Reportáž: Hikemates večer o horách a ľuďoch 2023

Pozrieme sa na 3. ročník večera plného outdooru, krásnych príbehov a ľudí v spojení s hudbou priamo v hlavnom meste.

...vymazala akýsi zaužívaný stereotyp, že horský vodca rovná sa automaticky iba muž.
Večer o horách a ľudoch sa prvýkrát uskutočnil pred rokom, takisto v Bratislave. Bola som toho súčasťou a už 1. ročník ma veľmi chytil za srdce. Diskusia s chatármi, témy životného prostredia v národných parkoch, znalosti o tom, ako zachytiť krásne fotky hviezd či výstava ľadových medveďov... Nevedela som si predstaviť, ako sa dá kvalitatívna „latka“ tohto podujatia zdvihnúť ešte viac.

Keďže 2. ročník sa uskutočnil tento rok v Košiciach, kam sa mi nepodarilo dostať, tretí ročník v Bratislave som si už nemohla nechať ujsť.

Miesto diania pridalo na atmosfére

Celý večer prebiehal Slovenskej národnej galérii, v ktorej impozantných priestoroch dominuje krása a zmyselnosť. Čakanie v rade na vstup bolo asi tým najpríjemnejším, aké som kedy zažila. Vychutnávala som si pohľad na miesto, do ktorého sme smerovali.

Zvnútra bola galéria prirodzene ešte krajšia, nevedela som, kam sa skôr otočiť a pozrieť. Samozrejme, som tu prvýkrát, a preto to tak prežívam, ale takáto outdoorová myšlienka v spojení s touto nádherou vyniká ešte viac.

Hikemates v SND

Začíname hudbou?

Po krátkom uvítaní jedným zo zakladateľov Hikemates Jakubom Ptačinom sme sa naladili nielen na priestor, ale aj celý večer vďaka slovenskej klaviristke, skladateľke a speváčke Kriss Krimm. Minulý rok získala cenu Objav roka v hudobnej ankete Radio_Head Awards.

Kto má rád klavírnu hudbu, ten si určite prišiel na svoje. Každý tón, ktorý odznel, znásobovala kvalitná akustika v miestnosti. Program bol rozdelený na 3 vstupy s prestávkami a Kriss začínala každý vstup, bol to naozaj kvalitný hudobný zážitok. Áno, a stále sa nachádzame na večere o horách.

Kriss Krimm

Denisa Šulcová – pôvab a sila v našich horách

Ťažko sa mi hľadajú slová, ako by som opísala prvú horskú vodkyňu na Slovensku. Je to v prípade ženy totižto unikátne a veľmi náročné povolanie. Denise však veľmi pristane a je šité priamo na ňu.

Vrcholovým zážitkom večera bola určite prednáška najúspešnejšieho slovenského horolezca Petra Hámora...
Tým, že do hôr chodím a oproti nej sa len laicky venujem športom ako ona (resp. aké má ovládať horská vodkyňa/ horský vodca), je to pre mňa až nepochopiteľné, na akej vysokej úrovni Denisa tieto športy vykonáva. V mojich horských očiach je pre mňa najväčším vzorom – hlavne tým, s akou ľahkosťou a ladnosťou sa hýbe v horách a popri tom všetkom vychováva deti. Nechcem tu určite nikoho porovnávať a posudzovať, no som rada, že s veľkou gráciou vymazala akýsi zaužívaný stereotyp, že horský vodca rovná sa automaticky iba muž. Faktom je, že aj ženy patria do hôr a je to úplne normálne.

Denisa Sulcova
Denisa nám rozprávala o bezpečnom pohybe v horách, o tom, aké je dôležité samotné plánovanie a príprava pred túrou. Hovorila tiež o podmienkach, ktoré sa môžu v horách zmeniť z minúty na minútu a že vždy sa treba vedieť rozhodnúť pre bezpečie a otočiť sa včas. Hory sú tu predsa pre nás každý deň, no počasie v nich formuje podmienky, ktoré nás výrazne ovplyvňujú. Netreba to zbytočne pokúšať.

Jano Kořínek – horský vodca a doktor na vrtuľníku

Pokračovali sme stále témou pohybu v horách, no teraz z pohľadu horského vodca Jančiho. Vidí denne nielen pôvaby a krásu našich hôr, ale je jeden z mála ľudí na Slovensku, ktorí zasahujú z vrtuľníka priamo v teréne. Okrem rôznych iných miest naprieč Slovenskom zasahuje aj v horách.

Lavíny, pády, smrteľné zranenia – toto všetko prešlo jeho rukami. Preto naozaj vie, o čom hovorí, keď upozorňuje na to, aké dôležité je absolvovať lavínový kurz a činnosti si stále opakovať. Na vykopanie kamaráta spod lavíny má človek len 15 minút. Do 15 minút vrtuľa nepríde. Je to všetko o kamarátskej pomoci. Čím viac tréningu do tejto aktivity dáš, tým viac vieš boj o záchranu života ovplyvniť.

Jan Korinek

Fotenie a točenie na horách

Sledovať to, aké výkony dokáže podávať, nám vyrážalo dych.
Pokračovali sme veľmi zaujímavou témou – tipmi a trikmi, ako sa fotiť a točiť v horách. Dnes si chce každý počas túry spraviť fotku, či video. No človek nemá ideálne podmienky či svetlo ako keď je v teple a bezpečí doma. O svojich skúsenostiach nám porozprával Michal Totka. Bolo super, že to implementoval na používanie telefónu, keďže prirodzene každý jeden z nás nenosíme foťák do hôr – a telefón má predsa takmer každý.

Hikemates

Koruna Himalájí nie je cieľ a koniec výškového horolezectva

Vrcholovým zážitkom večera bola určite prednáška najúspešnejšieho slovenského horolezca Petra Hámora, ktorý nám predstavil svetový prvovýstup na Kabru (7 138 m n.m.). To však nebolo všetko. Ukázal nám krásy prírody a jednoduchosť, no zároveň surovosť žitia a pohybu v takýchto horách.

Hovoril o tom, ako človek musí mať šťastie a pokoru, aby ho tieto mohutné kopce pustili hore a bezpečne dole. Hámor dosiahol Korunu Himalájí, čo znamená, že prešiel všetkých 14 vrcholov 8-tisícoviek na svete. Faktom je, že práve táto méta býva hlavným cieľom mnohých výškových horolezcov – on to však robí pre lásku k horám, preto pokračuje. Ďalej každoročne objavuje a chodí nielen na 8-tisícovky, ale oboznámil nás aj s provovýstupom vo vybranej línii na už spomínanú Kabru, ktorý sa mu podarila tento rok.

Bolo krásne počúvať slová človeka, ktorý stál na najvyšších horách sveta a zdieľa s nami pocity a zážitky z týchto výstupov. Dokonca nám dal tipy na výlety a treky v okolí, kde sa dá dostať a spoznávať tieto mohutné kopce zo spodu, nabažiť sa energiou Himalájí a ochutnať miestne jedlo a kultúru. Peter na záver pokrstil 6. číslo magazínu HIKEMATES.

Hikemates

Čerešnička na torte - Majsterka sveta v skialpinizme

Po záverečnej prestávke poslednýkrát zahrala klaviristka Kriss. Nasledovala posledná prednáška zo sveta pretekového skialpinizmu. Dokumentarista Rasťo Hatiar, ktorého môžete poznať z relácie Extrémne v horách, nám premietol a predstavil portrét o Marianne Jagerčíkovej, slovenskej skiaplinistke a majsterke sveta.

Sledovať to, aké výkony dokáže podávať, nám vyrážalo dych. So skialpom začala v Nízkych tatrách na trase Trangoška - Štefánička, kde ako mladá aj pracovala. Práve tu sa dokument o nej aj odohráva. Následne študovala geológiu a veľa času strávila v horách – nielen skialpom, ale aj horolezectvom. Potom objavila lásku ku pretekaniu, čo pretavila do zlatej medaily z majstrovstiev sveta.

Hikemates
Celý večer bol veľmi intenzívny a už teraz sa neviem dočkať, čo pre nás pripraví tím HIKEMATES na budúci rok.
Zdroj fotografií: Peter Hlinka HIKEMATES
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.
Reportáž: Večer o horách a ľudoch

Reportáž: Večer o horách a ľudoch

Doslova ,,kúsok hôr” sa v utorok večer ocitlo priamo v našom hlavnom meste.
Výbava na viacdĺžkové lezenie – hurá na štíty PR článok

Výbava na viacdĺžkové lezenie – hurá na štíty

Presunúť sa z lezeckého interiéru do skalnej steny chce nielen odvahu, ale i správnu výbavu. Čo by nemalo chýbať v batohu?
keyboard_arrow_up