkou 46 metrov. Jeho názov je odvodený od legendy, podľa ktorej sa v ňom kedysi utopila črieda kôz počas úteku pred svorkou hladných vlkov. Údajne sa pod ňou prelomil tenký ľad. Nevieme, nakoľko je táto povesť založená na pravdivých skutočnostiach a ani to dnes nehodláme skúmať.

Loďky
Zvýšenú námahu si však ani len neuvedomíš, pretože okolitá rozprávková panoráma ti nedovolí sústrediť sa na niečo iné.
Jazero je vraj možné obísť príľahlým turistickým chodníčkom, ktorý sa vinie pozdĺž jeho brehov, preto to skúšame ako prvú voľbu aj my sťa zdatní tatranskí turisti. Aké je však naše sklamanie, keď následne zisťujeme, že na mnohých úsekoch je zaplavený vodou a aj značne blatistý. Neostáva nám teda nič iné, ako voľky-nevoľky využiť služby miestnej loďky, ktorá v pravidelných intervaloch premáva z jednej strany jazera na tú opačnú. A áno, máš to v cene vstupného lístka, takže nemusíš platiť nič navyše. Počas čakania sa na tomto mieste zároveň môžeš aj občerstviť či nakúpiť suveníry v jednom zo stánkov.


Plavba loďkou nám trvá necelých 20 minút, takže si môžeš za ten čas oddýchnuť a kochať sa panorámou okolitých zalesnených kopcov masívu Velika Kapela. Mne osobne tieto kulisy navôkol pripomínajú tak troška prostredie Ružína a Ružínskeho krasu. Príjemnú plavbu ti môže inak znepríjemniť iba vietor či nepriaznivé počasie, ale myslím, že ani tak by to nemal byť nejaký problém.

Vodopád

Smerom k sústave Horných jazier

Vystupujeme na druhej strane brehu na stanovisku s označením P1 a pokračujeme v našom okruhu znova pešky. Táto časť jazier a vodopádov sa mi páči o čosi viac, o čom svedčí aj intenzita môjho fotografovania.


V tejto polovici okruhu je stúpanie o čosi príkrejšie, keďže doteraz to bola neskutočná pohoda, čo sa prevýšenia týka. Zvýšenú námahu si však ani len neuvedomíš, pretože okolitá rozprávková panoráma ti nedovolí sústrediť sa na niečo iné. Prechádzame okolo ďalších a ďalších očarujúcich vodopádov a jazier, no v ich názvoch sa už postupne prestávame orientovať. Spomeniem však, že sústavu Horných jazier podľa mapky tvorí Proščansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Vir, Veliki Jovinovac, Mali Jovinovac, Galovac a Milino jezero.

Horné jazerá
Posledný úsek pred nástupnou stanicou na vláčik vedie už len príjemným lesíkom, kde sa aj trošku zapotíš a spálené kalórie zasa ľahko nahradíš pri lákavých stánkoch s nápojmi a občerstvením, ktoré ťa čakajú za Hornými jazerami. Odmenou ti bude viac-menej pohodová 20-minútová jazda zo stanice St3 smerom do začiatočnej pasáže dnešného okruhu. Spiatočnú jazdu si zároveň môžeš užívať ako akúsi rozlúčku s úžasnou prírodnou scenériou jazier. Nedaj sa však pomýliť medzizastávkou v stanici St2, musíš vystúpiť až na konečnej stanici St1. My sme tak skoro urobili, nebyť jedného pána, ktorý nás, chvalabohu, zavčas usmernil.

Vodopády

A drobné prekvapenie na záver, s ktorým máloktorý návštevník počíta – vystúpenie z vláčika na konečnej zastávke ešte neznamená automaticky koniec turistického okruhu. Pekne po svojich si to ešte zošliapeme k hlavnému vchodu/východu, čo nám trvá iba pár desiatok minút navyše. Práve počas tejto finálnej zostupovej časti sa nám otvárajú famózne výhľady akoby z vtáčej perspektívy smerom na celú sústavu Dolných jazier a vodopádov. Aká nádhera!

Výhľad zhoraZáverečná panoráma

Bodka na záver

Turistika v tomto národnom parku určite nie je turistikou v pravom zmysle slova, na akú sme zvyknutí u nás na Slovensku a zvládne ju naozaj každý, kto vie chodiť. Na jednom z vybraných prehliadkových okruhov budeš mať však jedinečnú príležitosť uvidieť nádherný svet zurčiacich vodopádov, jaskýň, skál a jazier ukrytých v nekonečných lesoch.

Môžeš si vziať aj svojho štvornohého domáceho miláčika, avšak ten musí byť po celý čas priviazaný na vôdzke. Kúpanie v Plitvických jazerách je prísne zakázané a tiež aj schádzanie mimo vyznačených turistických trás či zakladanie ohňa. Odporúčam si tiež vziať aj dobrú trailovú obuv, lebo drevené mostíky a chodníky zvyknú byť pomerne klzké. Ak však dodržíš určité pravidlá správania sa v tomto národnom parku, budeš mať nevšedný turistický zážitok, ktorý určite stojí za tú menšiu odbočku z Jadranu.

Zhrnutie

  • Názov: Národný park Plitvické jazerá
  • Lokalita: masív Velika Kapela a Plješevice
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: cca 2,5 hod.
  • Vhodné pre deti: áno
  • Parametre: 11 km/428 m
  • Typ: nenáročná túra pozdĺž sústavy jazier a vodopádov
  • Možnosť parkovania/spoje: záchytné parkoviská pri vchode Ulaz 1 a Ulaz 2
  • Vstupné: 39,80 €/dospelí, 26,50 €/študenti, 15,90 €/deti (hlavná sezóna)
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Temnosmrečinské plesá

Temnosmrečinské plesá

Nádherná a bezzásahová tatranská dolina, ktorá ťa zavedie k plesám ukrytým ďaleko uprostred Vysokých Tatier. K tomu najvyšší slovenský vodopád a takmer žiadni ľudia. Poďme preskúmať Kôprovú a Temnosmrečinskú dolinu.
Za vodopádmi Liptova

Za vodopádmi Liptova

V liptovských lesoch ukrytá hučiaca voda padajúca zo skalných brál vyčarí úsmev na tvári každému, kto na vlastné oči uvidí jej moc. Poď so mnou objaviť skryté krásy v podobe vodopádov na Liptove.
keyboard_arrow_up