Je snowkiting vhodný aj pre teba?

Snowkiting patrí medzi adrenalínové, outdoorové, rýchlo rozvíjajúce sa športy. O čo vlastne ide a ako začať?

Snowkiting, málo poznané slovo a málo známy šport. Názov tohto športu pozostáva zo slovíčok snow a kite, čo v preklade znamená sneh a šarkan. Snowkiting alebo snowkite je športová činnosť na snehu s využitím lyží alebo snowboardu prostredníctvom ťažného šarkana a veternej hybnej sily. Jednoducho povedané, počas veterného dňa si zahákneš šarkana o trapézový hák, ktorý máš na sebe a lyžuješ sa po zasneženej lúke bez elektriky a bez skipassu.

snowkiting šport

Začiatky snowkitingu

Úplný zrod snowkitingu zapríčinil Nemec menom Dieter Strasilla, hoci mnohí iní slúžili ako inšpirátori a spoluexperimentátori. Strasilla strávil väčšiu časť 60. rokov snahou o rozvoj lyžiarskeho športu poháňaného vetrom, ale až v roku 1972 prišiel s prototypom snowkite. Jeho výstroj mu umožnil kĺzať sa po snehu, ale aj zdvihnúť sa do vzduchu.

Šport sa v priebehu osemdesiatych rokov ďalej rozvíjal. Američania si snowkiting vo veľkej miere osvojili a zvyšok sveta za nimi nezaostával. Vybavenie a technológie sa stávali dostupnejšími a neustále sa modernizovali až do dnešnej podoby. Vďaka modernizácii sa snowkiting stáva bezpečnejší a dostupnejší pre všetky vekové a váhové kategórie. Prvé zrody na slovenskom území sme mohli zažiť koncom 20. a začiatkom 21. storočia. V roku 1998 hovoríme len o niekoľkých nadšencoch.

snowkiting

Čo potrebuješ k snowkitingu?

Najdôležitejšou súčasťou snowkitingu je vietor, ktorý slúži ako hybná sila.
Na praktizovanie snowkitingu potrebuješ vhodné poveternostné podmienky, zasneženú lúku, vedomosti a výbavu. Konkrétne z výbavy je potrebný kite/šarkan, ktorý je originálne určený pre ťah jazdca, originálny trapéz továrenskej výroby, kde si daný jazdec zahákne šarkana o železný hák, ktorý je hlavným zmyslom trapézu, aby si celú ťažnú silu nedržal v rukách. Ďalej sú to lyže alebo snowboard, a taktiež je veľmi dôležitá prilba pre bezpečnosť jazdca.

Pri snowkitingu si zvolí daný jazdec či bude ťahaný na lyžiach alebo snowboarde, či chce byť ťahaný po zasnežených lúkach, alebo sa chce vytiahnuť do zasneženého kopca. Samozrejme, závisí to od schopnosti a skúsenosti jazdca. Jazda v kopcoch a vo voľných kopcovitých terénoch sa odporúča skúsenejším jazdcom, a to z dôvodu bezpečnosti.

snowkiting

Aké potrebuješ podmienky?

Najdôležitejšou súčasťou snowkitingu je vietor, ktorý slúži ako hybná sila. Ideálny vietor je od 4 m/s do 15 m/s. Na snowkiting nepotrebuješ zasneženú vyratrakovanú lúku s metrovým zasneženým snehom/ľadom. Stačí ti zopár cm snehu na lúke, ktorá je najlepšie rovná a dlhá bez okolitých stromov alebo iných prekážok a môžeš jazdiť.

snowkiting

Športové pravidlá hry

Taktiež, ako každý šport, aj snowkiting má svoje pravidlá a zásady. Medzi najdôležitejšie pravidlo patrí výber. Výber vhodného terénu, výber vhodných podmienok, výber vhodnej výbavy (druh a veľkosť šarkana). Dôležitou zásadou jazdca by malo byť nepreceňovanie svojich síl, neohrozovanie seba a ľudí okolo seba.

Pri porušení pravidiel v športe dochádza k potrestaniu,
Tvrdé pády a modriny ma priviedli k absolvovaniu kurzu na snehu...
pri snowkitingu to nebýva inak. Pri trestaní hovoríme o činnostiach ako je neželaný ťah šarkana s jazdcom po snehu, nečakané vyzdvihnutie jazdca od zeme. K prvým krokom a k získaniu dôležitých informácií odporúčam absolvovať začiatočnícke kurzy, ktoré sú zamerané na získanie potrebných informácií, na získanie skúseností a praxe pre samostatné pokračovanie.


zimný šport snowkite

Prečo skúsiť snowkiting?

  • žiadne skipassy
  • mimo davu ľudí
  • jednoduchý na učenie
  • krásny šport
  • možno tvoj nový šport

Ako začať?

Pre začiatočníkov je najvhodnejšie začať s malým šarkanom a v slabom vetre. Najprv je dôležité vedieť šarkana riadiť a následne môžeme prechádzať na väčšiu veľkosť. Pod malým šarkanom rozumieme veľkosť kitu od 1,5 m? do 3 m?. Malé cvičné šarkany sú poväčšine vyrábané na rúčkový alebo hrazdový systém, ktorý držíte v rukách a nezahákujete si šarkana o seba, ako je to pri veľkých ťažných šarkanoch. V prípade zlého riadenia je postačujúce šarkana pustiť z rúk a on vás nebude ťahať, pri ťažných drakoch to nie je pravidlo.

snowkiting
Čo sa týka slabého vetra je to vietor v priemere +/- 15 km/h. Silu vetra vieš zistiť aj podľa toho, či je riadenie šarkana zábava, alebo skôr trápenie. Ak cítiš silný nekontrolovaný ťah, je lepšie si počkať na slabší vietor.

Keďže pri mojich začiatkoch som nemal informácie, že je postačujúci slabý vietor, chodil som sa učiť riadiť šarkana na lúku v silnom vetre. Tvrdé pády a modriny ma priviedli k absolvovaniu kurzu na snehu, kde som získal potrebné informácie pre svoj rozvoj v tomto športe. O rok neskôr som išiel odovzdávať do zahraničia svoje skúsenosti menej skúseným absolventom.

Moje začiatky boli tvrdé a nemali nič spoločné so zábavou. Práve preto ma teší, že sa poučíš z mojich chýb a budeš získavať viac radosti, ako bolesti.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Dominik-kite 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Záverečná SNOW SHOW testovačka - Roháče Spálená

Záverečná SNOW SHOW testovačka - Roháče Spálená

SNOW SHOW sa už tento víkend, 9. a 10. marca, presúva za zimou do Západných Tatier do lyžiarskeho strediska Roháče Spálená.
2-dňový freeride kurz s MTHIKER – Chopok

2-dňový freeride kurz s MTHIKER – Chopok

Prinášame ti ďalší freeridový kurz u nás na Slovensku, v stredisku Jasná Nízke Tatry.
Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Ako zabezpečiť bezpečný pohyb detí na lyžiarskom svahu? Pozrime sa na niekoľko základných tipov a rád.
keyboard_arrow_up