Lezenie v okolí Bratislavy

Trénoval/a si celú zimu poctivo v lezeckých halách a máš chuť namiesto umelých chytov držať radšej skalu? Pozrieme sa, ako a kde začať a na čo nezabudnúť.

Podmienky pre začínajúcich lezcov sú v týchto časoch už veľmi priaznivé. Haly s množstvom ciest, samoistov, bouldroviek, požičanie kompletnej výstroje a vysvetlenie základnej metodiky od inštruktora patrí k povinným zastávkam na ceste k lezeniu.

Čo však spraviť ako prvé, ak ťa láka ďalší level a chceš vyskúšať lezenie vonku? Aj keď sa to nezdá, aj v okolí Bratislavy sa nachádza veľa miest, kde sa dá zmerať si svoje sily s lezeckými cestami rôznych obtiažností. Pozrieme sa na ne v stručnom prehľade, no najprv sa povenujeme metodike.


Bezpečnosť na prvom mieste

Zatiaľ čo umelé steny sú skvelým miestom pre lezecké začiatky s malým množstvom teórie, vrhnúť sa bez nej na vonkajšie skalky už nie je sranda. Okrem lezečiek, sedáku, istítka a lana, ktoré potrebuješ aj v indoore, sa tvoja výbava na skalky musí rozrásť aj o expresky a helmu.


Pokiaľ si vonku nikdy neliezol a nemáš skúsenejšieho kamaráta, ktorý by ti všetko potrebné vysvetlil, odporúčame ti jeden z dostupných krátkych kurzov skalného lezenia. Na prvý pohľad sa to nezdá, ale aj samotné cvakanie expresiek vie byť celkom veda a učiť sa na vlastných chybách veľmi neodporúčame.

Čo by si ešte mal vedieť?

Lezenie vonku má aj svoje pravidlá, ktoré zabezpečujú, aby sme mohli liezť bezpečne, v súlade s ostatnými lezcami aj s prírodou. Väčšina lezeckých oblastí sa nachádza v nejakom ochrannom pásme, preto sa na ne udeľujú výnimky. V niektorých dátumoch platia obmedzenia a zákazy kvôli ochrane prírody, hniezdeniu vtákov a podobne. Všetky výnimky nájdeš na stránke Slovenského horolezeckého spolku James.

Ďalším nepísaným pravidlom je, že zlaňáky a erárne karabíny nepoužívame na lezenie na top rope (s horným lanom), aby sme ich nebrúsili a boli použiteľné čo najdlhšie. Ak chceš liezť na top rope, použi vlastnú karabínu!

Kam sa teda vydať?

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na najväčšie lezecké oblasti v okolí Bratislavy a na ich špecifiká, ktoré by si mal zvážiť, než sa tam vyberieš.

Pajštún

Zrúcanina starého hradu nad dedinou Borinka, do ktorej sa z centra Bratislavy dostaneš za 30 minút, ti po podobne dlhom nástupe dopraje veľa možností. Hradné bralo ponúka cez 100 ciest obtiažností, od 4 UIAA až po 10-/10 UIAA. Nástupy ľahších ciest sú už trochu vyšmýkané, no určite si nájdeš svoju výzvu a dobre potrénuješ.

Skaly sú situované po obvode hradu, preto sa dá nájsť závetrie aj počas veterných dní. Pri lezení dávaj pozor, turisti niekedy zvyknú z vrchu hradu zhodiť zopár kameňov - helma je nutnosťou, ako vždy pri vonkajšom lezení.

PajštúnPajštún

Po lezení sa môžeš pokochať výhľadom z hradu a opiecť si niečo dobré na ohníku. Cez víkend tu stretneš veľa rodín s deťmi, aj veľa lezcov z okolia.

Tip na cestu: Dunivé previsy (6)

Medené Hámre

Pre tých, ktorým sa na Pajštúne nepáči kráčanie do kopca, je tu podobne blízka alternatíva - Medené Hámre. Dedinka hneď za Borinkou s veľkým kameňolomom, kde zaparkuješ rovno pod skalou. Nástup máš za sebou za 5-10 minút a už sa môžeš naväzovať na lano. Ciest je tu neúrekom vo všetkých obťažnostiach a oblasť poteší najmä v horúcich letných dňoch, pretože od 14:00 je celá v tieni.

Ak sa chceš dohodnúť s kamarátmi, dohodni sa v Borinke - mobilného signálu tu v niektorých sektoroch nie je úplne veľa. Na Hámroch potrénuješ na 60-metrovej platni aj viacdĺžkové lezenie.


Tip na cestu: Temný hvozd (7)

Blázon - Plavecký hrad

Ak pošoféruješ z Bratislavy ešte o kúsok ďalej, za Plaveckým Podhradím nájdeš ďalšiu krásnu oblasť. Podobne ako na Pajštúne, aj tu sa lezie na hradné bralo, no Blázon ponúka krásne prostredie lesa, v ktorom na jar nazbieraš medvedí cesnak pre celú rodinu. Niektoré cesty ponúkajú aj viacdĺžkové alternatívy – pusti sa do nich až vtedy, keď vieš ako na to! Túto lokalitu odporúčame najmä v lete, chládok lesa oceníš, no nezabudni na repelent.


Tip na cestu: Spiaca krásavica (7-)

Kršlenica

Kto neverí treniu, na Kršlenici bude musieť začať! Menšia oblasť s troma sektormi ponúka krásne vápencové platne, kde naozaj preveríš fyzikálne zákony trenia. Oblasť je na kopčeku nad dedinkou Plavecký Mikuláš a je situovaná na juh - nájdeš tu lezcov aj v zimných mesiacoch, hneď ako vyjde slniečko.


Tip na cestu: Kontemplatívna (7)

Kamenné - Agpaoa

Neveľká oblasť v malej dolinke pri Plaveckom Podhradí preverí tvoje prsty na malých ostrých lištách aj v dierkach. Ciest je pomenej, no skala kvalitná, nevyšmýkaná a pokiaľ lezieš aspoň obtiažnosť 6 UIAA, určite sa zabavíš. Názov Agpaoa je oficiálny a je za ním zábavný príbeh. Svoj tip na to, odkiaľ pochádza, môžeš vyskúšať v komentároch.

Tip na cestu: Cukrovinky (7-)

Alternatívna skala

Ak si už bol na Kamennom, cestou k autu môžeš obzrieť, ako to vyzerá na Alternatívnej skale. Parkovisko a nástup je spočiatku rovnaký a trafíš aj podľa mohutných výkrikov lezcov, ktorí na Alťoške podávajú svoje maximálne výkony. Je to oblasť s najťažšími cestami na Záhorí a dajú sa tu pozorovať obdivuhodné počiny. Pod skalou vládne podporná atmosféra, nechýba ohník, hrazda a hangboard na rozcvičenie a veľký fanklub lezcov, ktorí sa chystajú na svoj prelez.

AgpaoaAltoska

Tip na cestu: Excalibur (8)

Cesty sú od obtiažnosti 7 (také sú tu asi dve) vyššie a miestni borci tu nacvičujú aj 10-tky. Nezabudni si páperku - na Alternatívnej skale je vždy aspoň o 3 stupne menej ako inde a slnko na ňu nezasvieti takmer celý deň.

Aby sme neubrali slávu žiadnej oblasti, spomenieme aj zvyšné, ktoré môžeš navštíviť. Najľahšie cesty nájdeš na Troch Jazdcoch a Čertových zuboch pri Modre, o trochu ťažšie cesty na malých oblastiach Jelenia skala a Korlátko, no a drsné previsy v jaskyni si môžeš zaliezť na Deravej skale.

Korlatko
Ak by si nemal k dispozícii auto, za zmienku stoja oblasti aj priamo v Bratislave - Platňa, Srdce v Devínskej Novej Vsi a Technické sklo - Štokerauská vápenka. Na žulovej Platni potrénuješ základy priamo v centre Bratislavy a získaš cenné skúsenosti pre ďalší pohyb na skale.


A ktoré cesty tam liezť?

Knižný sprievodca Skaly na Slovensku, edície Záhorie a Západ, ti ponúknu kompletnú informáciu o nástupe, parkovaní aj o konkrétnych cestách. Niektoré oblasti majú sprievodcu dostupného aj online a väčšinu ciest nájdeš aj na portáli climb.sk, aj s komentármi od lezcov, ktorí si s nimi pomerali sily.


Tak a teraz zbaliť materiál a vybrať sa do prírody! Želáme ti veľa úspešných a hlavne bezpečných prelezov.
Zdroj fotografií: Jakub Letovanec a archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
DadaP 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Nie je skala ako skala - neuveríš, kým neuvidíš. Typ skaly naozaj veľmi ovplyvňuje zážitok z lezenia ako taký. A na to, aké lezenie môžeš zažiť na andezite, sa pozrieme v tomto článku.
Tatranské lezecké začiatky na Velický zub

Tatranské lezecké začiatky na Velický zub

Jednou z možností, ktorou začať tatranské lezenie, je cesta Jubilejná. Tá vedie na Velický zub do výšky 2 002 m n. m. Poďme si ju spolu preliezť dĺžku po dĺžke.
Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie

Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie

More, slnko, vápencové steny všade, kam sa človek pozrie a dovolenková atmosféra v prímorských mestečkách láka každoročne lezcov zo všetkých kútov Európy práve na Sicíliu.
keyboard_arrow_up