Behanie
35 km nemáš v tréningu absolvovať ? Hovorí ti niečo meno Vlastimil Bukovjan ? Maratón za 2:15:35, dva a pol týždna pred maratónom v tréningu 35-ka
Nefunguje.
Tu nejde len o drzanie rovnakeho tempa, s cim ma btw. problem 80% bezcov vsetkych kategorii. Po ca. 2 hodinach zacnes mat problem s pitim (je narocne pri takom tempe priebezne dostatocne pit) a este horsia je adaptacia zaludka. Od ca 3 hodin maju bezci vacsi problem s travenim (krce, pripadne len nedostatok prijmu energie) ako so svalmi.
Pri tych dlhych behoch netrenujes tempo, ale hlavne adaptaciu organizmu. Napr. 35 - 40 km v zavodnom tempe nemas v treningu vobec absolvovat. Regeneracia by trvala mesiac.
Napr. moj hlavny ciel pri tretom maratone nebol primarne vysledny cas, ale udrzanie zvoleneho tempa s minimalnymi vykyvmi medzi prvym az poslednym km.
Uz som si to siel s uplnou vaznostou skopirovat... ked som si to precital este raz...
Najjednoduchší recept na maratón pod 3:30 hod. :
10 km, tempo 4:58 min/km
3 dni voľno
13 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
16 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
19 km, tempo furt rovnaké
3 dni voľno
22 km, tempo ako minule
3 dni voľno
25 km, tempo - žiadna zmena
3 dni voľno
28 km, zas rovnaké tempo
3 dni voľno
31 km, tempo ako prvý deň
3 dni voľno
34 km, tempo ako pri 13 km
4 dni voľno, další deň pasta party a další den maratón tempom 4:58 min/km
Priemerný týždenný tréningový objem len 42 km
Keď skončí súťaž tak do jesene by som dal asi druhé kolo tréningov. Možno už pod vedením. Výhoda bude, že už budem mať dáta z tohoto bloku a tak sa bude dať od niečoho odraziť.
...
toto znie dobre, na asfalt si musím tak či tak zvyknúť, takže stabilné tempo a postupne zvyšovať 25-30-35 a v lese hocijako + sem tam intezita do kopca. Ono BB asi niej e úplne naj voľba pre prvý pokus ale tak som bystričan
Keď máš cieľ "len zabehnúť", bez nejakých časových ambícií, tak to podľa mňa nemusíš v tréningu hrotiť až na 35 km......
Ja tiež po dlhej pauze mávam podobné stavy.
Ale jednoznačne najhoršie to bolo pre mňa po úplne prvom behu a rovno na lokálnych pretekoch.
Tajchová osmička, možno niektorí poznajú.
Cca 7,7km, 250 výškových, tempo 05:14, topánky zlé, technika zlá,
Svalovica vyše týždňa, na nohách pľuzgiere od topánok a asi aj od zlých ponožiek.
Všetko bolo zlé, ale ten psychický stav po tom prvom behu bol super.
O mesiac som potom zaradil do tréningov aj beh.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14