Skialpové vybavenie
Z lyzi sa ki nakoniec najviac pozdavali asi tie Atomic Backland 85 aj ked stale ma lakaju tie dynafity - akurat ta ohybnost no,
To mi radili len na zjazdovku. Asi som sa zle vyjadril. Slapat este neslapem ale chcel by som zacat.. ale na to kupim zvlast vystroj. Kombinovat to je asi zbytocne.. teraz rozmyslam nad rossignol aky 180cm ale opat na zjazdovku obcas volny teren popri zjazdovke
mám 85kg + výstroj a oblečko .. a u predošlej K2 mi špičky strašne lietali ,ked som lyžoval po tvrdom ufukanom ladovom... tie tvrdšie lyže maju samozrejme trošku vyššiu hmotnosť.. od 1300g hore...
zjazdovkove nejaku hmotnosť neriešia , lebo to neťaháš hore...
skialpový výrobcovia si dávaju u vyšších modelov záležať aj na hmotnosti....lyže viazania aj lyžiarky napríklad táto skitraba
https://www.skialpshop.com/produkt/polvere/
https://www.skialpshop.com/produkt/altavia-carbon/
fitka
https://www.skialpshop.com/produkt/tour-88/
a tomic
https://www.skialpshop.com/produkt/backland-85-2018/
https://www.skialpshop.com/produkt/link-90/
.
Takisto s tou vahou - co znamena "nie lahke" lyze, ktore by boli vhodne aj pre neisteho lyziara na zjazdovkach
na zjazdovku kludne možeš aj 180-185ky, ale do terenu kde šlapeš aj v strmých stojkach a otáčaš sa na tvju výšku tak 175 max, 160ky to ti poradili uplnu hovadinu...
eatenuniverzálky su okolo 80-90mm šírka, zaleží aj od geometrie lyže aký ma rocker a rádius. na zjazdovku je fajn radius niekde okolo 17m, do volného sa používa 19 a viac...
Dynafitky lyže su maksie ,aby šli aj v kôre a tvrdom rozbitom,-viac odpustia..
ja razdšej tvrdšie lyže nech sa do toho možem oprieť...
široke garniže už bývaju tvrde uplne.
samozrejme s níykou váhou pod 1kg klesá aj tvrdosť...
ja mám na backlande 17m rocker a pri 181cm mám 170ky.. polyžujem si aj volný prášok, kôru aj zjazdovku, samozrejme to nieje ideál, lebo na každý povrch je lepšia iná lyža, presne ako u pláštov na biku
a viazanie tech s brzdou napr radical ST, relatívne lahlé aj na celodnovky. aj na lyžovanie na zajzdovke v pohode....
ešte nič .. ma ofuknute zapálené dutiny, tak sedí hundrajuca doma.. sa to už nedá vydržať
A dávam za pravdu, že na dlhších sa mi lyžuje lepšie - mám 175 cm a lyže mám tie dynafit 167 a druhé Scott Dozer 173 ... mám aj slalomky Volkl Race Tiger 155 a to vyberám len krízovo bo sa narobím, že týždeň ma všetko bolí.
Samozrejme si najprv poskusam lyziarky ci by mi sedeli, ale vemli tazko sa mi rozhoduje co je idealna sirka, a na co sa vlastne pozerat. A mam strach ist takyto neznaly do takej velke investicie
No už užšie by som nevolila ak by si chcel ísť časom ajdo voľného terénu. V prípade, že teda bude hlboký sneh sa ti bude lepšie užívať jazda dole na širších, tu ale záleží od toho, koľko krát sa do takého terénu dostaneš. Aj keď pôjdeš na Ďumbier ako si písal, môžeš tam tri krát vychytiť tvrdý povrch a nie prašan. Alebo naopak aj môžeš a nie že by si hlbší sneh nezlyžoval na hocijakých lyžiach, zídeš ale ide teda o to ako zvoliť lyžu, ktorá bude jedna a bude čo najlepšia do širokého spektra možných podmienok. V tej šírke stredu okolo 90 myslím, že zlé "univerzálne" rozhodnutie nespravíš.
Aj tie Atomic Backland si ľudia pochvaľujú aj Black Diamond, .... Ale úprimne teda som zvedavá čo spravia tie Dynafit časom čo sa týka opotrebenia
Samozrejme si najprv poskusam lyziarky ci by mi sedeli, ale vemli tazko sa mi rozhoduje co je idealna sirka, a na co sa vlastne pozerat. A mam strach ist takyto neznaly do takej velke investicie
tento rok a minuly rok som bol parkrat na skialpe a velmi sa mi to zapacilo. ... Za kazde rady velmi pekne dakujem.
Ahoj, za mňa tak stručne, že teda techu sa nemusíš báť ani pri lyžovaní na zjazdovke v zmysle "vlekujem sa s rodinou" a rovnako skialpové lyžiarky sú vhodné na lyžovanie po zjazdovke - tam je dôležité aby ti sedeli aj teda tvarom aj typovo. Frajer sa lyžuje na Scarpa Maestrale RS, ja som ich mala no práve kvôli výšlapom a prechodu na ľahší set som ich vymenila za subtílnejší model v ktorom sa mi lyžuje napodiv dobre aj po zjazdovke, Fischer Travers, v Dynafit lyžiarkach som nestála ale tu hlavne kúp to, čo ti sadne na nohu a budeš mať z tvrdosti lyžiarky pocit, že ti vyhovuje. lyžiarka sa radí ťažko, každému sedí iné.
Prečo ti ale píšem - lebo lyže mám tento rok presne tie, ktoré si si vyhliadol a musím povedať (čo aj chlapec tam kde som chcela namontovať viazko a aj chlap z horskej ktorý ich mal na nohách a spýtala som sa ho na názor na ne) - veľmi dobrá voľba! A naozaj, na skialp super, na zjazdovku tiež, dokonca držia aj vo vyšších rýchlostiach na zľadovatelej zjazdovke, aj na vyfúkanom hrebeni v pohode a krásne točia aj na menčestri, v mäkkom snehu a aj mimo zjazdoviek. Na to, že sú také ľahučké som prekvapená ako "s pocitom istoty" sa mi na nich jazdí. Práve uvažujem, že predám moje druhé - ťažšie široké lyže, lebo som na nich bola zatiaľ za zimu raz. A ďalšia výhoda je, že keď ich musím prenášať ručne/na batohu, tak ani neviem že niečo nesiem. Pre mňa neoceniteľné.
Veľa šťastia pri výbere
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20