Behanie
https://dennikn.sk/2841694/sestrocny-chlapec-plakal-no-dokoncil-maraton-lekari-moze-to-ovplyvnit-jeho-rast/
Diskusia aj kritika sa objavili po tom, čo sa osemčlenná rodina Crawfordovcov pochválila na sociálnej sieti tým, že 1. mája spoločne absolvovali Flying Pig Marathon v americkom Cincinnati.
Viac ako 42 kilometrov pritom odbehli aj 6-ročný Rainier a 11-ročná Filia. Najmladší člen rodiny preteky dokončil za 8 hodín a 35 minút a jeho rodičia sa „pochválili”, že ich syn plakal, „fyzicky sa trápil a každé tri minúty si chcel sadnúť“.
Len doplnim, ze sportovy novinar a fotograf a autor bezeckych clankov na Nku je Peter Kovac, zaroven momentalne nas najlepsi bezec na strednych tratiach.
Momentálne nepretekám ale ked som začal s cyklisticým pretekaním /na hobi úrovni vo svojej kategórii 50 - 60 rokov tak som watty, nejaké zóny neriešil. Mal som nejakú kondíciu z bike výjazdov, stačilo dat váhu zo 75 na 68 kilo, zintenzívniť tréning na maximum s malým objemom 2:50 hod. týždenne v priemere /sobota 30 minút časovka na plno, nedeľa 2:20 hod. časovka tiež na plno na ,,krev,, a stačilo to na dosiahnutie 20 minútového FTP 4,2 W/kg co stačilo mi stačilo na vyhrávanie časoviek v regionálnej cestnej lige, na bedne v celoslovenskej lige MRC a v cestných pretekoch v regionálnej lige na bedne a jedno víťazstvo. V behu by takýto malý týždňový objem na vyhrávanie, bedne nestačil. A co sa týka tréningových výkonových zón v behu stačia stopky ktorými meriaš časy na prebehnutej vzdialenosti - ktoré sú podľa rýchlosti behu rozdelené do bežeckých výkonových zón. Takže stačí stopky no tréning neni na plno ale musí byť vhodne štrukturovaný - kombinovaný intervalový aj so súvislou formou, jedine že máš velký talent prípadne obrovský talent a dokážeš vyhrávať, končiť na bedni z pokluskávania a fartlekov - intervalových tréningov podľa chuti - len tak hala bala. To co som trénoval ja na pretekanie v cestnej cyklistike že len 2 x týždenne ale na ,,krev,, /s dosiahnutím 20 minútového FTP/ bolo v podstate tiež vhodne štrukturované - s maximálnym využitím superkompenzačného efektu /+ minimálnej váhy a vhodného materiálu použitého na pretekanie čo tvoril 6,8 kg aero bicykel s ultra ľahkými stredne vysokými karbonovými ráfkami, na časovky diskové zadné koleso a dalších asi 5 aero vecí - kombinéza, .../ a s minimálnym objemom kvoli podmienkam v príprave - pri väčšom objeme a miere talentu by som ako pracujúci dostatočne nezregeneroval a jazdil by som furt v únave a dosiahnuté FTP by bolo rovnaké.
Takze ani 'len výpočet' iba z principu nepodcenujem.
Ja som zil v tom, ze praveze vobec nemeria mechanicku silu odrazu, ale berie do uvahy len externe faktory a z nich sa ju snazi dopocitat. Je to glorifikovany akcelerometer. Ako by to vobec bolo mozne inak so senzorom, ktory si len nasadis zhora na topanku? Pri Stryd si napr. musis evidovat presnu hmotnost, inak su vypocty vykonu odveci. Keby skutocne meral odrazovu silu v podrazke, tak by to nebolo potrebne.
Btw.: V studii, ktoru si vypostoval, prave nieco, co skutocne meria silu odrazu, pouzili ako referenciu pre overenie, ci Stryd meria spravne hodnoty (a kludne si znovu precitaj odsek 3.2.2., je totiz zaujimavy).
Samotny vypocet vykonu teren do uvahy moze brat, kedze snima pohyby nohy horizotnalne a vertikalne, tak predpokladam, ze ked vidi, ze noha robi vacsi pohyb nahor nez nadol, tak je mu jasne, ze stupas. Ta analogia s vetrom mi pride spravna, no preto Stryd dnes snima odpor vzduchu (trochu vagna formulacia z mojej strany, ale co presne to meria, to sami nepovedia). Starsia generacia Stryd bola vo veternych podmienkach velmi nespolahliva.
Mne to pride praveze znacne odlisne od vacsiny PM na bicykli. Z cyklistickych powermetrov by sa to dalo porovnat s powermetrom PowerPod.
Mna bavi sledovat metriky a analyzovat to.
Posunul by ho znamy aj mne?
praveze tabulky lubim, ako som kupil garminacky hrm co ukazuje vsetky krasne udaje, tak az vtedy ma chytilo behanie
Pozri si napr toto
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7404478/
Podla mna to kludne moze byt porovmatelne beh/bajk
Ja by som neporovnával cyklo a bežecky wattmeter.
Bežecky je len hrubý odhad, kdezto na biku idu presne čísla.
Bol som tiež zarytý odporca watmetrov, a teraz to mám na všetkých bicykloch
Mna bavi sledovat metriky a analyzovat to.
Posunul by ho znamy aj mne?
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14