Tak isto ani pri bajkoch sa nedá poradiť bajk pre začiatočníka, keď nevie ani len to, či bude jazdiť po ceste alebo mimo cesty. Tak isto aj pri bežkách existujú rôzne štýly lyžovania, rôzne terény atď. Od toho sa odvíja druh lyže, jej dĺžka, typ viazania, topánky, dĺžka paličiek a čo ja viem čo ešte. Okrem toho bežkárske
lyže sa kupujú aj podľa váhy lyžiara. Lyže sú prehnuté a keď na nich stojíš oboma nohami, stred lyže pod topánkou má byť vo vzduchu, keď jednu nohu zdvihneš, druhá lyža by sa mala dotknúť zeme po celej dĺžke. Napríklad toto si treba vyskúšať v predajni. Ťažko vybrať niečo len tak z brucha na internete. Ja by som ti ako začiatočníkovi odporučil nejaké xc lyže na klasiku so šupinami, ale očakávam že sa tu teraz objavia bežkári, čo povedia že šupiny sú zlo a budú mať pravdu

Dĺžku lyže si vypočítaš pomocou kalkulačky z odkazu od Andreja. Viazanie SNS alebo NNN, podľa toho aké
topánky zoženieš. No a keď začneš bežkovať, a uvidíš ako ostatní korčuľujú, a budeš to chcieť skúsiť tiež, tak túto výbavu môžeš zahodiť

To je asi tak v skratke všetko.