Behanie
Tohtoročná ultrafatra bola môj prvý ultratrail a môj druhý závod v živote (prvý bol 6,7km a 200m prevýšenie). Do ultrafatry som mal odbehnuté najviac 38 km a bál som sa ako malé decko, čo ma čaká, lebo počul, že tento beh je jeden z najbrutálnejších behov. Keď som sa ráno postavil na ten štart a videl to počasie, skoro som sa rozplakal. Do ultrafatry som bežal len jedenkrát v daždi a aj to len mrholilo
Čo sa týka Lenky Vacvalovej, je to neskutočná žena. Popozeral som s ňou veľa videí na youtube a je úplne šialená. Samozrejme v dobrom. Veľký obdiv.
Preto ked som potreboval topanky do dazda som si kupil tenisky s GTX a tam je najvacsi vyber(zlavy) v trailovych.
Na zbeh pod lanovkou mi stacia aj zodrate 1/2 z podrazky deriem insole.
Na zbeh z trailu Kamenak je to ine. Tam musim ist od stromu k stromu, lebo sa to smyka.
Kolega mi radil Hoka Torrent 2, ale podla testov maju priemernu trakciu a podrazka sa rychlo derie.
Kupil som:
Saucony Peregrine 11
Maju spolu so Salomon sense 4 najlepsiu trakciu.
neviem ale ci na takuto kombinaciu existuju vhodne topanky?
Ja som ten segment pod lanovkou behal/chodil pomerne casto a osobak pri hmotnosti nieco pod 80kg mam hlbsie pod 9 min. Ak sa chces vyslovene specializovat na tento 'vertikalny' typ behania, volil by som mozno nieco s agresivnejsim dezenom ako maju tie Sonomy, ale nabehas tu lanovku spolahlivo aj v Sonomach. Mozno by som si este na tvojom mieste bezecke macky - zimne mesiace to niekedy je pod lanovkou prilis zladovatele alebo blatove.
Inak uplne plati vsetko to, co pisal srekac aj Hacker. Neexistuje ziadna univerzalna rada, ktora bota a znacka je najlepsia na behanie. Musis vyskusat a noha ti da odpoved sama. Mozno je o maly kusok lepsie skusat boty vecer ked su nohy unavene a mozno viac reaguju na diskomfort. A ano - pri trailovych botach musis mat vpredu rezervu, ak nechces hned prist o nechty. Teda o pol cisla az 1 cislo vacsie, ako tie, v ktorych behas po asfalte.
Skusenosti mam:
Stredne tlmene Hoka - mala zivotnost mozno 300-500Km a boli derave
Hoka s eVent membranou - ziadne tlmenie, v druhej sezone premokali
Inov-8 GTX - derave po 3-mesiacoch, bolo v nich mokro uz v rose od novosti
Boost terex 1. verzia - nie je to ziaden boost, boost vseobecne vyborna zivotnost zvrsku
Salomon s GTX, dobra volba do dazda a snehu
- v principe su 2 velke skupiny: cesta/trail. Pre teba v tomto pripade trail, nejake specialne hybridy by som nehladal
- dalsie rozdelenie: treningove/raceove. Treningove su robustnejsie, pohodlnejsie, viac tlmia, su ako papucky, jednoducho maju byt pohodlne aby clovek v nich dokazal trenovat denne. Raceove su tvrdsie, lahsie, menej materialu a zaroven menej odolne, skor sa trhaju. Tuto sice pises, ze chces lahke, ale podla mne je na bezne behanie vhodnejsie pohodlie ako vaha
- ak nemas skusenosti s bezeckou obuvou.. Jednoducho obehaj nejake obchody a skusaj si rozne znacky, rozne velkosti, ab ysi zistil co ti sedi/nesedi a potom ked sa "najdes" tak sa ti bude lahsie vyberat
- co sa znaciek tyka tak najbeznejsie pre trailovy beh su asi: salomon, hoka one one, inov-8, ale postupne sa dostavaju do mody aj rozne ine znacky s bezeckymi modelmi ako dynafit, scott, altra, topo a neviem co vsetko
https://www.strava.com/segments/19598062
https://www.strava.com/segments/9953186
Teda pod lanovkou a Kamenak. Hlavna je trakcia dole kopcom a nizka hmotnost(300g limit) a potom by nebolo zle tlmenie.
Mohol by sa vyjadrit nieko kto beha napr. srekac. Mam vybrate, ale je to len tak co som nahou nasiel:
Saucony Peregrine 11
Asics FujiTrabuco Lyte
Asics Gel-Fuji Trabuco Sky
ASICS GEL-SONOMA 6 TRAIL
Dakujem.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14