Jeseň plná rodinných aktivít

Jeseň je ideálny čas na to, aby ste si spolu s deťmi užili najfarebnejšie ročné obdobie všetkými zmyslami.

Čistý jesenný vzduch, teplé „mäkké” svetlo, farebné chrumkavé listy, nevyspytateľné počasie, či vôňa húb znamenajú len jedno - je najvyšší čas obuť si gumáky či goretexovú obuv, vyraziť von a preskúmať všetko, čo svet prírody v tomto období ponúka. Pretože s touto sezónou prišiel aj čas na nekonečné outdoorové dobrodružstvá.

s deťmi do prírody

Neexistuje zlé počasie, iba…

Jesenné počasie je nepredvídateľné, veľmi často chladné a vlhké, takže zostať v suchu a teple počas outdoorových aktivít by malo byť najvyššou prioritou pri pobyte vonku a pri deťoch to platí dvojnásobne. Ak ich udržíte v suchu a teple a s plným bruškom, máte istotu, že dnu ich už tak ľahko nedostanete.

Nemajte obavy, určite nepotrebujete to najnovšie a najlepšie, čo sa v outdoorovom módnom priemysle práve vyprodukovalo, postačí pár kvalitných „kľúčových” kúskov, ktoré deťom zabezpečia sucho, teplo, komfort a nekonečnú outdoorovú zábavu bez ohľadu na poveternostné podmienky.

aktívne detijeseň s deťmi

Vyberte sa do najbližšieho lesa

Vydajte sa s rodinou do miestneho lesa a preskúmajte okolie. Počas jesene lesy hýria farbami vďaka krásnym farebným jesenným listom. Vyrazte von a užite si rozprávkovú prechádzku medzi sýtou červenou, teplými pomarančmi a žiarivo žltými stromami. Prečo sa nepokúsiť objavovať prírodu pomocou svojich zmyslov? Či už je to textúra jesenných listov alebo chrumkavý zvuk pod nohami, jeseň je ideálna na zmyslové dobrodružstvo. Zbierajte jesenné plody, dýchajte svieži vzduch, sledujte meniace sa stromy, započúvajte sa do lesných zvukov.


Jeseň je bohatá na „dary prírody” a materiály, s ktorými sa dajú vytvoriť nejaké prírodné majstrovské diela. Pestrofarebné opadané listy, vetvičky, semienka, šípky alebo gaštany sú skvelým materiálom na výrobu mandaly z lesných plodov. Buďte kreatívni a vytvárajte spolu s deťmi jedinečné pestrofarebné obrazy.


Deti milujú zbieranie bylín a plodov, nazbierajte si spolu jesenné šípky a doma z nich pripravte lahodný čaj, ktorý bude mať po prechádzke magickú chuť.

Vyrazte si na huby

Dávajte pozor na veveričky, ktoré si hľadajú lahodné oriešky, započúvajte sa do zvukov jeleňov v ruji...
Zbieranie húb nemusíme nijako špeciálne predstavovať, je to hádam najrozšírenejšia jesenná aktivita pre všetky vekové kategórie, deti nevynímajúc. Vydajte sa von s lupou a hľadajte huby rastúce vo vašom okolí alebo lese. Nezabudnite si vziať fotoaparát a s deťmi zdokumentujte, čo nájdete. Pri tejto aktivite je dôležité, aby ste boli opatrní a deťom pred samotným zberom húb vysvetlili bezpečnostné zásady.

aktívna rodinka

  1. Pozrite, nedotýkajte sa! Postupne deti učte, ktoré huby sú jedlé a ktoré nie. Vysvetlite im, že niektoré huby obsahujú chemikálie, ktoré nie sú pre ľudí bezpečné, takže, keď hubu nájdeme, necháme ju tam, kde rastie. Môžete tiež deťom vysvetliť, že huby zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní zdravej pôdy a pomáhajú rastlinám a zvieratám rásť, takže ich necháme tam, kde sme ich našli, aby mohli pokračovať vo svojej dôležitej práci.
  2. Kde hľadať? Huby rastú počas celého roka, ale jeseň je jedným z najlepších období. Obzvlášť hojne po daždi. Huby rastú takmer kdekoľvek, vrátane lesnej pôdy, pod listami, na brehoch svahu, na spadnutých kmeňoch, v dutinách stojacich stromov a pozdĺž kmeňov stromov, na zemi, ako aj vysoko na kmeňoch. Huby môžu mať aj výraznú vôňu. Keď zvládnu deti objaviť niekoľko húb pomocou svojho zraku, vyzvite ich, aby skúsili nosom vyňuchať skryté huby.
  3. Po dokončení si umyte ruky: Keď skončíte so zberom húb, umyte deťom ruky pre prípad, že by predsa skúmali huby rukami.


Zažite prírodu cez kŕmenie vtáctva

Prikrmovanie vtáctva a veveričiek v chladných mesiacoch je pre deti obľúbenou aktivitou, počas ktorej sa postupne naučia rozoznávať rôzne druhy vtáctva, empatii a dôležitosti starostlivosti o zvieratá.

jeseň s deťmirodinný výlet na jeseň

...nepriaznivé počasie trápi deti oveľa menej ako dospelých...
Pripravte si vtáčie kŕmidlo, odneste ho do lesa, prípadne lesoparku, ktorý máte blízko domu. V pravidelných intervaloch niekoľkokrát týždenne ho s deťmi navštevujte a krmivo dopĺňajte. Táto aktivita má množstvo benefitov. Decká sa naučia, ktoré druhy semien a ovocia sú vhodné pre jednotlivé vtáčie druhy, ako najlepšie umiestniť kŕmidlo a v neposlednom rade budete tráviť oveľa viac času pravidelnými lesnými „špacírkami“. Môžete si byť istí, že decká vás budú „naháňať”, aby ste s nimi v každom počasí absolvovali prechádzku a postarali sa o „vaše” vtáčiky a veveričky.

aktivity s deťmiinšpirácia na aktivity s deťmi

Hľadajte a sledujte divokú zver

Aj keď sa svet divokej zveri začína počas jesenných mesiacov spomaľovať, v tomto ročnom období je stále k dispozícii niekoľko fantastických diváckych divadiel. Dávajte pozor na veveričky, ktoré si hľadajú lahodné oriešky, započúvajte sa do zvukov jeleňov v ruji, sledujte vtáctvo migrujúce na zimu.

Ak by ste mali záujem o vysoko kvalitnú, obohacujúcu, informáciami „nadupanú" exkurziu priamo v prírode, OZ LESMÍR má pripravené nádherné celodenné programy. Vezme vás pozorovať naše najväčšie šelmy - medvede - v Tichej doline, s najmenšími deťmi môžete absolvovať návštevu bobrieho kráľovstva a v ponuke nájdete aj jesennú chuť divočiny, kde budete sprevádzaní atmosférou neskorej jesene, počas ktorej môžete sledovať prípravu zvierat na zimu.

jeseň

Na rozhľadne za výhľadmi

Výhľad z vtáčej perspektívy ponúka celkom iný pohľad na okolitú krajinu, majestátne končiare, vrcholy či pohoria. Jesennú prechádzku môžete obohatiť o návštevu rozhľadne alebo výhľadového miesta. Tieto prechádzky nebývajú fyzicky náročné a určite ich zvládnu aj tie najmenšie deti. Jeseň hrá všetkými farbami, vďaka čomu sa vám naskytnú nezabudnuteľné scenérie okolitej prírody. V posledných rokoch pribudlo množstvo „vyhliadkových“ miest a rozhľadne, či vyhliadkové chodníky nájdete takmer na každom rohu.

rodinaaktívna rodinka

Každé ročné obdobie je unikátne

Na skúmaní meniacej sa tváre prírody, keď sa jedno ročné obdobie mení na druhé, je niečo magické. Ak si práve kladiete otázku, ako na to, keď je vonku „škaredo“, odpoveď je jednoduchá - nepriaznivé počasie trápi deti oveľa menej ako dospelých a mnohé si vytvárajú silné puto s prírodou práve pri hre s dažďom, blatom, snehom alebo ľadom. Doprajte si spolu s deťmi radosť z outdoorových hier a aktivít pri všetkých poveternostných podmienkach a v každom ročnom období a objavte čaro „friluftsliv”, severského konceptu života na čerstvom vzduchu.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Obliekame najmenších do chladných dní

Obliekame najmenších do chladných dní

Sedieť s deťmi doma za oknom a frflať na „škaredé“ jesenné či zimné počasie je najjednoduchšie.
Aktívny adventný kalendár plný outdooru

Aktívny adventný kalendár plný outdooru

Hľadáte zábavnú adventnú tradíciu, ktorá by vás spolu s deťmi, rodinou, priateľmi či susedmi túto zimu dostala na vzduch? Vyskúšajte „outdoorový” adventný kalendár.
Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Chcete zažiť tajomnú prehliadku podzemia, navštíviť tiesňavu a rázovitú slovenskú obec aj s menšími ratolesťami?
keyboard_arrow_up