Mnohí poznáte hrebeň Zákľuk a nezabudnuteľný salaš Obrubovanec, ktorý často používajú turisti (ale aj cyklisti) na prenocovanie. Podľa starých rakúsko-uhorských vojenských máp tu existoval už v polovici 19. storočia, ale podľa stavu šindľov čoskoro podľahne živlom. Spustili sme preto zbierku na materiál a zorganizovali brigádu od 8.-12. júla 2020. Vyzbierali sme už vyše 1.000€ na šindle, ale ešte potrebujeme ďalšie príspevky, aby sa mohol nakúpiť materiál aj na ostatné zámery.
Uvítame, ak pomôžete finančným príspevkom, alebo (ak bývate nablízku) dáte k dispozícii nepoužité šindle, ktoré máte kdesi na povale, prípadne nám venujete nevyužité dosky, laty, klince, prípadne prídete priložiť ruku k dielu. Ak nič iné, dajte vedieť o tejto akcii ľuďom, ktorí by radi nejakou formou prispeli.
Urobili sme rozhodujúci krok k záchrane posledného senníka na Majerovej lúke na Poľane. Vymieňať zhnité zruby bola veľmi delikátna práca, pri ktorej sme museli veľmi zvažovať, čo urobíme a v akom poradí, aby sa celá stavba nezrútila dolu svahom, Niekedy v júli to chceme dokončiť, dobrí ľudia nám prispeli na šindle, tak nabudúce už chceme robiť strechu.
Nadreli sme sa, aj macka sme videli a líška nám šľohla všetky špekáčky.
Ak chodíte od Smrekovice okolo Šiprúňa smerom na Vtáčnik a Málinô, pred rokmi ste mohli vidieť na lúke poniže pastiersku kolibu, ktorá niekedy po roku 2004 vyhorela. Naše OZ po dohode s mestom RK sa podujalo kolibe vrátiť život, Mestské lesy dodali guľatinu, šindle nám preplatí nadácia Ekopolis, my sme zohnali brigádnikov a nedávno sme začali s obnovou na pôvodnom mieste, slúžiť bude ako útulňa pre turistov a cyklistov. Ďalšia akcia bude 11.-13.8., môžete nám prísť pomôcť, alebo nás podporiť finančne. Treba dodať, že tieto dobrovoľnícke akcie majú neopakovateľné čaro.
Pokročili sme v renovácii senníka na lúke Majerová, minulý víkend sme vymenili ešte jeden základový zrub, vykresali krokevnicu a zmontovali pôvodný krov. Nabudúce už šindľujeme. Bude to perfektná útulňa na čarovnom mieste. Pre porovnanie ako vyzeral senník pred opravou, a kam sme ho dostali do nedele.
Na opravu sa vyzbierali v "kilometrovnom" bežci z aktivity Kamzík 1000+.
Priatelia, potreboval by som pomoc. Vyzerá to tak, že naše stavenisko pod Vyšným šiprúňskym sedlom niekto zdemoloval. Mám len fotku z diaľky, ale kramľami upevenené brvná na kozách niekto zgúľal dolu svahom, uložené veci (napr. krycia plachta) boli rozhádzané. Budúci štvrtok pokračujeme v prácach, ale potreboval by som niekoho miestneho, že by išiel na prieskum, aby som vedel, na čo sa nachystať. Potrebujem vedieť:
- koľko zostalo kramlí a v akom stave sú kozy
- či tam zostalo nejaké náradie - či neboli položené brvná poškodené
- čokoľvek, čo stojí za zmienku
Obavam sa, ze ked to uz teraz niekomu vadilo a znicil to, tak ked to dostaviate, tak to moze aj podpalit. Mohla by pomoct cedula "Rekonštrukcia turistickej útulne pre všetkých ľudí v núdzi" + zalaminovana fotokopia povolenia na stavbu / rekonstrukciu vydaneho mestom / obcou a pod. Ak to ten idiot znicil v domneni, ze si tam niekto nacierno stavia sukromny zrub, tak toto by mohlo zabranit dalsiemu niceniu. Ak je to idiot zo svojej podstaty, tak nepomoze nic...
Najbližšie tam už zavesíme kópie povolení od mesta RK, OŽP OÚ RK, zatiaľ ich veľmi nebolo na čo umiestniť. Osobne však pochybujem, že sa tu niekto vyvŕšil, lebo to je v jeho očiach "čierna stavba" . Skôr to vidím tak, že výletníci z Malina Brda to majú dosť blízko a sme len kúštik od miesta, kde si v sedle nad Vlkolíncom nejaký dobrák pomohol šindľami, keďže zjavne nebol schopný nazbierať drevo v lese.
Tak sa ukázalo, že demoláciu staveniska majú na svedomí hovädá. Doslovne. Podľa stôp sa tam vybláznili mladé býčky, úspešne zvíťazili v súboji s kozami, na ktorých sme mali kramľami pripevnené brvná na kresanie, nejakým záhadným spôsobom vytiahli aj kryciu plachtu, našťastie nenapáchali žiadne neopraviteľné škody.
Od štvrtka sme pokračovali v diele, na to, že nikto z nás nikdy predtým nič podobné nerobil, naše snaženie nevyzerá zle.
Drina je to veľká, takmer tak veľká ako zážitky. Pokračujeme 1.9., ak by mal chuť niekto prísť pomôcť.
Dnes to bolo v správach na RTVS. Celé som to nezachytil, ale spoznal som to podľa fotiek tu na fóre. Niekto tam aj spomínal, že sa to stavia tradičnou technikou. Tak držím palce. Parádna robota.
Dokončili sme strechu na Majerovej na Poľane, už sa tam dá prenocovať. Od stredy do piatka v slnečnom pekle sme nabili vyše 1200 šindľov. Pri troche fantázie sa tam dá odtiaľto dostať po vrstevnici aj na bicykli.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
👍 Tam som za mladi brigadoval na salaši
Najbližšie ešte dokončíme štít, potom to nahodím na Hiking.
Ak hej, nahodim to na Open Street Maps mapove podklady ako pristresok, aby sa to dalo najst.
Nadreli sme sa, aj macka sme videli a líška nám šľohla všetky špekáčky.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zopár fotiek z akcie:
Na opravu sa vyzbierali v "kilometrovnom" bežci z aktivity Kamzík 1000+.
- koľko zostalo kramlí a v akom stave sú kozy
- či tam zostalo nejaké náradie - či neboli položené brvná poškodené
- čokoľvek, čo stojí za zmienku
Je to tu: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.22574&y=49.03117&ref=permalink
Najlepšie podrobne nafotiť a poslať v súkr. správe, veľmi by ste mi s tým pomohli. Vopred ďakujem.
Najbližšie tam už zavesíme kópie povolení od mesta RK, OŽP OÚ RK, zatiaľ ich veľmi nebolo na čo umiestniť. Osobne však pochybujem, že sa tu niekto vyvŕšil, lebo to je v jeho očiach "čierna stavba" . Skôr to vidím tak, že výletníci z Malina Brda to majú dosť blízko a sme len kúštik od miesta, kde si v sedle nad Vlkolíncom nejaký dobrák pomohol šindľami, keďže zjavne nebol schopný nazbierať drevo v lese.
Od štvrtka sme pokračovali v diele, na to, že nikto z nás nikdy predtým nič podobné nerobil, naše snaženie nevyzerá zle.
Drina je to veľká, takmer tak veľká ako zážitky. Pokračujeme 1.9., ak by mal chuť niekto prísť pomôcť.
Senník sme doslova ukradli hrobárovi z lopaty.