Geocaching - poklady, skrýše a zábava

Chcete si spestriť pobyt v prírode hľadaním pokladov, ktoré vás môžu priviesť na zaujímavé miesta? Skúste geocaching.

O tejto akvitive som počul už pár rokov dozadu a vždy som si hovoril, že toto by som chcel raz určite skúsiť. Poďme si rozobrať, čo geocaching vlastne je.

Ide o celosvetovú outdoorovú hru, ktorej princípom je hľadanie „pokladu”, tzv. „kešky“, pomocou GPS, ktorá sa môže nachádzať na rôznych miestach po svete. Skrýša je vždy dobre ukrytá a nájsť sa dá na súradnicami presne určenom mieste.

V dnešnej dobe je hľadanie veľmi jednoduché. Stačí mať smartfón so zabudovanou GPS, nainštalovanú mapovú aplikáciu, zadať súradnice a ukáže sa miesto, kde je keška ukrytá. To je základný princíp, ktorý nikdy nezradí. Dnes je k dispozícii aj aplikácia, ktorá je prístupná na IOS a android.

Geocaching

Ako začať s goecachingom od nuly?

Všetko to je veľmi jednoduché a intuitívne. Celý začiatok zaberie len pár minút a môže sa začať hrať. Je potrebné sa zaregistrovať na stránke geocaching.com, zvoliť si svoju prezývku a stiahnuť aplikáciu (môžete, ale nemusíte). Po týchto úvodných krokoch sa stávate plnohodnotným hráčom a môžete začať hrať.

Pozor si treba dať na aplikáciu, ktorej plnohodnotné používanie je spoplatnené. Kešky sa v aplikácii síce ukážu všetky, ale veľa z nich je zamknutých, tým pádom sa nedajú pozrieť súradnice a indície, a takisto sa k nim nedá pomocou aplikácie navigovať.

Mobilná aplikácia Geocaching
Keďže som začiatočník a nechcel som platiť predplatné, všetko som to zatiaľ vyriešil tak, že súradnice a indície som si zapísal do poznámok v mobile. Potom som si súradnice zadal do mapy.cz a začal hľadať.

Geocaching

Dá sa hľadať aj s hodikami?

Skúsil som aj navigovanie pomocou GPS hodinek Garmin Fenix 7 Pro a musím povedať, že táto možnosť bola tiež veľmi pohodlná. Na stránke geocaching sa dá zvoliť možnosť poslať súradnice do hodiniek Garmin. Po pripojený kábla k počítaču to všetko prebehne veľmi rýchlo a za pár sekúnd som mal súradnice uložené v hodinkách (s ostatnými hodinkami nemám skúsenosť).

Geocaching
Po spustení aktivity som vybral prvú kešku a dal sa k nej navigovať. Problém nastal, keď som sa chcel nechať navigovať na ďalšiu kešku. Nemal som v hodinkách možnosť vybrať miesto a kliknúť naň, ale musel som sa naň preklikať na mape v hodinkách, kde som ho videl označené, čo bolo mierne nepohodlné a trošku nepresné (ak niekto viete, ako s týmto pracovať, dajte vedieť v komentároch).


Nie je keška ako keška

Ak by všetky kešky boli rovnaké, po čase by to bola nuda, preto môžete naraziť na rôzne druhy kešiek. Rozlišujeme:
  • Tradičná keška - je najzákladnejší a najrozšírenejší typ kešky. Na mape ju spoznáte podľa zelenej ikonky. Pozostáva z krabičky, ktorá môže ukrývať rôzne predmety na výmenu.
  • Multi-Cache - je zložitejší typ kešky, ktorá vás povodí po rôznych miestach, kde hľadáte jednotlivé indície, ktoré vás dovedú až ku konečným súradniciam hľadanej kešky. Na mape je označená žltou farbou.
  • Mystery - je veľmi zaujímavý typ kešky a niekedy to môže byť slušný hlavolam. Na to, aby ste sa dostali na konečné miesto, je potrebné vylúštiť hádanku, šifru, hlavolam a podobne.
  • Letterbox - je typ kešky, ktorý by vás mal zo základných súradníc doviesť k finálnej krabičke pomocou listingu, v ktorom autor umiestni aj určitý popis cesty. Vo finálnej krabičke potom môžete okrem tradičných predmetov a loogbooku nájsť aj pečiatku. Na tieto tipy kešiek je dobré mať zavedení letterboxový denník kvôli pečiatkam.
  • EarthCache - v tomto prípade nejde o žiadnu fyzickú kešku, ale typ kešky, ktorá označuje miesto so špeciálnou geologickou lokalitou. Jej cieľom je vzdelávať kešerov o našej planéte. Na to, aby ste si mohli kešku označiť vo svojom konte ako nájdenú, je potrebné odpovedať na dané otázky, ktoré ste sa mohli dozvedieť z danej kešky.
  • Virtual - je na mape označená modrým duchom a ide typ kešky, ktorá tiež nemá fyzickú skrýšu, ale poukazuje na nejakú zaujímavosť. Aby ste si ju mohli označiť ako nájdenú, je potrebné sa pri keške odfotiť a odpovedať na pár otázok, ktoré ste sa na danom mieste dozvedeli.
  • Event - je označená na mape červenou ikonou. Na tejto keške nenájdete žiadne poklady, ale samotných kešerov. Vďaka tomu môžete spoznávať nových ľudí s podobnou záľubou.

Toto sú najrozšírenejšie typy kešiek. Samozrejme, existujú aj ďalšie typy kešiek a viete sa o nich dočítať na oficiálnej stránke.

Geocaching

Tak, ako každá hra, aj táto má pravidlá

  1. Keď nájdete kešku, treba sa zapísať do zošita, ktorý nájdete priamo v keške (niekedy to je zošit, niekedy zdrap papiera + nie je zlé si vziať vlastné pero, pretože v niektorých môže chýbať).
  2. Uistite sa, že vás pri nájdení kešky nikto iný nevidí, pretože by sa mohlo stať, že kešku ukradne alebo zruší.
  3. Kešku treba vrátiť presne tam, kde sa našla a v žiadnom prípade neprekladať na iné miesto.
  4. Ak si z kešky nejaký predmet zoberiete, vždy do nej vložte nejaký iný s podobnou protihodnotou.
  5. Na stránke geocaching.com si zalogujte (označte danú kešku, ako nájdenú). Poprípade tak viete urobiť aj pomocou aplikácie.

Túto super aktivitu som sa rozhodol skúsiť na vlastnej koži a ak vás zajíma, ako to celé prebiehalo, určite si pozrite video.


Geocaching je pre všetkých. Je to veľmi zábavná aktivita, ktorá motivuje vyraziť do prírody, objaviť nové miesta, spoznať nových ľudí a možno si domov priniesť aj nejakú zaujímavú vec.

Ako ste na tom vy? Skúsili ste alebo skúsite túto zaujímavú aktivitu v prírode?
Zdroj fotografií: archív redakcie, geocaching.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Výzva ku dňu Zeme – odpad v prírode nechceme

Výzva ku dňu Zeme – odpad v prírode nechceme

Priprav si doma vrece, rukavice a pomôž nám vyčistiť kúsok našej Zeme. Zapoj sa do výzvy a my ťa odmeníme.
Inšpiratívne ženy sú všade okolo nás

Inšpiratívne ženy sú všade okolo nás

Dnes je MDŽ! Preto chcem tento článok venovať práve našim super ženám.
Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Dnes, 1. februára 2024, oslavuje MTHIKER 3. narodeniny. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa to celé začalo a v závere si môžeš s nami aj zasúťažiť.
keyboard_arrow_up