Behanie
Ja mozem tieto historky z behu. Schvalne som spozornel pri tom alkohole, lebo mam jedneho kolegu, ktory presne vtedy behaval najviac (v tych casoch) a vravel, ze preteky + palenka bola nerozlucna dvojka resp. party hard v noci + preteky + after party este lepsia kombinacia. S usmevom spominal aj na bezcov z Ukrajiny, ktori dokonca mavali alko ritualy pred startom ako teamovu hecovacku.... teraz uz len same bio/raw/gel/fluid/racio a ziadne poldecka skoro
oblecenie: nejake bavlnene tielko, tusim biele. klasicke maratonky, po par behoch som myslel ze lietam, tak sa v nich dobre behalo. A kedze som mal vzdy problem s osuchanymi stehnami mal som nejake kratke elastaky z pochybneho materialu z cinaku a aj tak som si natieral vnutro stehien indulonou
nebohy Palo ktory bol moj "trener" bol pan bezec, este z tej starej ery ked sa behali bezne maratony pod 3 hodiny a polmaratony bol bezny cas 1:30h. Nemal problem odbehnut Rajecky maraton po o*****, iebol si na vyrovnanie borovicku a pivo a bezal. na obratke v Cicmanoch dal dve stamprle domoviny a ako som spomenul vedel to aj v takomto stave zabehnut za 3 hodiny, max 3:30. Beh Rajecky Borosovec nebol vynimka
Pamatam si prvy treningovy beh, Palo hned naordinoval 8km
Potom som behaval uz aj sam a to bolo 10-15km cca 4x do tyzdna. samozrejme nejake speci hodinky neboli. vybehol som dajme tomu o 4tej z domu a ked som dobiehal do Rajca, tak som kukol na kostolnu vežu a vedel som ako rychlo som bezal
ake som mal tepy netusim, ale pamatam si ze ked som bezal tie desiny tak som z dnesneho podladu sprintoval.
Trenoval som na polmaraton a aj by som si ho odbehol no ked som si ho dal prvy a posledny krat treningovo za 1:40hod tak ma posledny kilometer zacalo pichat koleno tak ze som ledva dobehol. Vtedy som nevedel preco ale pomaly som behaval menej a menej az som prestal a na konci roka som odisiel do UK a z behom bol koniec.
Minuly rok ked sa mi dalo este ako tak behavat som maval tempo okolo 5:30 a cim dalej tym slabsie lebo mam jednu platnicku uplne vyliatu a dalsie dve uz vysunute a behom mi lava noha trpla a bolela este viac. Lavu nohu mam preto z casti ochrnutu. To ze mam pri vyske 186cm 85km tiez nie je na beh bohvieco
Beh je skvela vec pre telo aj dusu a popritom clovek zazije kopec srandy a spozna kopu dobrych ludi.
Počkaj, počkaj. Predpokladaného neznamená že cca. Ten predpokladaný výkon musí byť jeden čas napr. 10 000 m za 40 minut. Od týchto presne 40 minut odvitíš presne 5 temp ktore su záťaže ale nie zony Presných päť temp - napr max. rychlost 3:00 min/km,intervaly tempovej rychlosti 3:30 mnin/km, dlhé intervaly 3:52, suvisly beh okolo ANP 4:00, klus 5:30 . Bo zony to je taka presnost jak po sra.
Ale to cca 15 - 20 km tempom okolo 6 minút čo si schopny zabehnut pred najjednoduchším receptom, začiatkom trenovania je posledne cca. Potom už nasleduju presné vzdialenosti aj tempo. Presná vzdialenosť neni problém a ani tempo kedže ten maraton zrejme nebude v zime ale najskor v aprili, v maji kedy už neni sneh ani ľad. Ak točíš na kilometrovej rovine tak priemerné tempo 5:00 jedného treningu neni problem udržat. Ak fuka silno pojdes hore vetrom 5:10 a po vetre 4:50. Co som odporučil exitovi2 ked sa pytal či može nahradit pomalšie behy bikom tak všetkych 70 % pomalšich behov nehradit je vela. Možno tak polovicu z toho takže 35 %. Aj to už je pomerne dost vela. Potom som ale zistil že tam má velmi pomalé tempo 7:30 takže keby to tempo 7:30 vymenil za napr. 6 minut co by bolo najpomalšie co by behal a znižil celkový objem nabehaných kilometrov /kedže len kratší triatlon s 10 kilometrovým behom/ nemusel by nahrádzat bycyklovanie namiesto behu.
v com si behaval ? tenisky/oblecko ? co bolo po ruke ?
vtedy som trenoval s kamaratom maratoncom podla tempa, tepy sa moc merat ani nedali, jedine prstom a hodinkami
Nooo konecne sa aj cca zhodneme na niecom... ale teraz sa skusim spytat v kontexte predchadzajuceho vlakna - ty si odporucil exit2ovi, aby tie zakladne vytrvalosti (70% objemu) nahradil bajkom, aby posetril aparat ?
Samozrejme v kontexte mojom resp exita nastavíme tempo nižšie.
exit2: čas mám ale myslím že tebe ak sa hobby pripravuješ aj na triatlon zatial postačuje aj trening podla pulzov.
= take, ktore mas pri tepovom zatazeni na % podla zony 2 (zrejme na zaklade HR max ti to garmin vypocital)... A to je ta pointa, o ktorej cely cas hovorim... Ze u teba to kludne moze byt aj 6:30-7min/km. U mna je to 5min/km ale pre organizmus (tvoj ci moj) je to rovnaka zataz
1. Ja trénujem podľa tréningov čo dal Garmin. Aj pre bike a aj pre beh. Som si to spojil. Ja sa v tom nevyznám a vôbec som nevedel ako trénovať. Tak som sa spoľahol na Garmin. Povedal som si, že prvé tréningy počas zimy môžem kľudne skúsiť aj podľa toho. Na jar pôjdem na test kondície a potom si skúsim nájsť nejakého trénera (Ivan máš čas?
Kúpil som si k tomu zariadenia. Na bike Edge 530 a dal si namontovať power meter. K behu som si kúpil hodinky. (Pripadám si ako panáčik na obrázku, ktorý dávala pred časom Kristína do vtipkára
Predtým som jazdil podľa nálady. Väčšinou v zóne 3 a viac. Iba občas pomaly a to isté pre beh. Tréningy od Garminu ma mierne zaskočili. Je tam veľa jazdenia a behania v zóne 2.
Po prvých jazdách som zistil, že ma to moc nebaví, ale asi to má efekt lebo mi to príliš nechutilo. Nie som proste zvyknutý v tej zóne jazdiť. Jazdieval som aj predtým výjazdy čo mali 3 hodiny intenzívnej jazdy, ale po 3 hodinách v zóne 2 som bol unudený a zmorený
Tak som si prečítal na čo mi to ten Garmin dal. Podľa mnohých článkov takto jazdia aj profíci v zime. Malo by to slúžiť na zvyšovanie základnej vytrvalosti.
Prvá otázka pre Ivana. Takže podľa teba je pre mňa lepšie jazdiť nie v zóne 2 podľa tepov, ale ísť v zóne 2 podľa výkonu? Dnes som to skúšal a to pôjdem asi veľkú časť výjazdu v zóne 3 tepov a niečo asi aj v zóne 2. Môj odhad je 70-30% alebo 65-35% (možno sa to jazdením zlepší). Ale môžem to samozrejme skúsiť. Mňa by to dokonca aj viac bavilo. Len všade čo som čítal práve odhovárajú k jazdeniu v zóne 3. Takže ako to je?
2. Ak by som chcel behať podľa tempa a nie podľa tepu, tak ako zistím aké je to správne tempo pre tie "kľudné" hodinové behy? Alebo to nemám vôbec behať? Podľa teba sú tieto behy zbytočné? Mám radšej iba behať vyššie tempo a intervaly? A dať si miesto tých dlhých behov voľno?
Ja napr som v ramci pripravy na maraton mal v plane 3 hodiny si lazo plazo pobehovat lesom v sobotu a dnes tak hodinu na asfalte uz stabilnym tempom. No a pre lenivost a rodinne povinosti som nakoniec len vcera na vecer bol asi 45 minut pobezkat v pomalom tempe na nizkych tepoch, cize vlastne treningovy efekt minus patsto
A napriek tomu som mal z behu radost
Ale ved o tom že je vhodnejšie trénovať nie podľa pulzov ale podľa záťaže o tom sme sa bavili už asi dva roky do zadu, trénujú tak fóristi úspešní na pretekoch v rámci Slovenska /Matej Burian, .../neviem že sa tu o tom vôbec ešte bavíme. Furt sa tu zamotá amatér co tomu nerzumie a potom sa tu dokola kvoli tomu hádame dementi.
bladerunner: s konširáciami chod do Koronavirus
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14