Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
https://www.zonerama.com/6s8p/Album/6903843
Chcel som tu pozriet podmienky ale po tom co som si precital chcem reagovat a dat pohlad i z druhej strany. Na jednu stranu je mi uplne jedno ako dany sport ludia volaju, na druhu stranu ma ale nebavi ze musim ludom vysvetlovat co som robil. Takze ked vravim ze som bol na skialpe a niekto povie ze bol tiez, ze si vyslapal zjazdovku, tak len prikyvnem a len si spomeniem ako som v ten den napriklad slapal na mackach hreben zapadiek cez 3kopy. Pre mna uplne nieco ine, pre toho cloveka takmer totozne. Podobne ako bajk a e-bajk - bajker to deli, e-bajker moc nie. Ako ale pisem, mne je to jedno len uz z toho vzniklo par nedorozumeni ked sme skialpinistov zobrali na skialp
Mimochodom na skialpoch som bol prvy krat v Ziarskom sedle, pred 20 rokmi, pred tym som uz mal ale na lyziach pojazdene terajsie freeride zony v Jasnej. To len k tej otazke ako ludia zacinali. Chaty boli v zime zavrete, celu dolinu som mal pre seba, partaci moc neboli a len par ludi malo vybavu. Celkom romantika a to som mal pocit ze zacinam neskoro. Az neskor som chodil po zjazdovke a to len preto aby som sa na hreben dostal. Vzdy sa ale islo po kraji, vela krat pomimo. Psy mali len chalani z horskej, zjazdovky sa nekrizovali a na kamienke bolo uplne ine osadenstvo ako ked spustili funitel.
Lenze uz je ina doba, viac ludi lyzuje, hotelov je viac, viac ludi ma vybavu, stala sa z toho modna zalezitost a ja som celkom rad ze ti ludia zostavaju na zjazdovkach a netlacia sa do preplnenych dolin a zlabov.
https://www.aktuality.sk/clanok/852769/v-deresskom-kotle-sa-zranil-mlady-skialpinista/
Mam lyziarky Scarpa Maestrale RS, no po pol hodine slapania ma tlacia, su mi uzke. Radili by ste mi skusit papuce vypiect, alebo to radsej nemam ani skusat nech ich pri neodbornej manipulacii nezdeformujem
a rovno predat a popozerat sa po nejakych sirsich (aka znacka)?
...alebo skus sa v okoli popytat ci niekto nema v tvojej velkosti vyskusat Scott Cosmos. Su to topanky rovnakej kategorie ako tvoje a traduje sa, ze su ,,najsirsie" v segmente. Maestrale patria medzi tie uzsie.
a zapínanie klipsne dávam len tak aby sa noha nehýbala nie na bomby
vypekanie papuče, jednoducho na 60st do truby pol hodinku a potom šup na nohy a lyžiarky poriadne pozapínať ako na zjazd
Mam lyziarky Scarpa Maestrale RS, no po pol hodine slapania ma tlacia, su mi uzke. Radili by ste mi skusit papuce vypiect, alebo to radsej nemam ani skusat nech ich pri neodbornej manipulacii nezdeformujem
a rovno predat a popozerat sa po nejakych sirsich (aka znacka)?
skusil si si odmerat sirku chodidla, pripadne aj s ponozkami a porovnat s udavanou sirkou topanky ? (myslim, ze tie Scarpy RS udavaju "last" 101mm) ak mas vacsi rozdiel ako 2-3mm , bez ponozky, tak to "vypekanie" by som konzultoval v obchode, kde si boty kupil...spominane Scotty Cosmos su na tom lepsie , udavaju 103,5 mm , ale su aj sirsie moznosti, napr. Scarpa F1 ma udavany last 101-105mm a dalsie...teda pevne verim, ze myslis sirku chodidla a nie lytka
V poslednej dobe som si dáko začal všímať, že ma začali zradzovať pásy. Sú síce už postaršie zhruba 6 ročné, ale podstivo vysúšané, raz či dvakrát aj výmenné lepidlo no aj tak svahy, ktoré som dával bez problémov na priamo teraz musím chodiť traverzom, a tu i tam, aj v nich mi lyža podkĺzne naspäť smerom dozadu.
update vratna, slapanie v podstate od vytahu, zlyzovanie tak do 900mnm, ostiepka super, juh a hreben nic moc zatial, ale da sa
Jasné moja chyba len ma nenapadlo, ako to v dostatočnej kvalite nafotiť, aby to bolo na niečo použiteľné, takže skôr som predpokladal dáke rady ako spoznať že prišiel ten čas na výmenu na základe skúseností vás starých harcovníkov.
Ale ináč na pásoch niesu žiadne miesta, kde by chýbali chlpy, akurát sem tam sú zlepené miesta z dní, keď ich hádžem len pod bundu, ale to je možno tak max 1% z celej plochy pásov.
chlp už máš trochu kratší pri mohere je to normalne že sa opotrebuje,
ak toto si nechaj treningove a na naročnejšie tury porieš nové , ak ti to šmýkanie tak vadí.
ja som tak tiež teraz urobil objednal som z rysy SK ešte druhý set na rýchle švihy 3/4tove pomoca race pro.
klasicke celkokoberce mám tiež metráž moher od Montany. prave som ich lepil a voskoval nech to ma dobrý sklz.
rano do prachu na Rakytov
https://www.zonerama.com/6s8p/Album/6924036