Vie mi niekto poradit sikovny varic na kempovanie? Planujem ho vozit na motorke, takze mi ide o co najkompaktnejsie prevedenie.
Mal by sluzit na ohriatie vody a na pripravu nejakej tej slaninky a pod :)
Ak mate aj nejaky vyskusany riad a pribor, mozete dat linky aj na tieto veci.
pozeral som nejake weby, a tych varicov je na vyber velmi vela a neviem kde zacat....
dakujem.
17.08.2020 - 18:21:52
00
Varič mám MSR Pocket Rocket 2, zatiaľ spokojnosť. Vodu na čaj alebo cestoviny ohreje rýchlo, miesta zaberá minimum.
https://www.hudysport.sk/pocket-rocket-2-09884?size=7970

Ešus Tatonka Sherpa. Vyzerá, že sa už prestal vyrábať. Používam ako hrniec aj panvicu.
https://www.mall.sk/riad-outdoor/tatonka-sherpa-pot-06l

Príbor som skúšal nejaký skladací, ale nikdy som nebol spokojný. Tak som si niekde v jedálni požičal lyžicu a vidličku a flexou ich skrátil tak, aby sa mi vošli do ešusu.
17.08.2020 - 18:33:27
02
v prvom rade je fajn si rozmysliet ci chces plyn alebo benzin, pripadne kombinaciu (tuhe palivo je tiez moznost, ale ja osobne by som ju neuvazoval). No a potom, ked nebehas v extremnych podmienkach/minutie o nieco viac paliva nieje taky problem a/alebo vies spravit dobre zavetrie a rozhodol si sa pre plyn, tak vyssie poradeny MSR Pocket Rocket, alebo lacnejsia alternativa od VAR, VAR2 (http://www.var.cz/produkt/01-Turisticky-plynovy-varic-VAR-2/) boli veci svojho casu velmo rozumne, nemyslim ze je to teraz 5-6 rokov neskorej moc insie. Potom mozes ziadat extra ficury, ako napr piezo vstavane zapalovanie, vymenniky tepla, zavetria.....

Pri benzine/kombinacii su 2-3 znacky, a vyber je tam zvacsa dost priamociary na zaklade poziadaviek (aky typ paliva) a rozpoctu (ovplyvnuje vpodstate aky typ paliva varic zozere - cim drahsi tym viac druhov spalis v tom istom varici/pri vymeneni prilozenych trysiek).
17.08.2020 - 18:46:28
00
tak teraz som sa zamotal este viac, nad benzinovymi som vobec neuvazoval :)
a ked ich teraz pozerma, tak vyzeraju celkom kompaktne ale cenovo su niekde inde ako plynove. Rozdiel v cene 3 nasobny.
17.08.2020 - 19:47:11
00
jediná vyhoda benzínu, je že má vačší výkon a funguje aj vo veľmi veľkej zime a veľkej výške, ale to pre teba pravdepodobne nebude priorita, ja by som kúpil plyn (na šrobovaciu kartuš) je to malé, skladné, výkonné a kartuše kúpiš prakticky na celom svete a vyrábajú sa v rázných veľkostiach https://kartuse-a-palivove-flase.heureka.sk/
mimochodom robia sa aj špeciálne kartuše do nízkych teplôt
17.08.2020 - 20:10:51
01
druha vyhoda je nizsia cena pri dlhodobej/castej prevadzke a zvacsa uspornejsie varenie (menej jednotky paliva na jednotku varenia). Niekedy aj nizsie mnozstvo odpadu/vahy co so sebou treba nosit.
Btw, s tym vykonom si niesom isty ci je to tak ako hovoris, ale "bit sa za to nebudem", nepamatam si to uz a 2 minutove hladanie nedalo jasnu odpoved. Jedine ze MSR pocket rocket je oproti whisperlite rychlejsi (3.5 vs 4.5 min na zovretie 1l), cize v tomto konkretnom pripade je plyn vykonnejsi (myslimze porovnatelne varice v ramci plyn <-> benzin).
https://www.msrgear.com/ie/stoves/canister-stoves/pocketrocket-2-stove/09884.html
https://www.msrgear.com/ie/products/stoves/whisperlite-international/06635.html
17.08.2020 - 21:12:32
00
Benziňák je veľká výhoda, keď sa letí lietadlom. Napr. v GE sa dali šróbovacie kartuše ešte pred pár rokmi kúpiť iba v Tbilisi, ak išiel človek opačným smerom, tak sa musel s niekym dohodnúť, aby mu ich doručil. Na Islande pred 4 rokmi sme šróbovacie zohnali až na 4. deň (po ceste), dovtedy sme benziňák zapálili a išiel vkuse 2h, kým sa všetci postupne vystriedali.

Ale ak nieje problém s kartušami, tak pre bežné použitie určite plynový varič, ale silno odporúčam nejaký systém s výmenníkom na hrnci. Napr. MSR, Jetboil, alebo asi najlacnejší čo sa dá kúpiť u nás Pinguin. V čínsku sa dá kúpiť nejaký jeho klon ešte pár € lacnejšie.
Toto riešenie je podstatne odolnejšie proti vetru, teda rýchlejšie varenie, výrazne menej odpadového tepla, teda úspora plynu (za niektorých okolností aj 3-5x), bezpečnejšie (plameň je schovaný, tak nehrozí niečo podpáliť, hrniec sa ťažšie prekotí, teda menšie riziko obarenia, dá sa teda variť v stane, v aute...), s varičom sa dá za prevádzky manipulovať, kľudne aj chodiť, prípadne ho zavesiť. Vďaka izolovanému hrncu stačí napr. cestoviny iba nechať zovrieť a vypnúť a bez miešania a stráženia samé za 20min dojdú.
Nevýhody: trochu vyššia celková hmotnosť v porovnaní sa najľahšími horákmi a titánovými hrncami, pri viacdňovom použití sa to ale obráti na úspore plynu. Nemožnosť využiť iný hrniec (niekomu by možno vyhovoval nižší/širší typu panvica).

Ja už cez 3 roky používam Pinguin a som veľmi spokojný. Zvíťazil aj kvôli cene, ale hlavne mal vtedy narozdiel od konkurencie piezo zapalovanie (odhadujem spoľahlivosť na 95% (na prvý krát občas nechytí iba pri silnejšom vetre a nižšom prietoku plynu)), veľký objem hrnca (na varenie jedla pre jedného by stačil aj liter, pri roztápaní vody zo snehu je všetko malé), ale do tohoto 1.25L hrnca sa akurát zmestí 230g (stredná) kartuša aj s horákom, takže veľmi praktické skladovanie pri prevoze.
Oproti drahším značkám má určite menšiu účinnosť, ale stále je to neporovnateľne lepšie ako u obyčajného horáka s rovným hrncom.

Ja som začínal s klasikou od Colemanu a pár rokov sa trápil a teraz keď s tým niekoho vidím (ako posledné 2 týždne parťákov v Nórsku), tak sa len smejem, čo je to za masochizmus to ešte v tejto dobe používať.
17.08.2020 - 21:23:31
01
LL napísal:
... kartuše kúpiš prakticky na celom svete...


nie uplne vsade. my sme sa pred par rokmi takto vytrtkali v taliansku (oblast Aosta). tiez som myslel, ze nebude problem kupit kartusu, tak sme vzali len varic. a potom sme museli v miestnom "sportovom" obchode kupit predrazeny varic aj s tymi nastrkovacimi bombami. klasicke zavitove kartuse nemali nikde (dokonca ani v intersporte).
17.08.2020 - 22:57:26
01
ten pinguin s hrncom sa mi paci, no nevyhoda pre mnabude to, ze si na tom slaninku a prazenicku nespravim :)
este som o benzinovych cital, ze sa lubia zanasat trisky a celkovo je trosku narocnejsi na udrzbu??
18.08.2020 - 07:51:45
00
Ešte jednu výhodu má benziňák pre motorkárov, keď dôjde benzín v nádrži, môžeš preliať z variča a naopak :)


MSR XGK mám od 1999 slúži v pohode, ale teraz som vyskúšal plyňák a tiež to má svoje kúzlo.
Zaoberal sa niekto opakovaným napĺňaním kartuší?

ten pinguin s hrncom sa mi paci, no nevyhoda pre mnabude to, ze si na tom slaninku a prazenicku nespravim :)
este som o benzinovych cital, ze sa lubia zanasat trisky a celkovo je trosku narocnejsi na udrzbu??


Tak jasné, pri horení benzínu vznikajú sadze, varič má pumpu, je tam viac pohyblivých dielov, raz za čas ho treba rozobrať premazať vymeniť tesnenia. Plyn je blbovzdornejší a má aj citlivejšiu reguláciu výkonu.

VAR robí klasické ešusy aj hliníkové aj nerezové keď si dokúpiš kliešte máš aj panvičku.
https://www.adamsport.eu/kempingovy-riad/nerezovy-esus-var-3-dielny/
https://www.adamsport.eu/kempingove-varice/var-drziak-na-hrnce/
18.08.2020 - 08:04:57
00
A klasický Campingaz z Decathlonu je naprd?
18.08.2020 - 11:20:05
00
Campingaz ma daky vlastny system na uchytenie variča, môže byť problem s dostupnosťou, radšej by som šiel do šrubovacej klasiky.
18.08.2020 - 11:30:41
02
To sa raz kamaráti dohodli, že jeden zoberie horák a druhý kartušu.
Keď chceli variť zistili, že sú nekompatibilní.
Dodnes sa na tom smejeme.
18.08.2020 - 11:57:54
02
btw, napr VAR robi aj take jednoduche zavetria pre svoje varice. Nema to vymennik, ale uz same o sebe to hodne pomoze - kedze sa to dava na nozicky varica tak to aj dobre akumuluje teplo rovno pod hrncom: https://www.var.cz/produkty/Varic-VAR-2-a-prislusenstvi/ . Osobne by som asi radsej siel do toho ako do vymennika.
A hej, treba si davat bacha, v principe su 3 systemy na plyn: 1) sroubovaci; 2) nacvakavaci; 3) prepichovanie kartuse; a nie kazdy typ sa da (lahko) zohnat hockde na svete. Na druhu stranu, benzinak treba dat tiez bacha, napr. zakladny whisperlite sa neodporuca pouzivat s nicim inym ako technickym benzinom (vo svete sa to predava pod desiatkami roznych nazvov, napr. "white gas", "coleman gas", etc), pretoze bezny/letecky benzin, okrem toho ze obsahuju aditiva, nie su take ciste, a teda mozes lahko/lahsie zaniest trysku.

A niekto sa tu pytal na plnenie kartusi. Akoze, bud to nerob, alebo si kup benzinak - financne bud usetris len par eur oproti novym kartusiam, alebo benzinak budes mat itak nakoniec lacnejsi. 4-6e za 0.5kg plynu vs ~1e za 0.5l technickeho benzinu na +- rovnake mnozstvo varenia.
Ale napr. tusim corsair to robi, ak som ho spravne zachytil v niektorej z tem. Osobne, je to imo "velmi velka empiria" (nenaplnat na viac ako +-60% povodneho mnozstva plynu) nehodna toho rizika a namahy. Ale su na to po nete navody.
18.08.2020 - 12:37:44
01
ja vozím šróbovací plyňák.. do zálohy skladací titanový drievkač (=neminutelné palivo, len to varenie dlhšie trvá)
kimlo na ako dlho a kam (civilizácia či príroda) plánuješ výletovať?
18.08.2020 - 13:15:28
00
keyboard_arrow_up