Výbava na viacdĺžkové lezenie – hurá na štíty

Presunúť sa z lezeckého interiéru do skalnej steny chce nielen odvahu, ale i správnu výbavu. Čo by nemalo chýbať v batohu?

Petzl Sitta – 153 €

sedací úväzok Petzl Sitta
Sedací úväzok Sitta je výnimočný najmä pohodlím, ktoré pri nosení pocítiš. Od ostatných „sedákov“ sa totiž odlišuje už samotnou konštrukciou. Namiesto klasického polstrovania je zvolená technológia Wireframe. Súbor povrázkov z HMPE optimalizuje tlak pri nosení a zároveň redukuje hmotnosť setu. Samozrejmosťou je niekoľko pútok po obvode pásu, na ktoré sa dá pripnúť všetka nevyhnutná výbava. Aj v ďalších veľkostiach ho spolu s inými úväzkami nájdeš na našom MTHIKER shope.

Black Diamond Vapor – 138 €

Black Diamond Vapor
Prilba je základom bezpečného lezenia, nielen pri „výpadku“ – pohnevať vie aj zablúdená padajúca skala. Model Vapor je vhodný na celoročné lezenie, s 21 vetracími otvormi si zachováš chladnú hlavu aj počas teplých dní. O tlmenie nárazov sa stará EPS pena, pokrytá polykarbonátovou škrupinou. Tá zabezpečuje odolnosť voči oderu a predlžuje životnosť prilby. Do prednej časti sa dá umiestniť čelovka. V červenom a čiernom prevedení ju s ďalšími prilbami nájdeš na našom MTHIKER shope.

Climbing Technology Fly-weight EVO – 28,99 €

Climbing Technology Fly-weight EVO
Ultraľahká predĺžená expreska, pozostávajúca z karabín Fly-weight EVO a slučky z materiálu dyneema je dostupná v dĺžke 35 alebo 55 cm. Vďaka svojej dĺžke zabraňuje tomu, aby sa lano trelo o skaly pri lezení v previse či komíne. Lano sa jednoducho nacvakáva aj vycvakáva pomocou drôteného zámku, pričom priaznivým faktorom je aj tvar karabíny. Na jednej z karabín sa nachádza kotviaci prvok Fixit, ktorý zabraňuje pohybu a pretáčaniu slučky. Ďalšie expresky nájdeš na našom MTHIKER shope.

Black Diamond ATC-GUIDE – 24,99 €

Black Diamond ATC-GUIDE
Či už budeš niekoho istiť pri lezení alebo budeš potrebovať zlaniť, nevyhnutnou pomôckou je istítko. Model ATC-GUIDE je predovšetkým ľahký. Využiť ho môžeš pri istení jedného alebo dvoch lezcov zároveň. Vďaka viacnásobným režimom trenia je vždy zvolená optimálna brzdná sila pri spúšťaní lezca alebo zlaňovaní. Toto istítko je možné použiť s lanami o priemeroch 8,1 až 11 mm a dostupné je aj v čiernej, prípadne zelenej farbe. Spolu s inými istiacimi pomôckami ho nájdeš na našom MTHIKER shope.

Black Diamond Camalot Z4 0,5 – 0,75 – 84,99 €

Black Diamond Camalot
Pri náročnejšom, technickom lezení špárou, sú friendy priam nevyhnutnosťou – najmä, ak chceš prekonávať limity a liezť voľne. Model Camalot Z4 je dostupný v piatich rôznych veľkostiach pre optimálne založenie. Hlava friendu pozostáva z dvoch vačiek, ktoré majú rozdielne veľkosti. Tým pádom je možné friend založiť aj do špáry nepravidelného tvaru. Okrem veľkosti 0,5 – 0,75 sú dostupné aj štyri ďalšie (počínajúc 0,1 – 0,2) a s podobnými modelmi ich nájdeš na našom MTHIKER shope.

Petzl AMD Screw-Lock – 23,99 €


Na detailoch záleží a karabína AMD je toho jasným dôkazom. Vďaka novému profilu v tvare písmena H bolo čo-to ušetrené na jej hmotnosti za zachovania jej pevnosti. Svojím tvarom je vhodná najmä v kombinácii so zlaňovacou brzdou, prípadne ako koniec spojovacích prostriedkov. Systém zámku KeyLock zvyšuje bezpečnosť pri jej používaní. Ukončenie Screw-Lock je ideálne do znečisteného prostredia. Túto i ďalšie karabíny nájdeš na našom MTHIKER shope.

Ortovox Trad 30 Dry – 189 €

Ortovox Trad 30 Dry
Batoh Trad 30 Dry je určený do najťažších lezeckých podmienok. Vzhľadom na svoju nepremokavosť mu problém nerobí ani horšie počasie. Konštrukcia je navrhnutá tak, aby batoh nezavadzal ani pri záklone hlavy a takisto posúva ťažisko čo najvyššie. Tvar batoha zabraňuje nechcenému zachytávaniu o skaly. Z vonkajšej strany sa nachádza niekoľko praktických popruhov na upnutie výbavy, prilby či lyží a cepínu pri zimnom lezení. Podobné modely nájdeš na našom MTHIKER shope.

Rock Empire Nut Tool Opener – 10,79 €

Rock Empire Nut Tool Opener
Poznáš ten pocit, keď lezieš na druhom a zbieraš postupové istenia. Zrazu to nejde a kamoš z hora Ti kričí, že kým to nevyberieš ani nelez hore. Riešením – či už zakladáš alebo vyťahuješ instenia – je špeciálny nástroj. Multifunkčný nástroj od Rock Empire, Nut Tool Opener, patrí medzi všestranné kúsky. Okrem háku sa na ňom nachádza otvárač na fľaše. Tento i podobné nástroje nájdeš na našom MTHIKER shope.

Petzl Passo Guide 7 – 209 €

Petzl Passo Guide
Lano Passo Guide 7 patrí medzi všestranné a univerzálne kúsky. Vďaka vodoodpudivej úprave UIAA Guide Dry je lano použiteľné aj v tých najextrémnejších podmienkach, vrátane alpského či zimného lezenia. Za pomoci úpravy EverFlex v podobe tepelného ošetrenia stabilizuje vlákna lana, zabezpečuje stabilný úchop a zlepšuje jeho životnosť. Jadro a plášť sú na koncoch lana spojené ultrazvukom, čo zabraňuje strapkaniu. Ďalšie polovičné laná nájdeš na našom MTHIKER shope.

Beal Dynaloop – 7,89 €

Beal Dynaloop
Slučku Dynaloop je možné využiť na niekoľko spôsobov – či už pri odsedávaní, istení, alebo na vytvorenie štandu. Dynamická slučka o priemere 8,3 mm má zašité a zatavené konce, čo navyšuje bezpečnosť pri jej používaní a takisto jej životnosť. Oplet lana je navyše odolný voči UV žiareniu aj oderu. Slučka je dostupná v troch dĺžkach, resp. farbách – žltá s dĺžkou 60 cm, modrá s dĺžkou 120 cm a červená s dĺžkou 150 cm. Spolu s ďalšími slučkami a rep šnúrami ju nájdeš na našom MTHIKER shope.

Pre ešte viac lezeckého vybavenia môžeš navštíviť náš MTHIKER shop.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výbava pre núdzové prespanie a bivakovanie v horách PR článok

Výbava pre núdzové prespanie a bivakovanie v horách

Či už chceš v horách jednorazovo prespať cielene, alebo nechceš zostať „na lopatkách“, ak sa niečo zomelie, táto výbava ti určite bude užitočná.
Tatranské lezecké začiatky na Velický zub

Tatranské lezecké začiatky na Velický zub

Jednou z možností, ktorou začať tatranské lezenie, je cesta Jubilejná. Tá vedie na Velický zub do výšky 2 002 m n. m. Poďme si ju spolu preliezť dĺžku po dĺžke.
Prvé jarné popoliezačky na skalách PR článok

Prvé jarné popoliezačky na skalách

Je tu jar a spolu s ňou občas aj príjemné teplé dni. Pozrieme sa na lezecký výstroj, ktorý nesmie chýbať pri lezení.
keyboard_arrow_up