Test: Inovatívny výkon v hybridnom prevedení bundy od Black Diamond

Hybridná bunda, ktorá si našla miesto nielen v mojom šatníku, ale využívam ju aj na rôzne outdoorové aktivity.

Hybridné veci osobne veľmi nemám rada. Vždy vo mne evokovali pocit, že nespĺňajú na 100 % svoju funkciu, keďže ich chcú spĺňať viacero naraz. Preto si v dnešnom teste rozoberieme jednotlivé faktory a zistíme, či sa moje presvedčenie zmenilo, alebo si stojím za svojím názorom aj naďalej.

Skúsenosti

So značkou Black Diamond (ďalej len BD) mám dlhoročné skúsenosti hlavne z oblasti lezenia. Vnímala som ju predovšetkým vďaka hardvéru – expresky, sedák a hlavne prilby. Prilby mám dve, na zimu aj na leto. Minulý rok som si všimla, že značka má veľké portfólio outdoorového oblečenia, no nikdy sa mi nepodarilo nič dostať do ruky, teda okrem rukavíc.

Transformácia?

Rukavice od BD používam už 2 roky a nemenila by som ich za nič na svete. Som veľmi zimomravá a jediné, čo mi fakt pomáha, sú tie najteplejšie rukavice od BD. Niekedy aj v kombinácii s teplými vrecúškami.

Na kamošoch z lezenia som si postupne všímala aj ďalšie kúsky. Mala som možnosť vyskúšať nepremokavú bundu, ktorú si neviem vynachváliť a nosím ju naozaj celoročne. Neskôr som sa dostala aj k nejakým skialpovým kúskom a zatiaľ som veľmi milo prekvapená, ako sa značka pretransformovala aj do oblečenia a jej funkčnosti pre jednotlivé športy. Technológie idú dopredu a musím uznať, že Black Diamond vytvára jednotlivé kúsky oblečenia a hardvéru s plným fokusom na jeho funkčnosť a špecifiká daného športu.


Jemnosť na dotyk

First Hybrid bunda sa mi dostala do rúk na jeseň. Na dotyk som ju vôbec nevedela priradiť k žiadnym iným bundám, ktoré som doteraz mala. Taká jemná a ľahká? Vydrží niečo? Nezamrznem v nej? Ako bude fungovať pri vysokej intenzite? Všetky tieto otázky sa mi vynárali od prvého okamihu.

Keď som si ju obliekla, cítila som, akoby som na sebe nič nemala a zároveň mi vytvárala príjemný pocit tepla. Bunda je veľmi elastická, no zároveň pekne prilieha na telo. Stále som nevedela identifikovať a zaradiť túto bundu. Keďže ju mám v teste, doslova teda ideme testovať, na čo sa mi hodí a kde ju do šatníka zaradím.

Prvá túra, ups?

Prvá túra, resp. poveternostné podmienky dali tejto bunde poriadne zabrať. Vychytala som to najhoršie počasie v Tatrách – ale keďže bola Sherpa rallye, nebol dôvod sa vyhovárať. Prišla som na chatu celá premočená. V topánkach som mala močiare, nohy úplne mokré a jedine táto bunda v kombinácii s nepremokavou bundou od BD mi ostali ako tak suché. Keďže pršalo z každej strany a voda tiekla potokmi, prešlo mi aj popod rukávy. Bunda za noc na chate vyschla a na druhý deň som mala možnosť ju otestovať znovu. Bolo krásne bezvetrie, no chladno. Tu som začala vnímať jednotlivé rozpoloženie hybridnej bundy.


Super využitá pri lezení

Na lezenie som ju nosila celú jeseň. Ideálna voľba na istenie a prístup k športovým skalám. Vždy ma zahriala. Pri krátkych intenzívnych výstupoch pod skaly s plným batohom mi bunda vyschla doslova za pár minút, a už som sa v teple a pohode aj istila. Pri viacdĺžkach si viem predstaviť aj lezenie priamo v bunde. Mne osobne zima nebola, ale viem si predstaviť využiť kapucňu pod prilbu v prípade chladnejších podmienok. Nemám to však otestované po funkčnej stránke. Pod prilbu však vošla.


Ďalšia túra

Batoh na chrbte – a všetci poznáme, čo nasleduje pri výšľape. Človek sa rýchlo spotí, a to často aj vtedy, keď ide len v nižšej intenzite. Váha batoha tlačí na chrbát, koža nedýcha a rýchlo sa spotí. Aj ja som sa spotila, merino však vyschlo rýchlo a keď aj zafúkalo, necítila som sa nepríjemne, ani som nemala pocit, že ochoriem. Vôbec som nepociťovala diskomfort. Tak presne funguje merino. Poďme sa na to pozrieť odbornejšie.

Ako to teda funguje?

Bunda pozostáva z trojice materiálov, ktoré sú na nej strategicky rozmiestnené. Prvým z nich je zateplenie PrimaLoft Gold Active Insulation. V hierarchii PrimaLoft zateplení stojí na prvom mieste a tým pádom by malo poskytovať aj najvyšší tepelný komfort. Môžem to aj potvrdiť pri zimnom výstupe. Okrem toho sa môže popýšiť naozaj nízkou hmotnosťou v kombinácii s vysokou priedušnosťou.

Tam, kde treba priedušnosť ešte navýšiť, však nastupuje merino vlna. O jej „zázračných“ vlastnostiach hádam ani netreba veľa rozprávať - už takmer každý počul o jej odolnosti voči zápachu, o rýchloschnúcich vlastnostiach či o jej hrejivosti. Svoju úlohu zohráva na chrbte, ako som spomínala vyššie. No to nie je všetko.


Nachádza sa aj v rukávoch, teda na miestach, ktoré sú náchylnejšie na „zadržiavanie“ vlhkosti. Všetko toto je zaobalené v ripstop tkanine pod označením 20D. Ripstop sám o sebe je známy ako veľmi odolný materiál, najmä voči pretrhnutiu či oderu. Aby bol odolný aj voči vode či nečistotám, je povrchovo ošetrený DWR úpravou. Vylúčením PFC získavame bundu, ktorá je priateľská aj k životnému prostrediu.


Čo sa konštrukcie týka, patrí medzi „slim fit“ modely – to znamená, že dobre obopína telo a žiadne teplo zbytočne neuniká von. Milujem „slim fit“ oblečenie – hlavne pre to, že v tom nevyzerám ako vo vreci. Pri mojej výške je to, čo sa týka výberu oblečenia, naozaj každodenný problém.

Stačí, že mi je väčšinou dlhé na výšku, nieto ešte aj široké. Pri tejto bunde mi však sadla aj jej veľkosť na moju výšku. Mám veľkosť XS, ako vždy. Čo sa týka vreciek, disponuje tromi. Dve hlavné sú po bokoch a jedno na ľavej strane od zipsu v hrudníkovej časti.

Zvládla aj prvé zimné podmienky

Bunda na turistiku, skialp a ešte aj vhodná do mesta?
Je to skvelá stredná vrstva vďaka jej teplotnému komfortu, priedušnosti a ľahkosti. Na vrch si v prípade zlých podmienok, ako je silný vietor, sneh či dážď, pribalíte fukerku a máte ideálne kombo aj na skialpy. Túto zimu som moc skialpovačiek nestihla, ale plánujem ju ešte dotestovať aj v týchto podmienkach. Mám taký pocit, že si určite budeme rozumieť aj tu.


Vzala som ju ešte aj na prvú lyžovačku v kombinácii s Belay parkou. Komfort, či už na lanovke alebo v zjazde, bol viac než dostačujúci. Už teraz sa neviem dočkať, keď poriadne otestujem aj Black Diamond Belay parka.


Čerešnička na torte, či v meste?

No a posledná, pre mňa skutočne dôležitá vec - môj šatník sa skladá výhradne len z outdoorových vecí. Vlastním asi tak 2, maximálne 3 elegantné kúsky na seba. Uvedomujem si, že žiadne outdoorové oblečenie nie je, ako sa hovorí, úplne elegantné a pekné len tak do mesta. Čo je prirodzené.

Tieto kúsky majú spĺňať jedinú a tú hlavnú úlohu - funkčnosť na danú aktivitu, resp. aktivity. Pri tejto bunde však môžem povedať, že to nie je jej jediná prednosť. Nosím ju bežne do mesta a svojím elegantným designom, doplnená o čiernu kombináciu, v mojom šatníku vytvára ideálnu kombináciu s rifľami či legínami.


Čo mi táto bunda dala a kde ju využijem?

Čo viac si teda priať? Bunda na turistiku, skialp a ešte aj vhodná do mesta? Áno, je to hybridka a toto sú jej prednosti. Vystrieľala som všetky argumenty z rukáva a nemám tejto bunde čo vytknúť. Jedine to, že som mala obavy, ako ju budem používať. To sa veľmi rýchlo vyjasnilo po pár túrach a pozorovaní jej správania pri týchto aktivitách.


Čo sa turistiky týka, je ideálna na jesenné výstupy, pri vetre a daždi v kombinácii s fukerkou. Pri letnej turistike v Tatrách si viem predstaviť túto bundu použiť na vrchole a pri zostupe. Pri športovom lezení je ideálna na oblečenie mimo výkonu. Pri lezení vo vysokých horách ideálne aj počas lezenia. Pri šliapaní v zime bude najideálnejšie ju skombinovať s fukerkou, najmä v prípade horšieho počasia. V bezvetrí ju vidím ako ideálnu voľbu, pokojne aj do výšľapu ako hlavnú vrstvu, pod ktorou je tenké termo.

Plusy

  • jemnosť a ľahkosť na tele
  • vysoká funkčnosť a priedušnosť
  • príjemný teplotný komfort
  • rýchle schnutie pri vysokej záťaži

Mínusy

  • v prípade zlých podmienok treba kombinovať s fukerkou

Bunda First Light Hybrid sa predáva v dámskej aj pánskej verzii v rôznych farbách – od červenej, cez modrú či zelenú. V oboch verziách ju nájdeš v čiernej farbe. Jej cena je 179,90 €.
Zdroj fotografií: archív MTHIKER
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

V tomto teste sa pozrieme na to, ako ti dobrá skialpová bunda môže spríjemniť zimný pobyt v horách.
Uhádni správnu odpoveď a vyhraj lavínový set

Uhádni správnu odpoveď a vyhraj lavínový set

Skialpinizmus u nás v poslednej dobe zažíva doslova „boom“. Netreba však zabúdať na bezpečnosť.
keyboard_arrow_up