Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Chcete zažiť tajomnú prehliadku podzemia, navštíviť tiesňavu a rázovitú slovenskú obec aj s menšími ratolesťami?

Ak ste odpovedali áno, odporúčame návštevu Jaskyne Zlá diera, ktorá vám neopakovateľný a dobrodružný zážitok určite prinesie. Cestou z jaskyne si spravte zastávku s malou prechádzkou v Lačnovskom kaňone a nevynechajte ani malebnú, históriou dýchajúcu dedinku - Lačnov.

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňonvýlet s deťmi

Kde bolo, tam bolo…

Jaskyňa „Zlá Džura“, ako ju prezývajú domáci v šarišskom nárečí, sa nachádza v malebnom pohorí Bachureň pri obci Lipovce v okrese Prešov a je jedinou známou a sprístupnenou jaskyňou v tomto okrese.

kam s deťmituristika s deťmi

...suverénne vyhráva v súťaži o najpriateľskejší rodinný prístup k návštevníkom a najkrajšie prostredie.
Bol krásny letný deň a my sme sa vybrali objavovať. Začíname jaskyňou, kde sme sa predom telefonicky informovali, kedy môžeme prísť. V zložení dve mamy, dvaja školáci, jedna škôlkarka a bábätko sme zaparkovali na maličkom parkovisku pri drevenej bráne s označením jaskyne a k samotnému vstupu dovnútra nás viedol nádherný lesný chodník lemovaný ihličnatými stromami. Decká mali pocit, že sú v rozprávkovom lese a kdesi je určite ukrytá chalúpka na stračej nôžke, v ktorej prebýva miestna ježibaba.

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňonJaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon

Približne v polovičke cesty, priamo z chodníka, je odbočka k novej vyhliadke Srdiečko, ktorá ponúka nádherný výhľad na celé okolie. Úvodnú, cca 1 km dlhú prechádzku sme zvládli aj s terénnym kočíkom do 15 minút.

výlet s deťmituristika s deťmi

Prilba, karbidka a skvelá sprievodkyňa

Okolie jaskyne je upravené, vykosené, nachádza sa tu okrem administratívnej chatky aj oddychová zóna s lavičkami a detské ihrisko, čo určite ocení každý návštevník. Tento bonus potešil aj všetky naše decká.

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňonkam s deťmi

Pred vstupom do jaskyne nás žoviálne privítal jej prevádzkovateľ Rudolf Kočš, ktorý nás hneď v úvode pobavil humornými príhodami a podal nám úvodné informácie o tom, ako bude prehliadka prebiehať, kto bude súčasťou skupiny, ukázal nám netopiera v malom vestibule, decká poslal vycikať a následne rozdal vybavenie.

Keďže jaskyňa nie je osvetlená, pred prehliadkou dostáva každý návštevník potrebné vybavenie -helmu a karbidovú lampu. Prehliadka trvá cca 50 minút a prevedú vás skúsení, ústretoví a priateľskí sprievodcovia.

kam na výlet s deťmiJaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon

V podzemí na vás čaká Katarínska hala s priemerom 30 m, Jazierko šťastia, historické artefakty, ako napríklad nožík z 15.-16. storočia, či pozostatky oviec, jeleňa, jazveca a medveďa. Netopiere sú stabilnou skupinou obyvateľov jaskyne, domov tu našlo 12 rôznych druhov.

Po skončení prehliadky nás opäť privítal správca jaskyne, deťom pripravil krátky kvíz a všetkým ponúkol občerstvenie. Deti si vybrali magnetky a prezentačné materiály, rozlúčili sme sa so slovami, že čoskoro sa opäť vrátime a pokračovali sme ďalej.

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňonvýlet na Slovensku

Samotná jaskyňa nepatrí medzi tie najkrajšie, čo sa týka jaskynnej výzdoby, no suverénne vyhráva v súťaži o najpriateľskejší rodinný prístup k návštevníkom a najkrajšie prostredie.

Z jaskyne do Lačnovského kaňonu

Po návšteve jaskyne sme si cestou domov spravili krátku zastávku v Lačnovskom kaňone. Tiesňavu medzi obcami Lipovce a Lačnov, ktorú vyhĺbil Lačnovský potok, mnohí nazývajú aj „malým Slovenským rajom“.

výlet v okolí PrešovaJaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon

Nám sa podarilo navštíviť všetky tri miesta počas jedného dňa...
Dĺžka tiesňavy je cca 2 km, do kaňonu sa vstupuje cez drevenú bránu s vyrezaným názvom a celá trasa až k tiesňave je pohodová prechádzka bez značného prevýšenia. Cestu lemuje potok s množstvom drevených mostíkov, čo bolo najväčšou atrakciou tejto zastávky. Približne po pol hodine pohodového kráčania aj s vozíkom a bábätkom sme sa dostali k vodopádu a kovovým schodom, ktoré nás previedli cez tiesňavu.

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňons deťmi na výlet

Kaňon lemujú veľmi strmé svahy a vysoké steny, v ktorých je vidieť rôzne útvary - medzi najznámejší patrí Kamenná baba, tvarom pripomína ženu s dieťaťom v náručí, či Mojžišov stĺp vysoký 60 m a skalné okno Vrátnica.

Na konci kaňona je križovatka turistických ciest a turistickou trasou môžete pokračovať až do rázovitej obce Lačnov, ktorá sa ako jedna z mála obcí na Slovensku zachovala a v roku 1995 bola vyhlásená za pamiatkovú zónu.

výlet s deťmirodinná turistika

Počas krátkej prechádzky sme mali možnosť vidieť mnoho pamiatok ľudovej architektúry, tradičné drevenice a nevšedný obraz slovenského dedinského horského života.

Nám sa podarilo navštíviť všetky tri miesta počas jedného dňa, a nadšené boli predovšetkým deti, ktoré preferujú rôznorodosť zážitkov a atrakcií. Ak sa do Lipoviec vyberiete, určite navštívte jaskyňu, kaňon a Lačnov.

Zhrnutie

  • Názov: Jaskyňa Zlá diera, Lačnovský kaňon, Lačnov
  • Lokalita: Lipovce, Prešovský kraj, pohorie Bachureň
  • Značenie: výborné
  • Obtiažnosť: nenáročné, vhodné pre deti a športové kočíky
  • Trvanie: celodenný výlet, cca 6 hod.
  • Dĺžka/prevýšenie: Lačnovský kaňon 2,3 km/220 m
  • Možnosť parkovania/spoje: bezplatné parkovisko pri jaskyni, pred kaňonom a v Lačnove
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
Vršatec - koruna Považia

Vršatec - koruna Považia

Pravdepodobne si ho už videl aj ty. Pohorie pútajúce pozornosť od Púchova po Trenčín a nie, nie je to už v Česku, ako si niektorí častokrát mysleli.
keyboard_arrow_up