(Nielen) zimná turistika s bábätkom v Dolomitoch

Viete si predstaviť zimnú dovolenku v Dolomitoch bez lyžovania? Val Gardena ponúka kopec možností aj pre rodinky.

Táto oblasť je vhodná na celoročnú turistiku a tipy na náročnejšie výlety v tejto lokalite nájdete aj vo videu z letných Dolomitov. My sme sa do Val gardeny vybrali v zime a s bábätkom v nosiči a batohom na pleciach sme tento rok objavovali nové miesta. V tomto článku vám niektoré z nich predstavím.

Sánkarská Rescieca

Prvý zahrievací výlet pre nás aj deti. Rovno z turistického centra v dedinke Ortisei sa pešo presunieme k zubačke, ktorá nás vyvezie pod kopec Resicesa. Kúpime si obojsmerný lístok za 28 €.

Zviesť dole do dediny sa za dobrých snehových podmienok viete aj na sánkach. Dostupné sú jednorazové aj sánkarské lístky a dokonca aj s prenájmom saní. Ceny nájdete na tejto stránke. Kočíky aj deti idú zadarmo.

chodník Sella Sassolungo
Polhodinová prechádzka po zvážnici k chate ponúka prekrásne výhľady na masív Sella aj na Sasso Lungo a Alpe Siusi. Na chate sa zložíme a vystúpame ešte kúsok vyššie strmým kopcom k veľmi realistickému krížu, od ktorého sú panoramatické výhľady na všetky svetové strany. So spiacim bábätkom v nosiči a igelitkou pod zadkom sa šmýkame späť k chate.

stromy sassolungookuliare bliz

Vo všetkých chatách, ktoré tento týždeň navštívime, majú detské stoličky a prebaľovacie pulty. Z chaty vedie rovno dole do dediny sánkarská trasa. Dá sa sánkovať aj len do polovice slnkom vyhriateho južného svahu a nasadnúť na zubačku v jej strede. Okolie ponúka aj nami nepreskúmané možnosti na skitouring.

Malebné Alpe Siusi

Val Gardena je okrem Sella Rondy známa aj náhornou plošinou Alpe Siusi (známa aj ako Seiser Alm). Pod masívom Sasso Lungo sa otvára obrovská pláň s malebnými horskými domčekmi. Kilometre bežkárskych tratí všetkých úrovní, lyžiarske stredisko a pre nás aj turistické možnosti - každý si nájde to svoje.

alpe siusi
Vyvážame sa lanovkou na Mont Seuc opäť z dediny Ortisei, obúvame nesmeky, skladáme paličky a klesáme dole zľadovatenou asfaltovou cestičkou.

Za seba odporúčam o 10 € drahší lístok, ktorý nám umožní tento zľadovatený úsek vyriešiť dvojsedačkou v oboch smeroch, lebo pred cestou dole lanovkou sa budeme musieť opäť dostať na jej vrchol. Pešo, dvojsedačkou alebo vozom s koňmi. Spolu zaplatíme 35 €. Aktuálne ceny nájdete na tomto odkaze.

deuter futura
Po turistickej značke sa hodinu a pol poprechádzame k chate Malga Sanon. Po chutnom obede zakotvíme na detskom ihrisku, pohojdáme sa, polozíme, trochu sa unavíme a na spánok v nosiči opäť vyrazíme po svojich. Výhľady sú skutočne výnimočné, na kontrast dolomitských stien a zasnežených domčekov sa môžeme pozerať donekonečna.

alpe siusidetské okuliare julbo

Cesta za slnkom dolinou Vallunga

Tentokrát vyrazíme z dediny Selva. Zaparkujeme pri bufete La Ciajota. Kráčame mierne stúpajúcou, ale stále pomerne zvlnenou turistickou trasou v tieni stien severne po turistickej značke.

Steny nad dolinou sú tak kolmé, vysoké a tak blízko nás, až sa mi z toho krúti hlava. Križujeme prázdne bežkárske trate. Nesmeky a paličky nás opäť uchránia pred nejedným pošmyknutím. Myslite na to, hlavne keď nesiete v nosiči svoje poklady.

vallunga
Slnko vykukne ponad steny, trochu sa ohrejeme, ale hneď sa rovnakou trasou vraciame dole. Bohužiaľ, na konci nie je žiadna chata ani občerstvovačka, s deťmi dosť nevýhoda. Svižných 4,5 km zakončíme na chate Baita Ciampac.

dieťatko, bábätko v snehudetské okuliare julbo

Leháro pod Secedou

Dobre (aj na mapy.cz) značená turistická trasa k chate Malga Troier vhodná v prípade dobrých snehových podmienok aj na skitouring začína v dedine Santa Cristina. Nám svieti slniečko a južné svahy sú na sneh chudobné.

Cestu si teda skrátime a vyvezieme sa k horskému hotelu Col Reiser lanovkou za 28 € (aktuálne info nájdete na webe). Od neho sa napojíme na turistickú trasu.

troier výhľad sassolungo
Nesmeky a paličky opäť nesmú chýbať. Krásne výhľady, zasnežené strechy „idylických domčekov” ako uvádza sprievodca. Nachádzame sa v oblasti chránenej Unesco na horskej planine Mastle.

rodinka, rodinka na výlete, dolomity, bliz, devold
Na obed počkáme na ležadlách, opaľujeme sa a užívame si dokonalý deň. Cestou dole sa vrátime rovnakou trasou. V prípade, že máte so sebou lyže, môžete bezpečne zísť dole po zjazdovkách.

troier, bliz, devold, karitraa
Verím, že sme vás inšpirovali tráviť aktívne rodinný čas v horách aj v zime. Viac turistických trás môžete nájsť na stránke Val Gardeny. Nám sa osvedčilo využívať služby informačných centier. Používali sme tlačenú mapu a tipy od pracovníčky centra. Taktiež sme do centra volali, keď bolo zlé počasie, aby nám poradili aktivity, ktoré budú bezpečné v danom počasí.

Na oplátku vás požiadam o pomoc: Poznáte podobné tipy na výlety v Taliansku alebo Rakúsku, ktoré môžeme absolvovať budúci rok?
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
patusa 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Ako zabezpečiť bezpečný pohyb detí na lyžiarskom svahu? Pozrime sa na niekoľko základných tipov a rád.
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Tak ako každá tatranská stena a tatranský vrchol majú svoje príbehy, aj žľaby si píšu tie svoje. A tie najkrajšie píšu o legendárnom prašane, ktorý nie je lavinózny a bezpečne ťa pustí na vrchol a potom aj z neho.
keyboard_arrow_up