Behanie
Ak chcem zabehnúť 20km tempom (4:15, čisto príklad), tak sa musím naučiť behať tempom 4:15.
Zbytočne budem behať 10-tky hodín tempom 6:00, keď neviem kilometer udržať tempo 4:15.
Ak to je tak, tak logiku to má.
Ja napr som v ramci pripravy na maraton mal v plane 3 hodiny si lazo plazo pobehovat lesom v sobotu a dnes tak hodinu na asfalte uz stabilnym tempom. No a pre lenivost a rodinne povinosti som nakoniec len vcera na vecer bol asi 45 minut pobezkat v pomalom tempe na nizkych tepoch, cize vlastne treningovy efekt minus patsto
A napriek tomu som mal z behu radost
Ak si myslíš že si "majitel pravdy" ak tvrdíš že trénovať podľa pulzov je oveľa oveľa lepšie ako podľa záťaže tak môžeš touto nesprávnou informáciou znížiť úroveň aj iného diskusného fóra.
Len v tomto oponovaní sa jednalo o niečom inom ako o tom čo komu stačí. O tom či je trénovať podľa tepov oveľa oveľa lepšie alebo horšie.
naladený oponentsky a nie vždy ked máš iný názor ale vtedy ked šíriš nesprávne informácie, dosť rozdielne dve veci
ivan je tak naladeny absolutne vzdy, ak mas iny nazor
ako že odlišné veci, čím vyšší pulz tým nepríjemnejšie pocity - alebo chceš povedať že je to opačne ?
písal si, že pulzami je vhodné - oveľa lepšie manažovať tréning, ak sú pulzy vyššie /nepríjemnejšie pocity/ zrejme je podľa toho potrebné znížiť zaťaženie - rýchlosť, alebo opačne ?
toto si napísal: ,,ivan podla mna nehovoris dobre s tymi tempami pri behu. Pri behu tep je ovela ovela lepsi ukazovatel, lebo hovori o zatazi a casom aj o trenovanosti,,
tep nie je ovela ovela lepsi lebo veľmi nepresne korešponduje so záťažou /pri rovnakej záťaži máš vždy iné pulzy/
Zhrnul by som to tak, ze hlavne si to uzivajte a ak chcete system.. Tak skuste dodrziavat a zotrvat v tvom svojom (nech uz je zalozeny na hocicom)
Ale ved ak beháš v rovnakých podmienkach nebeháš stále to isté - v každom dalšom nosnom tréningu je niečo nové, to najpodstatnejšie čo pri zlepšovaní môže byť - stále o málinko náročnejšia záťaž a to bud rýchlejším tempom alebo väčšou prebehnutou vzdialenosťou. Vhodnou kombináciou pravidelne sa opakujúceho narastania rýchlosti s následným čiastočným miernym presným, pravidelným narastaním a skracovaním prebehnutých vzdialeností v trojtýždňových cykloch sa dá dosiahnuť kontinuálny - lineárny nárast presne kontrolovanej rýchlosti behu od novembra do apríla.
Co hovoríš že píše Srekac - trénovať nejakú výdrž či čo, to neviem na co slúži - možno vydržať dobehnut preteky ? to je dost málo, treba aj efektívne zlepšovať výkon co má nejakým dvoj - troj hodinovým pobehovaním po lesoch, ... podla pocitov, pulzov k efektivite hodne daleko. Takto sa dostaneš na 85 - 90 % svojho životného maxima. Ak s tým budeš neskôr spokojný. ok.
Co si napísal: ,,Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.,, Ak trénuješ, stačí tam dopísať len dve slová. ,,Ivanov prístup je správny pre najefektívnejšie zlepšovanie.,,
1. Musíš bežať tú istú trať a mať rovnaké podmienky (žiaden protivietor, prípadne veľké teplotné rozdiely atď.)
2. Byť rovnako unavený (neunavený)
Ja to cítim tak, že máte pravdu obaja, ale chcete rozdielne výsledky
Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.
Srekac píše o budovaní napríklad výdrže a tam je asi dôležité bežať v nejakej určenej zóne (z2). To sa ťažko dosahuje tempom v neznámom teréne a nebodaj v kopcovitom.
Ja napríklad rád mením trať nech nemám psycho, že behám stále to isté. Hlavne pri tých dlhých, pomalých behoch v z2. Intervaly kľudne aj na ovále.
Pozri ako ,,veľa,, hovorí tep o záťaži. Pri takmer rovnakej plánovanej záťaži prvého cyklu sú totálne rozdielne pulzy. Podľa teba ak by sa manažovalo podľa pulzov boli by jednotlivé tempá - záťaže v každom cykle totálny chaos podľa furt rozdielnych pulzov neodpovedajúcich záťaži, žiadna postupnosť, presnosť v zlepšovaní výkonu. Len také skákanie od buka do buka, raz rýchlejšie raz pomalšie a výsledný efekt o 10 - 15 % horší.
Dva tréningy so 7 dňovým odstupom:
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14