Ty máš viazko našróbované asi rovno na pásoch, alebo nejaké vetché tyčky do fazule. Skús nejakú poriadnu 2kg allmoutain lyžu a viac ťa to trápiť nebude

A vážne, väčšina šlapačov nemá medailové ambície, tak ten kúsok plechu na viazku ich trápiť nemusí a určite časom sami prídu na ideálnu výšku pätky.
Ja si ju niekedy dvíham aj v miernom sklone, keď ma niečo tlačí na päte, aby som ju odľahčil.
A možnosť vypínať pätku palicou otáčaním je asi jediná vlastnosť Dynafitu, za ktorou mi je ľúto. Keď je v zjazde dlhšia rovinka, je veľmi pohodlné uvoľniť zadok bez vypínania špice.
Výška došlapu nemá nič spoločné s hmotnosťou lyže. Čím si vyššie o to viac prenášaš ťažisko dopredu a znižuješ pracovnú časť pásu. Nehovoriac o tom že ti to skracuje svalstvo keďže nepracuje v celom rozsahu. Trend je jasný aj u výrobcov, na nových modeloch viazaní došlapy postupne miznú alebo sú len minimálne. Preč sú časy keď DIAMIR robil 15 cm kozičky. Už aj dinosaurus sa prispôsobuje dobe.
Ľudia na to sami prídu len ťažko. Skialp je ak iný šport, je to o kondícii, tréningu, technike. Musíš sa to naučiť a trénovať to .... Stačí sa pozrieť na kopci, kopec ľudí namiesto toho, aby kĺzali na lyžiach ťapkajú ako na snažiacich, šliapu v predklone, šliapu do V-čka, zbytočne neustále prestavujú došľap .... a iné neduhy
Točiť koncom palice - pri dĺžke 1,3 m a sile cca. 100 N ( zodpovedá 10 kg) tak na hrot pôsobíš momentom 130 Nm .... 66 kW trojválcový motor má 175 Nm. Čo čakáš od tej palice že po čase urobí ? ( ber to ako ilustračný príklad - posledné čo potrebuje je dohadovať sa či je to 10 kg alebo 2 kg stále je to veľa ) Ak neveríš strč pod tú palicu malíček a popros kamaráta nech otočí.
Odrezanie došľapu ber s rezervou (platí pre tých čo tam strkajú palice

)... ja mám tiež na kamenáčkových lyžiach speed turn a neodrezal som ho. No nikdy som ho ani neotočil na hornú pozíciu ( ani palicou ani rukou ).