Test: Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off - krátke a dlhé zároveň

Mať na sebe nohavice, z ktorých sa v priebehu pár minút stanú kraťasy, je prudko návyková vychytávka, ktorú si obľúbi každý. Rýchlo meniace sa jesenné podmienky ich poriadne preverili.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off sú súrodencom bundy Karpos Lede Convertible, o ktorej nájdete podrobný test v magazíne MTHIKER. Vďaka rozopínaciemu systému Zip-off sú nohavice zaujímavým kúskom oblečenia vhodným do rôznych podmienok, ktoré sú v horách pomerne časté.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-offNohavice Karpos Santa Croce Zip-off review

Prvé dojmy

Celý systém je dobre premyslený a prispôsobený na čo najrýchlejšie a najjednoduchšie použitie v teréne.
Po dôsledom premeraní telesných proporcií, ktoré sú pre mňa pri tejto talianskej značke veľmi dôležité, mi dokonale sadla veľkosť S. Keď mi nohavice dorazili, už na prvý pohľad a dotyk bolo jasné, že sú veľmi príjemné a po následnom odskúšaní sa môj prvý dojem potvrdil. Nohavice sadli ako uliate. Ostávalo ich už iba poriadne otestovať.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off

Kombinácia materiálov, odolnosť a flexibilita

Mám rád, keď sú nohavice už na prvý pohľad prepracované a logicky dáva zmysel, prečo je niekde materiál flexibilnejší a niekde zase pevnejší. Pri týchto nohaviciach je použitý K-Strech materiál s vodoodpudivou úpravou, ktorý je veľmi pohodlný a príjemný na telo. V oblasti zadku a stehien je materiál jemnejší a priedušnejší. V ďalších častiach je použitý mierne drsnejší materiál, ktorý je pevný, ale stále veľmi pohodlný aj na holú pokožku. Vďaka takejto kombinácii sa nohavice stávajú skvelým spoločníkom aj do náročnejších podmienok, kde hrozí riziko preseknutia o skalu alebo konár.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off recenziaNohavice Karpos Santa Croce Zip-off test

Zip-off systém

Celý systém je dobre premyslený a prispôsobený na čo najrýchlejšie a najjednoduchšie použitie v teréne. Obliekanie a vyzliekanie „návlekov” trvá len pár sekúnd. Stačí urobiť tri kroky. Najprv rozopnúť suchý zips, ktorý zakrýva spoj na rozopínanie. Následne sa to zipsom iba rozopne.
... veľmi praktické najmä vtedy, keď si človek myslí, že bude zima, zrazu je teplo a takto sa to strieda.

Po celej dĺžke od stehna po členok vedie ďalší zips, ktorý zabezpečí potrebné roztiahnutie bez toho, aby bolo treba dávať dole topánku. Zipsy sú veľmi kvalitné a ani raz sa mi nestalo, že by niekde nastal nejaký „zádrheľ”. Nasadenie ide tiež opačným spôsobom. Stačí nájsť daný spoj a všetko ide pri troche cviku veľmi hladko a rýchlo.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off recenziaNohavice Karpos Santa Croce Zip-off

Pohyb a skúsenosti s nosením

V nadväznosti na spomenuté rozopínanie som mal zo začiatku strach, či mi pri pohybe rozopínací spoj nebude vadiť. Po prvých krokoch som ani nevedel, že tam niečo také je. Nič ma neškriabalo ani nedrelo. Nohavice som nosil prioritne v jeseni, počas ktorej bolo raz teplo, raz zima a rozopínanie kraťasov a vesty som aj spolu s bundou Karpos Lede Convertible používal často.

Turistické nohavice Karpos Santa Croce Zip-offNohavice Karpos Santa Croce Zip-off

Je to skutočne veľmi praktické najmä vtedy, keď si človek myslí, že bude zima, zrazu je teplo a takto sa to strieda. Ocenil som to najmä pri výstupoch, keď mi bolo teplo, návleky som dal dole a pocit pri šliapaní bol oveľa príjemnejší. Následne na hrebeni bola zase zima, tak som si návleky nasadil. Variabilita a rýchlosť prispôsobenia si vecí na dané podmienky je veľmi návyková. Treba však rátať s tým, že už na prvý pohľad vidno, že ide o rozopínacie nohavice a spoj je viditeľný, ale myslím, že to na atraktivite vôbec neuberá.

Skúsenosti Nohavice Karpos Santa Croce Zip-offNohavice Karpos Santa Croce Zip-off test

Detaily, ktoré zavážia

Na celých nohaviciach sú použité veľmi kvalitné YKK zipsy a ani raz sa mi nestalo, že by som s nimi mal nejaký problém. Celkovo sú na nohaviciach 3 celozapínacie vrecká, ktoré na nohavice úplne postačujú. Dve sú na stranách a jedno je vzadu. Páči sa mi, že na všetkých vreckách sú pútka so šnúrkami pre lepšie nahmatanie. Toto by som ocenil aj na zipsoch návlekov.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off recenzia
V oblasti pásu sú pre prípadné rozopnutie poistené na dvakrát. Na vnútornej strane sa nachádzajú mini dvierka, ktoré do seba zapadnú a vedľa nich sa nachádza klasický gombík, ktorý sa zatlačí. Toto riešenie je fajn, pretože neraz sa mi stalo, že som mal nohavice len na gombík a pri pohybe sa mi to po čase rozopínalo. Na celom páse sa nachádzajú aj pútka na opasok, ktorý ale pri nohaviciach nie je a je potrebné si ho dokúpiť. Ja osobne opasok na turistických nohaviciach nosím stále, najmä pre lepšie prispôsobenie pri pohybe, hoci nohavice sadnú dokonale. Ocenil by som, ak by bol opasok už súčasťou balenia.

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-offNohavice Karpos Santa Croce Zip-off review

Plusy

  • univerzálnosť
  • odolonosť
  • strih a pružnosť

Mínusy

  • opasok nie je súčasťou nohavíc

Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off

Zhrnutie

Osobne som veľmi príjemne prekvapený, ako sa v týchto nohaviciach dokázala spojiť univerzálnosť s odolnosťou a flexibilitou. Nohavice sú detailne a logicky prepracované a čo je najhlavnejšie, pri pohybe sa v nich cítim veľmi príjemne. Nechcem povedať, že je to univerzál na všetky ročné obdobia, ale faktom ostáva, že okrem náročných zimných podmienok ich možno využiť za každého počasia. Nie sú ani príliš hrubé, ani tenké a navyše sa z nich dajú urobiť kraťasy.

Nohavice Santa Croce Zip-off nájdeš na MTHIKER shope v sume okolo 170 €. Rozhodne to nie je málo, ale vzhľadom na spomenuté vychytávky to je veľmi podarený kúsok, ktorý sa dá šikovne využiť.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Ak hľadáš čelovku na večerné tréningy, možno sa ti hodí práve tento podarený kúsok.
Výbava pre núdzové prespanie a bivakovanie v horách PR článok

Výbava pre núdzové prespanie a bivakovanie v horách

Či už chceš v horách jednorazovo prespať cielene, alebo nechceš zostať „na lopatkách“, ak sa niečo zomelie, táto výbava ti určite bude užitočná.
keyboard_arrow_up