Pešia turistika
Včerajšia Poludnica…konečne som sa tam aj ja dostal 🙃
Hvannagil, IS. Golden hour po celých 5 hodín denného svetla. Aj s trochou povinného brodenia, prisahám, že tá voda mala snáď -5 stupňov 🤥 BTW, tie topánky sú božie, do voľného podmočeného terénu vysoko odporúčam.
Východ slnka na Osnici
Velky Plesivec v Malych Karpatoch
vyhlad na Povazsky Inovec
vlajka na Plesivci symbolicky ukazuje, v akom stave je tento stat
v pozadi Marhat a juzna cast Povazskeho Inovca
Hrachoviste, v pozadi Velka Javorina
Krátky trojhodinový okruh okolo Vestrahornu, Island. 12,5 km, prevýšenie 600 m. Veľa zábavy, najmä skoro 400-metrový adrenalínový zostup suťoviskom zo sedla Kex (😀). V najprudšej hornej časti to pokojne mohlo atakovať 45° (cez štyridsať určite), čo krok, to polmetrový sklz s nohou zaborenou v štrku vyše kotníka. Skoro 400 výškových metrov za asi 8-10 minút plus časté kochanie a fotenie, teda na miestach, kde sa zastaviť dalo... No frčal som dolu ako Stenmark, ale boty podržali, sú skvelé.
Úpätie samozrejme komplet podmočené, takže hodina čvachtania v mokradiach a močariskách. Noha suchá, ako inak.
Silvestrovský beer inside team vyšľap na Lučenec. V MT asi 10 cm snehu, v Sklabinskej doline cez 20 a smerom hore na lúkach aj po kolená. Celkom presypalo.
11:18 h: Prvým tohotoročný východ Slnka pri tradičnom novoročnom výšľape na skoro kilometer vysokú horu nad mestom...
... okolo kameňa, ktorý ma vlastné meno a volá sa Kameň (Steinn) 😃...
... a cez exponovanejšiu pasáž, ktorá je najnovšie zaistená reťazami a kramlami...
... až na vrcholové plató.
Toto je inak zábavná a veľmi účinná vec – veterná píšťala, ktorá vo vetre hlasno píska a oznamuje správny smer k sedlu, inakade sa vyjsť nahor bezpečne nedá. V častých hmlách a neustálom vetre, ktoré tu panujú, je to výborná pomôcka. Inde som sa s tým nestretol, používajú to aj niekde? Budhisti občas stavajú spievajúce stupy, ale tie sú murované a majú inú funkciu, označujú posvätné miesta, napríklad pramene.
Folkmárska skala. Výhľad na VT a Kráľovu hoľu sme pre oblačnosť nemali, ale aspoň sme videli Spišský hrad. Paradoxne všade takmer bez snehu, ale Dubnik a Šimonka pekne biele.
Ostry Kamen a Zaruby
V. n. Bukova
pod hradom Ostry Kamen
hreben z Ostreho Kamena na Zaruby
Ostry Kamen
v pozadi Veterlin
Zaruby
pohlad na bocny hreben Dubnik - Slepy vrch
Hruby Kamenec - Ambrove vrsky na zahorskej strane MK
Moskarðshnjúkar, IS, hrebeňovka na východnom konci rovnakej hory ako na tom novoročnom výšľape o pár príspevkov vyššie. Je to taký ryolitový prilepenec k tufovému hlavnému masívu pohoria Esja.
Dnes Javorníky. Luxusné slnečné počasie, ráno o 8:00 bolo na Podjavorníku -13°C aj tyčinka mi zamrzla na kosť.
Ármannsfell v NP Þingvellir, IS.
Asi mi toto suché počasie s celodenným nízkym slnkom začína liezť na nervy. Už mesiac je všetko rovnaké, jedno ako druhé. Často chodím na rovnaké miesta v inú ročnú dobu či inom počasí, lebo zakaždým sa to miesto zmení a má úplne inú atmosféru, občas ho vôbec nespoznávam. Teraz je komplet všetko stále oranžové, zem, hory, mach, rokliny, vodopády, oblaky, jazerá, more... Aj diametrálne odlišné miesta sa na seba navzájom podobajú...
Fotky klamú, mobil sa snaží tú bielu vyvážiť, ale aj tie hory, čo vyzerajú ako-tak OK, sú v skutočnosti oranžové. Zasnežené zimy sa mi páčili viac, sú pestrejšie. Toľko clivá úvaha o zásadných životných problémoch 😀
Klenova od chtelnickej priehrady (Male Karpaty)