Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.

Predné Solisko so svojou nadmorskou výškou 2 117 m n. m. oprávnene patrí medzi najvyššie voľne dostupné vrcholy na našom území v zimnom období. V rámci samotného pohoria Vysoké Tatry ho však kategorizujeme medzi tie nižšie vrcholy, teda aj ľahšie dostupné. To je aj jedným z dôvodov, prečo je u mnohých turistov taký populárny a hojne navštevovaný.

Začiatok na Štrbskom plese

Túru k Prednému Solisku sme, pravdupovediac, absolvovali už mnohokrát. V marci sme sa tam vybrali rovno dvakrát. Raz sme si to vyšliapali pekne po svojich ako bežní turisti priamo na vrchol a druhýkrát zasa na skialpových lyžiach ku nemenej známej Chate pod Soliskom, a to pekne dva razy za sebou.

Samotnú, notoricky známu, trasu netreba nejak zvlášť opisovať, preto aj tento článok slúži predovšetkým k potrebám menej skúsených turistov, resp. ľuďom, ktorí na Prednom Solisku ešte neboli, no plánujú ho v blízkej budúcnosti prvýkrát „pokoriť“.

stanica lanovky na Štrbskom Plesezjazdovka Esíčko

Východiskový bod trasy predstavuje tatranská osada Štrbské Pleso, kam sa dostanete autom (parkuje sa na záchytných parkoviskách) alebo pohodlne tatranskou električkou (zo Štrby či Popradu), ktorú sme tentokrát využili aj my.

Zo stanice pokračujeme kúsok pešo po rušnej asfaltovej ceste a v diaľke už máme na dohľad charakteristickú kulisu aj náš dnešný cieľ - ohromný masív Predného Soliska a pod ním učupenú Chatu pod Soliskom. Popri stánkoch so suvenírmi a neskôr pozdĺž plesa pokračujeme ďalej k údolnej stanici lanovky „Solisko“, kde sa zároveň začína aj jediná oficiálna skitouringová cesta.

výhľad zo zjazdovkyzimná turistika

Stúpanie po zjazdovke

Po ľavom okraji zjazdovky „Esíčka“ stúpame do kopca trasou vyhradenou pre turistov a skialpinistov vytýčenou priamo lyžiarskym strediskom, pričom po pravej strane vidíme sedačkovú lanovku. Nevýrazné stúpanie v počiatočnej fáze vystrieda pomerne strmý svah, ktorý preverí našu momentálnu kondičnú úroveň. Spádovým priesekom v kosodrevine vystúpime na hlavnú lyžiarsku zjazdovku „Solisko“, kde už pokračujeme po pravej strane. Stúpanie je v tejto časti po úvodnom rezkom zahriatí pomerne rovnomerné a vcelku príjemné.

Počas šliapania týmto úsekom je potrebné brať na vedomie fakt, že sa pohybujete po lyžiarskej zjazdovke a riadiť sa stanovenými pravidlami:
  1. Výstup je povolený vo vyhradenom čase – od 08:30 do 19:00 z dôvodu zabránenia prípadnej kolízie so strojmi upravujúcimi trate.
  2. V prípade, že vystupujete v páre alebo v skupine, je nevyhnutné kráčať/šliapať za sebou (v žiadnom prípade nie vedľa seba) za vytýčenou hranicou zjazdovky.
  3. Vašou povinnosťou je tiež dodržiavať tzv. biely kódex, zjazdovku traverzovať (ak je to nevyhnutné) na viditeľných miestach a v neposlednom rade rešpektovať zákaz vstupu na zjazdovku so psom z dôvodu zabránenia kolíznym situáciám s lyžiarmi.

pohľady zo zjazdovkyzimná turistika

Pri stúpaní sa nám otvárajú nádherné výhľady na susednú Patriu, v diaľke dokonca vidíme aj vodopád Skok. Posledný úsek pod chatou je jedným z tých fyzicky i psychicky náročnejších, o čom svedčí aj skutočnosť, že práve v tejto línii vidieť najviac kde-tu oddychujúcich turistov na lyžiach. No ako to už pri vysokohorskej turistike býva – bez potu a driny sa žiadna cesta na vrchol nezaobíde...

zjazdovka SoliskoPredné Solisko

Na Chate pod Soliskom

Radosť z dosiahnutého vrcholu umocňujú podmanivé výhľady na oblasť Podtatranskej kotliny...
Po približne hodinovom výstupe sa konečne dostávame k hornej stanici lanovky a prvému „medzicieľu“ našej zimnej túry – Chate pod Soliskom (1 840 m n. m.), ktorá patrí medzi celoročne prístupné horské chaty. Poskytuje príležitosť na krátky oddych a občerstvenie. Ako na každej vysokotatranskej chate si aj tu môžete vybrať z pestrej ponuky chutných polievok či hlavných jedál, alebo si len tak vypiť zaslúženú kávičku na slnečnej terase (platba kartou je možná nad 5 €).

chata pod Soliskomvýhľady z chaty

Je to zároveň i miesto, kde si menej nároční „skialpinisti“, ktorí nepokračujú nahor, dávajú dole stúpacie pásy a pripravujú sa už len na následné pohodové zlyžovanie po upravenej zjazdovke. Iným prípadom sú však viac zdatní horskí nadšenci, ktorí v tomto úseku iba vykonávajú prípravu na samotný výstup ku vrcholovému krížu na Predné Solisko.

Smerom na vrchol

Turistický smerovník pri chate nám oznamuje, že na vrchol je to zhruba hodina stúpania. Tu začína už aj červeno značený turistický chodník strmo do kopca. Začínajú sa objavovať i početnejšie skaly pokryté snehom. Krátkymi serpentínami stúpame na vrchol, terén je v tejto časti už o čosi náročnejší, preto z dôvodu bezpečnosti pri pohybe vo vysokohorskom prostredí v zimných podmienkach je potrebné mať so sebou základný zimný turistický výstroj.

inverzia
V diaľke sa už črtá drevený vrcholový kríž, ktorý je osadený na južnom okraji Soliskového hrebeňa. Posledná pasáž výstupu je zároveň i najviac kondične náročná, o čom svedčí náš čoraz viac zrýchlený tep.

pohľady na vrcholevrcholový kríž

Nakoniec dosahujeme vytúžený cieľ – oblasť kríža, kde sa koncentruje aj najviac turistov. Radosť z dosiahnutého vrcholu umocňujú podmanivé výhľady na oblasť Podtatranskej kotliny, do Furkotskej a Mlynickej doliny. Pri dobrej viditeľnosti tu uvidíte dokonca aj Kriváň či Nízke Tatry a my na vrchole už iba v tichu vnímame majestátnosť a krásu slovenských hôr... Garantujeme vám, že pri tomto očarujúcom výhľade rýchlo zabudnete na nezáživný a v zimných podmienkach aj pomerne namáhavý výstup. Naspäť schádzame tou istou trasou – po zjazdovej trati od Chaty pod Soliskom až do lyžiarskeho areálu na Štrbskom Plese, kde vypíname stopky a ukončujeme tak dnešnú túru.

úsek hustej hmlyPredné Solisko

Zhrnutie na záver

Zimná túra na Predné Solisko patrí k pohodovejšej turistike, ktorú pri troche sebazaprenia v určitých kritických úsekoch vedia poľahky zdolať aj menej zdatní turisti. Pozor, za nepriaznivých poveternostných podmienok sa však aj táto „malina“ môže v minúte zmeniť na neľahký výstup, kde na vás čakajú mnohé úskalia…

Trasu si môžete taktiež ľubovoľne nakombinovať podľa svojej aktuálnej kondičnej úrovne či chuti – vyviezť sa lanovkou až k chate a odtiaľ pokračovať na vrchol, prípadne použiť skialpové lyže atď. Možností je neúrekom.

Odmenou za vynaložené úsilie vám však nepochybne bude dobrý pocit z prekonania seba samého a pri dobrej viditeľnosti vám vrchol poskytne aj parádne fotogenické kulisy všade navôkol.

Zhrnutie

  • Názov: Predné Solisko
  • Lokalita: Vysoké Tatry – Štrbské Pleso
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 3,5 hod.
  • Parametre: cca 11 km/800 výškových metrov
  • Typ: stredne náročná túra s panoramatickými výhľadmi vhodná i pre deti
  • Možnosť parkovania/spoje: na centrálnom parkovisku na Štrbskom Plese / tatranskou električkou zo Štrby (ideálne) alebo z Popradu
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nástrahy decembrovej turistiky

Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?
Andrejcová a Panská hoľa - nenáročný hrebeň a krásne výhľady

Andrejcová a Panská hoľa - nenáročný hrebeň a krásne výhľady

Za krásnymi výhľadmi sa veľakrát netreba škriabať na nebotyčné štíty. Účel vedia splniť aj nenápadnejšie pahorky a Panská hoľa je skvelým dôkazom.
keyboard_arrow_up