Ahojte. Včera som na mape vo Veľkej Fatre objavil turistický chodník, ktorý síce nie je značený, ale na mape napr. Freemap alebo aj tu napr.v štýle Open street je pomenovaný ako "chodník zo sedla Priezory do Juriášivej doliny".
Môžte si to kľudne preveriť. Poznáte tiež nejaké takéto neznačené chodníky čo sú však pomenované na mape? Nemyslím náučné chodníky. Išli ste niekedy po takomto chodníku celý úsek, nezablúdili ste, nevybočili ste nechtiac z neho, napr. že bol zarastený, či nejako sa vám stratil? Ja som vlastne po tomto trochu šiel, narazil som naň, keď som odbočil z Blatnickej doliny a šiel som na vrchol Mohošovho grúňa, ktorý je mimo TZT. Ešte som si hovoril, že aha, aký parádny chodníček. On totižto vedie, dá sa povedať divočinou v slušnej výške (cca 900 až 1275mnm), keďže odbáča od turistom značeného sedla Priezory(neďaleko vrcholu Smrekov) a pokračuje popod vrchol Haľamovej kopy, ide tesne popri hranici NPR Padva, cez Mohošov grúň a popod Chládkové úplazy (všetky tri vrchy nemajú značený chodník) do Juriášovej doliny, ktorá smeruje k hrebeňu vrchola Ostrej. Napadlo ma, že prejdem tento chodník celý. Som zvedavý či trafím až do cieľa, že sa mi nestratí. Predpokladám totiž, že bude málo frekventovaný a teda zarastený na niektorých miestach.
Prosím, ak poznáte takéto chodníky, napíšte.
28.06.2023 - 16:42:18
00
Že niečo nie je značené TZT neznamená že v teréne neexistuje. Ak je to v NP kde je zákaz chodiť mimo TZT tak schodnosť takého málo využívaného chodníka je otázna (nemusí to byť tvoj prípad, nie som znalý tej oblasti). Je X chodníkov a ciest vo všetkých NP ktoré nie sú značené TZT a sú vyznačené na mapách. Samozrejme, ak nie je výnimka v návštevnom poriadku v konkrétnom NP tak tam nemáš ísť. Že je to na mape a eventuálne naozaj existuje (bola diskusia či ich v OSM rovno nemazať, ja som proti tomu, napr. v núdzi môže pomôcť) neznamená že že tam môžeš ísť. Podobne ak na mape je dom a súkromná cesta neznamená že môžeš do toho domu vstúpiť...

Že je pomenovaný, tak toto nemám rád, ale nemažem to bežne. Nie je to oficiálny názov tak má byť bezmenný.
29.06.2023 - 13:15:36
00
milos 21 - Ty si ma nepochopil. SAMOZREJME, ŽE EXISTUJE veľké množstvo neznačených chodníkov, ale len veľmi málo z nich má aj svoj názov na mape. A o to mi šlo. Nevieš pochopiť písaný text?
To, že by sa nemalo chodiť nimo značených samozrejme viem, ale ja to beriem tak, že keď idem mimo a správam sa k prírode ohľaduplne, nič neničím, nevyhadzujem, nerobím hluk, nešľapen po rastlinách, tak je to akceptovateľné.
NAOPAK- Keď vidím v prírode vyhodené čo tam nemá byť tak to zoberiem do batoha a odnesiem.
Kto robí viac škody?
Ten takzvaný poľovník, čo zabíja aj načierno zver, drevorubač, čo píli (aj načierno) alebo ja čo si " dovolím" ísť mimo TZT a obdivujem prírodu?
30.06.2023 - 08:38:26
00
keyboard_arrow_up