Test: Vaude Brenta 36+6 - skutočný univerzál, či mačkopes?

Dokáže batoh o objeme 42 litrov poslúžiť univerzálne, alebo sa stane len ďalším v rade ruksakov, ktoré už vlastním?

Za poslednú dobu začínam mať pocit, že s batohmi je to ako s bicyklami – správny počet je n+1. Začalo to 80 litrami počas skautských táborov, pokračovalo nižšou litrážou kvôli diaľkovým trekom. Môj pôvodný turistický batoh na „jednodňovky“ a víkendové akcie už nejaký čas dosluhoval. Keď prišla možnosť otestovať model Brenta od Vaude, nezaváhal som ani chvíľku – koniec-koncov, prvý letmý „dotyk“ s touto sympatickou značkou som mal už na tohoročnom Eurobiku. Prekonal moje očakávania?


Zvládne „víkendovku“ aj Gerlach

Výhody a takisto potenciálne úskalia tohto batohu spočívajú najmä v jeho objeme. Ruksaky o objeme 40 litrov som dlhodobo vo svojich očiach radil medzi trochu „zbytočné“ – na jeden deň väčšinou bohato postačí 20 – 30 litrov, počas Cesty hrdinov SNP, či Rudnej magistrály som bol vždy zbalený v 50-litrovom kúsku. No vlastná skúsenosť ma naučila, že najmä počas zimných túr, či víkendových akcií, sa človek bez takéhoto univerzálneho batoha nezaobíde. Do malého ruksaku sa všetko nepomestí a čo si budeme hovoriť, 50+ litrové batohy sú už expedičné „opachy“ a človek môže poľahky skĺznuť k tomu, že do svojho slimačieho domčeka nahádže aj to, čo nepotrebuje. Inak by batoh vyzeral príliš prázdno.


Za ten čas, čo som Brentu testoval, si so mnou batoh prešiel niekoľkými víkendovými akciami a, samozrejme, pár túrami. Ak si ho plánujete vziať na letnú jednodňovku a neplánujete doň zbaliť výbavu pre seba, rodičov, aj susedovho psa, tak to bude presne ten druhý prípad – vecí málo, miesta habadej. Pri víkendových akciách som však jeho potenciál mohol rozviť naplno. To isté sa dá povedať aj o túre na Gerlachovský štít, keď poľahky poňal všetko oblečenie do jesenných podmienok, sedák aj prilbu. A práve na Gerlachu som objavil jednu z jeho ďalších daností.


Ekologické = nekvalitné?

Keď som sa na Eurobiku prechádzal po stánku Vaude, ako prvá mi do očí udrela ich snaha o čo najekologickejšiu výrobu. Recyklovanie PET fliaš a následná výroba polyesteru, uhlíková neutralita... množstvu ľudí sa pri týchto slovách zvraští obočie a takéto produkty vopred odsúdia ako niečo nekvalitné, čo dlho nevydrží. Povrch tohto batoha pozostáva z kombinácie polyamidu a polyesteru 300D s PU úpravou. Keď som zostupoval z Gerlachovského štítu a obtieral som sa spodkom batoha o každú druhú skalu, bol som veľmi zvedavý, v akom stave neskôr zostane a koľko ho budem doma čistiť. Na Sliezskom dome ma čakala jasná odpoveď – nebudem.


Spodok batoha zostal neporušený, pravdepodobne aj zásluhou povrchovej úpravy Eco Finish, ktorá má batoh chrániť pred povrchovými nečistotami. V tomto prípade som zvedavý, koľko ešte vydrží, resp. kedy mi pribudne prvý „zárez“ od blata. A, s jemným nádychom cynizmu by som vedel dodať, že sa teším na tú upršanú časť jesene.... Tu pomôže integrovaná pláštenka, ktorá je schovaná v spodnej časti batoha. Zatiaľ som ju naťahoval len tak „skusmo“ a mám pocit, že je aj o niečo väčšia, než je potrebné. Stále je však lepšie mať rezervu pri väčšom počte vecí, než aby nechránila celý povrch batoha.


Vrecká a vstupy na všetko

Presuňme sa ku konštrukcii batoha samotného. Ide o jednokomorový ruksak zo vstupom z hornej časti s poklopom a takisto spredu. Predná časť je rozopínateľná v tvare písmena U a poskytuje praktický prístup k veciam na dne batoha. Či už vtedy, keď ho mám „narvaný“ doplna alebo vtedy, keď sa mi nechce šmátrať cez vrchný poklop. Pri bližšej kontrole oku neujde nápis YKK, vo Vaude teda išli na istotu a zvolili renomovaného výrobcu zipsov.


Predným zipsom je takisto ohraničené veľké elastické vrecko. Na prilbu je, v mojich očiach, bohužiaľ príliš malé, no svoje využitie u mňa našlo ako „kôš“ na špinavé, či spotené veci.


Na boku sú situované „tradičné“ elastické vrecká, ideálne na fľašu, či drobné príslušenstvo. Jedným dychom však rovno dodávam, že na strane „k chrbtu“ sú k torzu batoha uchytené len v jednom bode, a tým pádom by veľmi malé veci mohli odtiaľ neplánovane vypadnúť. Treba však vyzdvihnúť rozmery vreciek, keďže sú dostatočne hlboké aj široké na to, aby poňali aj väčšie fľašky.


Komu by pitný režim v tejto forme nestačil, môže batoh doplniť o hydrovak. Ten sa vo vnútrajšku batoha vešia za pásik a, ako to už býva zvykom, má svoju vlastnú priehradku. Vývod nájdeme v ľavom hornom rohu, pričom hadica vedie ramenným popruhom, kde je aj predpripravený držiak. Konštrukčne je mierne iný než ten, na aký som zvyknutý – hadicu sem nestačí zasunúť, ale je nutné ju vyslovene zacvaknúť.


Spočiatku som sa obával, že mi to zamestná obe ruky, no s trochou tréningu sa to dá poľahky zvládnuť aj jednou rukou a na túrach som to hojne využíval. Podľa fotiek by sa mohlo zdať, že hadica uchytená v jednom bode, môže prekážať a hojdať sa. Tento problém som však nezaznamenal. Bystrému očku určite neušlo drobné pútko s ikonkou okuliarov... ktoré som využil raz. Vtedy som zistil, že je dostatočne nepraktické, keďže okuliare, aj za výraznej pomoci držiaku na hadicu, odstávali. Za mňa teda okuliare radšej na hrudný pás, za tričko alebo ideálne na oči .


Poklop batoha poskytuje tých dodatočných 6 litrov objemu, ako už napovedá aj názov batohu. Oproti môjmu väčšiemu ruksaku je neodnímateľný, zato som tu však našiel ďaleko viac priehradiek, než som očakával. V spodnej časti sieťovaná, vo vrchnej časti rozdelená na hlavný úložný priestor, vrecko na mobil (ten môj sa tam zmestil „el-té-té"), menšie vrecko na zips s bližšie nešpecifikovaným zameraním a drobný krúžok na kľúče.


Pri nastavovaní jeho popruhov som objavil jedno z najväčších negatív batoha. Pracky vymedzujúce jeho „výšku“ sa nenachádzajú na vonkajšej strane, ale sú situované vo vnútri. Tým pádom nie je možné upravovať dĺžku popruhov „za pochodu“, ale musím batoh vždy otvoriť, popruhy upraviť a následne batoh opäť zatvoriť.


Siahodlhú rozpravu o vreckách ukončíme na bedrovom páse, kde sa nachádzajú hneď dve vrecká na zips. Vzhľadom na rozmery sa sem však zmestia skôr drobnosti typu nožík – na priemerný mobil rovno zabudnite. A keď už sme pri bedrovom páse, treba povedať, že mi od začiatku slušne „lezie na nervy“. Hádam pri každom mojom predošlom batohu odstával nezapnutý bedrový pás pekne do strán. Všetko je ale prvý raz, a v tomto prípade sa obe jeho časti tlačia skôr k sebe. Výsledkom je, že keď si batoh vykladám na ramená, musím ich následne vyťahovať spoza chrbta. Možno drobnosť, ale nepoteší.


Chrbtový systém a skvelé odvetranie

Vzhľadom na relatívne nízku litráž je nastaviteľný chrbtový systém veľmi príjemným bonusom. Čo ma však prekvapilo ešte viac, je jeho veľmi praktické prevedenie. V priebehu rokov sa ku mne dostali rôzne typy chrbtových systémov, ktoré však mali svoje zjavné muchy – od iba troch polôh nastavenia až po chabé nastavenie velcro páskou. Brenta má chrbtový systém vertikálne nastaviteľný v rozmedzí približne 8 cm. Popri úsečkách by ma osobne potešili aj číselné údaje, ktoré by naznačovali ideálnu polohu pre konkrétnu výšku torza, prípadne aspoň interval. Pre samotné nastavenie stačí potiahnuť nápadné oranžové pútko, čím sa otvorí skrytá pracka. Nastavíš výšku, zacvakneš, ideš na túru. Jednoduché.


O tom, ako batohy skáču míľovými skokmi vpred, som sa presvedčil aj pri odvetraní batoha. Kde sú tie časy, keď som musel trpieť nefungujúci bedrový pás a batoh nalepený na chrbte, či v lepšom prípade ťažké, oceľové výstuhy . Medzistupňom bol odnímateľný výstužný „plát“, tu sa snažili hmotnosť zraziť ešte viac nadol. Výstuž tvorí konštrukcia zo subtílnej kovovej guľatiny a finálna hmotnosť je tak zhruba 1,5 kg.


O odvetranie samotné sa stará systém Aeroflex 3D. V porovnaní s referenčnými batohmi papierovo redukuje kumuláciu tepla v okolí chrbta o 42 % a v závislosti od cirkulácie vzduchu zvyšuje odvetranie o 23 %. Moja skúsenosť bola asi taká, že 3 – 4 cm priestoru medzi sieťovinou a batohom poskytujú dostatok priestoru na spoľahlivú ventiláciu a chrbát sa mi ani pri plnom náklade výraznejšie nespotil. Sieťovina sa ťahá od ramien až ku krížom a je jedinou styčnou plochou medzi telom a batohom. Všetko si, samozrejme, odniesol pás, na ktorom však spočíva drvivá väčšina hmotnosti batoha.


Perforovanú sieťovinu nájdeme aj na vnútornej strane bedrového pásu a ramenných popruhov. Tie disponujú technológiou Ergo Shape – ergonomickým tvarovaním, ktoré ponúka maximálnu slobodu pohybu pri pohybe rúk do strán.

Maličkosti robia deň

Nebudem klamať, pri mojej praktickej povahe mi „simply clever“ riešenia vždy vyčaria úsmev na tvári . Okrem už spomenutého množstva vreciek, praktického vstupu v prednej časti, či možnosti osadiť hydrovak, sú to určite aj pútka na paličky, respektíve cepín. Na 36+6 l verzii ich nájdeme dve. Čo by som možno doplnil, je drobná signalizačná píšťalka na hrudnom páse. Šikovná nielen pri záchrannej akcii, ale aj proti mackom.


Bonusom pre lezeniachtivých nadšencov bude dvojica nenápadných pútok na boku batoha, kam sa dá pomocou karabín zavesiť rôzna výbava. A keď už sme pri drobnostiach, osobne ma teší aj táto „blue sapphire“ farba, ktorá sa do vysokohorského prostredia skrátka hodí .

Plusy

  • Nízka hmotnosť
  • Komfort pri nosení
  • Využitie obnoviteľných materiálov a šetrnosť voči prírode
  • Množstvo „simply clever“ riešení
  • Výškovo nastaviteľný chrbtový systém
  • Odvetranie

    Mínusy

  • Nastavenie vnútorných praciek na poklope
  • Ťažkosti pri vykladaní batoha na chrbát
  • Absencia signalizačnej píšťalky
  • Cena

    Vaude Brenta 36+6 pre mňa bude aj naďalej parťákom najmä na dlhšie akcie a zimné túry. V rovnakom farebnom vyhotovení tento batoh nájdeš aj na našom MTHIKER shope. S MOC 189 € sa tento batoh medzi svojimi kamarátmi v objeme radí skôr do stredu poľa. I tak ide o pomerne solídnu investíciu, ktorá je však vyvážená očividnou kvalitou, trvácnosťou a v neposlednom rade aj rešpektom voči prírode.
    Zdroj fotografií: archív autora
  • info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    LukasHarant 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

    Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

    Základom skialpovej túry sú lyže, lyžiarky a dobrý batoh. Ako v teste obstál Back Bowl 30?
    Test: HANNAH ARROW 40 - univerzálny spoločník do hôr

    Test: HANNAH ARROW 40 - univerzálny spoločník do hôr

    Kto rád na turistiky chodí, nech bez dobrého batoha do hory nechodí.
    Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

    Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

    Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
    keyboard_arrow_up