Behanie
Zatial mam len opticky snimac ale pozorovanim viem ze tam tie hodnoty nelietaju, meria celkom konzistentne. Obcas na zaciatku ukazuje trochu nizsie tepy ale potom sa chyti po par sto metroch. Casom ked to budem potrebovat viac tak urcite si dokupim i hrudak.
A posledná otázka, ako ti Coros dáva zóny. Na základe čoho, len vek, alebo vek a kľudový, alebo ako?
Ak je to všetko len tak z hodiniek tak na nej sa nedá spoľahnúť. Žena má Venu a tam môže len na základe veku, ja mám FR245 a mám aj kľudový tep, prípadne prah laktátu. Potom tie zóny aj dosť rozdielne vyzerajú.
Na druhej strane vôbec netuším či tie zóny mám dobre nastavené a ani to neriešim. Raz snáď pôjdem aj na nejaké testy nech mám pokoj.
A tebe by som radil to isté. To čo ti nastavia hodinky ešte neznamená, že to je správne. Kašli na to. Behaj podľa pocitu (robí mi to radosť bežím, nerobí tak nebežím ?) a časom to príde.
Jeho beh som porovnával so svojim behom v ktorom som bol síce pomalší(nešiel som sám), no prevýšenie bolo podstatne väčšie.
V podstate cele dva mesiace citam clanky, kazdy sa trochu lisi ale kazdy riesi to co tu pisete, ze zacinat treba budovanim aerobnej vytrvalosti. Nic o tom ze by som bol v nejakom sporte na tom lepsie alebo ze by som mal uz vybudovane tie vyssie zony.
Realne za ten mesiac co sa snazim behat v co najnizsich tepoch uz viem bezat realne pomalsie a napriklad teraz som si pozrel porovnanie rovnakej trasy pred mesiacom a pred par dnami na 8,5km s prevysenim 170m. Pred mesiacom to bolo avg pace 7:32 a HR 170 (65% nad 175) a na takmer 95% rovnaka trasa s totoznymi parametrami pred 9 dnami avg pace 7:34 a HR 146 (len 22% nad 155 a 0% nad 175). Pocitovo ovela lepsi pocit na tom druhom behu, bez zastavok, bez pocitu ze umriem. Pripadne vcera 21km, 377m prevysenie a 154 tepov, s kratsimi strmsimi vyslapmi a plynulymi dlhymi klesaniami to vyslo na 7:08min/km. Nejaky rozdiel uz zacinam badat i na skialpe kde vydrzim dlhsie vo vyssich tepoch a zvladam sa hybat i v o nieco nizsich tepoch.
V podstate sa pytam ci je dobre behat tak ze mam nastaveny HR alert na zonu 70%-80% mhr s tym ze realne na rovinkach som na tych 80% a to co uz mam vybudovane si aktualne drzat skialpom vo vyssich intenzitach alebo ci mam nieco upravit ci uplne zmenit ak mi o beh ako taky vobec nejde (ziadne preteky ani dokazovanie si niecoho). Nechcem este zhorsit stav ktory mam ze by som zapojil dalsi sport a prepinal sa i v nom. Zatial mi to pomaha ale neviem ci to je uplne optimalne, nechcem sa uplne odpisat.
Zatial som z toho vsetkeho vyvodil ze mam trenovat ako zacinajuci bezec co ine sporty nerobi. Je to tak?
V kazdom pripade dakujem za rady, vazne si cenim ze chcete poradit a sorry za tie moje dlhsie vylevy.
Proste vyprdni sa na pulzy - niekto ich ma vysoke, niekto nizke - a vytrvalostne behy behaj pri konverzacnom tempe. Ziadne ponahlanie, pohodicka pohoda - nejde o vzdialenost, ale o straveny cas.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14