Najľahšie skialpové viazania na svete sú zo Slovenska

Ak sa bavíme o skialpinizme, či pohybe na lyžiach v horách, nízka hmotnosť je vždy plus. Na Podpoľaní vznikol unikátny koncept, ktorý v tomto ohľade posúva hranice.

Nemusíte byť fanúšikovia „ultralightu“, aby ste mohli oceniť, čo dokázal Jozef Gáborík v podstate doma vytvoriť. Stačí to, ak máte radi inovatívny prístup s maximálnym dôrazom na funkčnosť. To bol prvotný zámer, ktorý stál za vznikom prvého viazania od Grizzly s názvom GR45.

Až keď putovalo hotové viazanie na váhu, vysvitlo, že je zároveň najľahším viazaním na svete vôbec. Je až neuveriteľné, keď máte niečo podobné v ruke a predstavíte si, aké sily pri lyžovaní vo voľnom teréne vedia pôsobiť. A to všetko zvládne 45 gramov hmoty (teda 90 g za celý pár viazania).

Grizzly, najľahšie viazania na svete
Samozrejme, treba dodať, že tento prelomový kúsok bol oklieštený na absolútne minimum potrebné pre pohyb v horách a chýbali niektoré funkcie, ktoré mnohí požadujú (adaptér na mačky, nastavenie sily vypínania), prípadne sú pevne dané v pravidlách pretekov (brzdy, otočná pätka). Rovnako ho už v ponuke nenájdete, súčasné najľahšie viazanie má označenie GR48, a teda 48 gramov.

Ale vytvorila sa platforma, na ktorej sa začalo stavať a mohli pribudnúť ďalšie modely. Len pre úplnosť dodám, že viazanie, ktoré spĺňa všetky potrebné normy v rámci medzinárodnej skialpinistickej federácie (brzdy, otočná pätka) a zároveň normy na použitie na zjazdovkách nesie označenie GR98 a váži 98 gramov.

skialp, viazania, GrizzlyGrizzly viazania

Vo svojej kategórii je rovnako najľahšie na svete, čo platí v podstate pre všetky viazania od slovenskej značky vrátane modelu GR Olympic, za ktorý dostali v roku 2020 hlavnú cenu na výstave ISPO (ISPO Award Gold Winner).

Grizzly, Slovensko, úspešní Slováci
Čo mňa ale najviac fascinuje, je samotný príbeh, pracovitosť a pokora, ktorú z Jozefa Gáboríka cítiť. Za všetkým stojí výborný nápad a chuť rozmýšľať trochu inak. Úprimne, komu by napadlo, že niečo podobné vrátane originálnych patentov vznikne v dielni na Podpoľaní a nie v krajinách, kde je skialpinizmus takmer národným športom. Príbeh Grizzly je rovnako pekným dôkazom, že to ide aj u nás...

Grizzly viazania na skialp
Rovnako treba dodať, že všetko má svoje plus a mínus. Podobné produkty nie sú určené pre „masy“, ale pre ľudí, ktorí vedia, čo chcú – nemusíme sa baviť len o pretekároch, ale o športovcoch všeobecne a, samozrejme, bez ohľadu na pohlavie. To isté platí aj pre viazania, na čo sa pozrieme už detailne v rozhovore nižšie.

Na čom sme sa zhodli už dopredu, je, že robiť len rozhovor by bola škoda. Najmä keď máme všetci radi hory a pohyb v nich. Preto nechýbal aj spoločný výlet v okolí Poľany, ktorá má rovnako svoj veľký podiel na všetkých nápadoch a inováciách.

Grizzly viazaniaviazania na skialp

Musím povedať, že čas strávený v spoločnosti týchto pánov bol skvelý a teraz mám ešte väčšiu radosť, keď ich výtvor používam. S ich viazaniami mám totiž pomerne dlhodobé skúsenosti a pozrieme sa aj na praktickú stránku a nejaké osobné dojmy.

skialp viazanianajľahšie skialp viazania

V rozhovore sa dozviete:
  • ako to všetko začalo,
  • čo bol zlomový moment,
  • ako vzniklo najľahšie viazanie na svete,
  • čo odlišuje viazania Grizzly,
  • originálne patenty a technológie,
  • ako prebieha vývoj noviniek,
  • pre koho sú takého viazania určené,
  • na čom sa teraz pracuje.


Celý náš rozhovor si môžete vypočuť aj ako podcast, kto by preferoval radšej túto formu.


Na záver už len doplním jeden citát, ktorý nájdete aj na domovskej stránke Grizzly a ktorého autorom je Jozef Gáborík. Myslím, že pekne zhrnie celú filozofiu.

„Hory a skialp sú naša vášeň. Ako uľahčiť pohyb v horách a zažívať krásu zasneženej prírody? Ako si užívať preteky, keď všetko funguje, ako má? To sú otázky, ktoré si kladiem vždy, keď beriem do ruky ceruzku a papier a idem tvoriť. Chcem tvoriť ľahké, efektívne a krásne veci.”
Zdroj fotografií: Grizzly.ski a archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
keyboard_arrow_up