Behanie
http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/63/61/
Spinning eee. Radsej sa budem vonku plahocit vo vetre a zime ako na spinningu. Gezuju ma doma, v praci, pred casom v skole a este ma maju gezovat vo volnom case na spinningu?
Nehovoriac o pozitivnom vplyve cerstveho vzduchu na organizmus. Na druhej strane pekna instruktorka je pekna instruktorka.
No, tak si budem behat po svojom...
Na ten spinner by som sa ale mal nejako dokopat
je to velmi indivindi, niekto ma velky/maly absolutny rozsah, niekto ma cele pasmo posunute vyssie/nizsie a VOBEC to nevypoveda o jeho vykonnosti...
k tomu spinningu sa nechem dalej vyjadrovat, ved sme v teme Behanie
je pravda, že mávam dosť vysoké tepy.. pokojový tep - záleží od miery trénovanosti v danom období - ak ma pamäť neklame, cez leto to bolo okolo 58. Teraz som sa pol roka "flákala", takže pokojový tep si radšej nemeriam
A ak sa smiem spytat, aku mas kludovu tepovku?
Na biku sa pri tychto tepoch este flakam, nepocitujem vyraznejsiu zataz. Mam asi posunute aerobne a anaerobne pasma kapanek na vyssie hodnoty...
áno, my napríklad máme tepové zóny pri behu a biku posunuté o 5 tepov - čiže potom mi z toho vyjde, že na rozvíjanie základnej vytrvalosti bikujem v zóne 145 - 160, behám v zóne 150 - 165 a pre porovnanie, plávam v zóne 140 - 155. Takže myslím, že "jednotnú" tepovú tabuľku nedokážeš aplikovať na každý šport. Do istej miery je to aj celkom logické - hoci po záverečnom šprinte cez cieľ Devín-Bratislava dokážem vyliezť nad 202, v bazéne som sa nad 189 nedostala
TO Dudo : na spiningu mame instruktora - nebikera
Spinnig by som mal uz konecne skusit, neviem sa ale k tomu dokopat. Popravde, radsej si odbehnem standard ako ist na spinning. A zda sa mi, ze beh je pre mna prinosnejsi.
Ja to mam tak, ze 4dni (ut-pia) v tyzdni beham a cez vikend bud turistika alebo bike (uz dlhsie som nebol). V pondelok mam volno. Takto to praktikujem +- celu zimu.
laktatovu krivku pod dohladom fyzioterapeuta odporucam, ked sa tomu chces viac venovat, inak je to vyhodenych 40-50eciek a hlavne to potom nekonzultuj s pseudotrenermi na spinningu...
este doplnim, podaktori si mylia priemerku a pasmo, je velky rozdiel behat v pasme 145-155 alebo v pasme 100-200, pricom obe maju rovnaku priemerku...
Chcel som len tak orientacne ako je to u ostatnych. Tych 197 uff, maximalku co som si nameral 184, typujem takych 186-187 by som mohol mat strop.
Teraz cez zimu, ked je sneh sa ani neda poriadne behat (myslim na cas), pretoze pri tom snehu, jeho udupavani, sem tam lad dostavaju clenky na drzku. Na suchej antuke je to potom paradicka. Tam potom pri rovnakom tepe sa da ist aj o 1 min/km rychlejsie.
Pre mna je to skor o budovani zakladnej vytrvalosti a udrzani kondicie v zime.
Ked nie je lad a vela snehu to robim este tak, ze posledne 2 kola zrychlujem a poslednych 100 m idem sprintom. 2 kola potom na vyklusavanie.
Max HR 220 - vek a z toho vyplyva zataz
60 - 69 % HR nizka intenzita
70 - 79 % HR nízka až stredna
80 - 89 % stredná až vysoká
90 - 100 % vysoká až maximálna
Pre nazornost dva grafy zatazenia červena = tep, modra = rychlosť
1. zatazenie pocas preteku
2. zatazenie pri navrate
velmi zle polozena otazka, velmi individualna zalezitost od prahov a od jedinca, ako aj od cielu, ktory chces docielit...
...ale ak chces odpoved, tak podla mna 150 nie je vela, behavam okolo 160 priemer... (preteky 180, max 197...)
Ja by som tiez mohol chodit na petrzalsku hradzu, ale je to z domu kus (som z konca Vrakune) a navyse po ceste. Asi by som zabehol denny limit iba cestou na hradzu a spat. A autom sa mi nechce trepat. Ta nasa draha keby mala 400 m bolo by to super. Takto sa musim spokojit aj stou 250 m.
S tym nepocuvanim hudby budeme uz asi posledni mohykani.
Na ake tepy standardne behate teraz cez zimu? Mne sa zda, ze tych 148-54 co mavam priemer na tych 10 a 8 km je vela, ale podla dychu zase ok (v pohode udycham nosom). Rozmyslal som dat si spravit zatazovy test. Na biku sa pri tychto tepoch este flakam, nepocitujem vyraznejsiu zataz. Mam asi posunute aerobne a anaerobne pasma kapanek na vyssie hodnoty...
Pan boh zaplat za nase piestanske Lido (hrádza medzi kanalom Váhu a starým korytom). Nikde nikoho a kazdych 100m patnik. Cele to ma okolo 7,5km oznacenej a vychodenej trasy po hradzi.
Tiez nerozumiem tej manii pocuvat pri behani hudbu.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14