Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.

So skialpom som začala v roku 2020. Ešte v lete som si vtedy nakúpila potrebný výstroj (lyže, lyžiarky, viazanie, pásy a palice). Pamätám si, že to bola celkom veľká investícia, ktorá sa však vyplatila. Skialpové oblečenie som vtedy až tak neriešila, no jeden konkrétny skialpový kúsok som okamžite potrebovala - nohavice. Zháňala som vtedy niečo s dobrým pomerom medzi cenou a kvalitou. Po prieskume som sa rozhodla práve pre model Silvini Soracte. Kúpili sme si ich obaja s Viktorom a poviem to narovinu: doteraz som na skialpe iné nohavice oblečené nemala.

Skialpové nohavice Silvini SoracteSkialpové nohavice Silvini Soracte

Prečo práve Soracte?

Rozhodnutie pre tento model padlo z viacerých dôvodov. Keďže som bola úplný začiatočník, nepotrebovala som žiadne nohavice s tým najodolnejším materiálom do extrémnych zjazdov. Potrebovala som skôr niečo priedušné, strečové, vhodné aj na začiatky na zjazdovkách a následne na jednoduchšie skitouringy vo voľnom teréne. Zároveň som však chcela, aby odolali aj vetru a vode aspoň do určitej miery a aby mi slúžili aj na náročnejšie výlety, keď naberiem skúsenosti.

Samozrejme, pohodlie bolo alfou a omegou a takisto som si dala záležať aj na detailoch a vychytávkach. Vyzerá to na celkom univerzálny kúsok a keď som natrafila na Silvini Soracte, ktoré splnili všetky požiadavky a navyše za vynikajúcu cenu, neváhala som a už boli doma. Do akej miery splnili očakávania? Poďme si to postupne rozobrať.

skitouring v Jasnej

Odolajú vetru a dažďu? A čo priedušnosť?

V popise nohavíc nájdeš prívlastky ako vetruvzdorné, strečové, priedušné. Priedušnosť zaručuje membrána Powertherm. Ide o zateplený materiál, ktorý zabezpečuje tepelnú izoláciu a zároveň vynikajúci odvod potu. Nohavice, hoci sú pomerne tenké, tak dostatočne izolujú. Na vnútornej strane je totiž tá jemná „chlpacinka“ s názvom Powertherm, ktorá hreje, podľa mňa, tak akurát. Väčšinou pod nohavice nosievam sieťkové termo, čo mi zabezpečuje dostatočný tepelný komfort.

V hrubšom terme by mi bolo už horúco, hlavne pri týchto zimách, keď sú teploty do tých -10 °C. Počas teplejších jarných skialpov nosievam nohavice aj bez terma a úplne mi to stačí.

Silvini Soracte test
Dôležité pre mňa je, že pri výšľape sa v nohaviciach neparím a vlhkosť odvádzajú od tela výborne. Na zadnej strane nohavíc je materiál tenší a priedušnejší, zároveň aj pružnejší. V prednej časti je zas zosilnený, aby ma pri nárazoch vetra neprefúklo. Tu už hrá rolu membrána Quatroflex Power, ktorá plní hlavne ochrannú funkciu. Ide o trojvrstvový materiál so slušnými hodnotami vodného stĺpca - 10 000 mm, ale aj priedušnosti - 10 000 g/m2/24 hod.

Silvini Soracte recenziaSilvini Soracte test

Z mojich skúseností môžem povedať, že odolnosť voči vetru je veľmi dobrá a ani vo veternejšom počasí som nemala pocit chladu. Všetko má však svoje limity a pri poriadne silných „fučákoch“ som už cítila chlad, hlavne na zadku. Myslím, že žiadna žienka (ani chlap) nechce, aby nás v týchto partiách prefúklo. Preto mám vždy v batohu zateplené primaloftové kraťasy Silvini Pre, ktoré ma v takýchto prípadoch doslova zachránia. Tento kúsok si vždy prihadzujem do batoha, nezaberá veľa miesta a ak sa pocitová teplota náhle zníži, doslova mi zachránia kožu. Pre pánov ide o model Silvini Sud.

Silvini Soracte + zateplené kraťasy Silvini PreZateplené kraťasy

A čo dážď? Vodný stĺpec 10 000 mm zabezpečuje taký základ, ktorý znesie nejaké to mrholenie, no len do určitej miery. Práve nedávno som šliapala na Chopok, pričom celú cestu jemne pršalo a bola som do nitky mokrá. Takže určite nejde o nohavice do daždivých podmienok. Vtedy treba niečo odolnejšie, alebo ich treba doplniť ďalšou nepremokavou vrchnou vrstvou. Ak ťa však zachytí chvíľkové jemné mrholenie alebo snehová prehánka, tak s tým si poradia.

Pohodlie aj odolnosť

Okrem spomínaných materiálov je odolnosť nohavíc zvýšená na náchylnejších miestach. Ide najmä o oblasť vnútornej strany nohavíc, ktorá sa naťahuje na lyžiarku. Tam je materiál zosilnený pevnou látkou, ktorá bez problémov odolá odieraniu o lyžiarku.

Silvini Soracte skúsenostiSilvini Soracte

Na vonkajšej strane je klasický zips, ktorý pri natiahnutí na lyžiarku rozopínam. Pod ním je ukrytá strečová látka (taká ako v zadnej časti nohavíc), takže s natiahnutím na lyžiarku nie je problém. Tu som mala spočiatku pochybnosti, či sa táto časť neprederaví pri neustálom naťahovaní na lyžiarku. Po rokoch všetko stále drží, no keď sa lepšie prizriem, nájdem tam už pár drobných dierok, viditeľné sú len pri natiahnutí látky (viď fotoalbum).

Silvini Soracte testSilvini Soracte

Čo musím zdôrazniť, to je pohodlie. Nohavice majú skôr priliehavý strih a obopínajú telo (hlavne vo vrchnej časti od kolien hore), no sú veľmi pružné a prispôsobivé. Myslím, že sa prispôsobia na rôzne typy postáv.
Všetky tieto „vychytávky“ sú jednoduché, ale praktické a plnia účel.
Softshellový materiál je strečový na všetkých miestach, no o niečo viac je to práve na zadnej časti. Extrémne pružná je aj oblasť kolien, kde je prispôsobený aj strih na ohyb v kĺbe. Absolútne neobmedzujú v pohybe a sú veľmi príjemné na pokožku. Cítim sa v nich jednoducho super a asi preto ich tak rada nosievam – a nielen na skialp, ale aj turistiku. Takisto sa hodia aj na bežky.

Silvini testSilvini Soracte

Jednoducho praktické

To, že nohavice vynikajúco sedia, je aj vďaka tomu, že poriadne držia. Po prvé, vynikajúco držia v páse. Ten je po celom obvode elastický, takže dobre drží aj sám osebe, no celé to je ešte doplnené sťahovacou šnúrkou. Plus, v zadnej strane pásu sú 2 silikónové pásiky. Nikdy sa mi nestalo, že by mi nohavice padali alebo som si ich musela naprávať. Tak ako si ich dám, tak mi ostanú celý deň. Ak by tieto opatrenia predsa len niekomu nestačili, nachádzajú sa tu dokonca aj pútka na traky. To je už ale podľa mňa zbytočné, no chudučké postavy to možno ocenia.

Po druhé, vynikajúco držia na lyžiarke. Aj spodný lem nohavíc je z vnútornej strany doplnený o drobné silikónové bodky, ktoré zabezpečia, že sa nohavice na lyžiarke vôbec neposúvajú.


Nechýbajú 2 klasické zipsovacie vrecká na bokoch, ktoré ja až tak nevyužívam. Čo ale využívam vo veľkom, je zipsovací sieťkový otvor na vonkajšej strane stehna. Ten vynikajúco dopomáha odvetrávaniu a zlepšuje tak celkovú priedušnosť nohavíc. Všetky tieto „vychytávky“ sú jednoduché, ale praktické a plnia účel. Nohavice sú doplnené reflexnými nápismi.

Odvetravací otvor podšitý jemnou sieťovinou Silvini nohaviceSilvini Soracte

Čo ukázal čas a roky nosenia?

Zdôrazním, že to boli zimy intenzívneho nosenia. Nohavice zažili všetky možné podmienky. Vietor, sneh, dážď, zima, teplo, prašany aj ťažany, proste všetko. Prvú sezónu sme začali „zľahka“ a keďže išlo o kovidové obdobie, skialpovali sme najmä v Jasnej, kde sme si užili šliapanie po prázdnych zjazdovkách a množstvo freeridov. Postupne pribúdali aj skialpové klasiky v Západných Tatrách ako Žiarske sedlo, Smutné sedlo a podobne. Ďalšie sezóny sa náročnosť postupne zvyšovala a skialpovali sme najmä v Tatrách - Západných, Vysokých aj Nízkych. Ach, krásne to chvíle, každý jeden deň.

Malá Fatra,Kráľova Hoľa

Výsledok? Raz sa mi ich podarilo v rozkroku roztrhnúť, keď som vletela do trčiacej kosodreviny. Dierku som vtedy zašila a odvtedy nič. Samozrejme, nejaké to opotrebovanie sa už na nohaviciach nájde, či už v podobe trčiacej nitky alebo drobných dierok na spodnej časti. Nie je to ale nič, čo by obmedzilo funkciu nohavíc a dúfam, že budú mojím spoločníkom ešte minimálne raz toľko.

Skialpová výbava od SilviniSkialpová výbava od Silvini

Tieto nohavice sú tu so mnou od mojich úplných skialpových začiatkov a keďže ma nesklamali a splnili očakávania, postupne mi do výbavy pribúdajú aj iné kúsky od Silvini. Najviac oceňujem azda spomenuté zateplené kraťasy a takisto vyzdvihnem skialpovú vestu, ktorú som podrobnejšie popísala v samostatnom teste. Čo sa týka veľkosti, veľkostná tabuľka tu v mojom prípade funguje super a všetko od Silvini mám vo veľkosti S.

Silvini Soracte sa predávajú v dámskom aj pánskom prevedení. Na našom MTHIKER shope ich nájdete v rôznych farbách s cenovkou okolo 70 - 90 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Spodná vrstva a doplnky od VAUDE - od ponožiek až po čiapku

Test: Spodná vrstva a doplnky od VAUDE - od ponožiek až po čiapku

Spodná vrstva zohráva asi najdôležitejšiu rolu na poli termoregulácie. Ako sa darilo kúskom od VAUDE?
Test: SILVINI Polara - moja prvá skialpová vesta

Test: SILVINI Polara - moja prvá skialpová vesta

Je vesta pre mňa využiteľný kúsok oblečenia? Túto otázku som si kládla dosť dlho.
Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Postupne nielen na našom magazíne vo forme videí a článkov, ale aj v e-shope pribúdajú novinky, či už v podobe produktov, alebo aj nových značiek. Ale ako to všetko vyberáme?

Výber z produktov

keyboard_arrow_up