Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Ahojte, nejaka rychla rada na co pozor pri kupe bazarovych lyzi, pasov, viazania, atd.? Pripadne ake parametre zvolit a comu sa vyhnut? So skialpom zacinam. Lyziarky kupim zrejme Dynafit OneU od znameho za symbolicku cenu takze to by bolo vyriesene. Novu vybavu zatial kupovat nechcem, ceny su extremne. Mam 184cm a cca 80kg. Dakujem
Cauko, ja by som ti odporucil, ze ak na niecom netreba setrit, tak su to lyziarky. Poskusaj si viacero modelov, ta papuca ti musi dokonale sadnut, inak to neskor olutujes. A dost dolezita vec, co planujes sliapat? Len zjazdovky? Tatranske zlaby? Orientujes sa skor na vyslap alebo zjazd?
(Nechcem si prihrievat polievocku, ale na nasom magazine si mozes najst temu "Ako na skialp", tam som toho vela rozoberal)
Vdaka za odpoved. Lyziarky mi sedia dobre, ako na tom budu nohy po 4h v nich neviem, ale to nezistim pri ziadnych kym nevyskusam.
Co sa tyka terenu tak aj zjazdovku aj volny teren, ten ma laka urcite viac a takisto sa viac orientujem na vyslapy. Zjazdovanie na klasickych zjazdovkach ma az tak nebavilo. Mrknem urcite aj magazin
Pocitaj s tym, ze zjazdovanie mimo zjazdoviek je naprd. Vacsinou. Obcas je to uzasne, alr napriklad taky zjazd z vyfukanej Kralovej hole ta moze strasit v snoch aj po tyzdnoch. 🙂
Ale nenechaj sa odradit. Je to parada. Len nie vzdy.
Vidis a ja som sa skor bal lavin 😃
Ja mam rad kopce a taky turisticky vyhladovy skialp, teda aspon myslim ze ma to bude bavit. Vyjst si 10x za den zjazdovku tou istou trasou a zviezt sa dolu ma az tak nelaka, ale ved uvidime
Samozrejme, záleží aké má človek očakávania, no "väčšinou naprd" je imho trochu silné tvrdenie. Voľný terén je z môjho pohľadu rozhodne iný než zjazdovka a minimálne na začiatku môže potrápiť aj skúseného a zručného "zjazdovkára." Plus čo sa týka sklonu, tak zaujímavé lokality častokrát začínajú práve tam, kde zjazdovky viac-menej končia. Ale hoci som len taký trochu pokročilejší začiatočník a veľa toho pojazdeného nemám, len zopár voľných zjazdov (takých tých na prebárajúcej sa kruste) bolo z môjho pohľadu horších, než napríklad Tatranská Lomnica pred záverečnou 😀 A niekedy aj Štrbské pleso 😀
tak tak, volný terén je uplne iné lyžovanie, pretože sa typ snehu často mení aj po 20m a treba sa tomu okamžite prispôsobiť inač to končí pádom.
ked je čerstvý sneh, tak to ide docela dobre aj v hlbšom, ale akonáhle je z toho mokrota, či škrupina tak je to často boj a treba hneď zmeniť štýl jazdy, prenos tažiska a tlak do lyží veľkosť oblúka.
toto sa naučíš až jazdením volným terénom s niekým kto ti to ukaže priamo v danom snehu
ideálne je začať šlapať v strediskách a zjazdovať vedla upravenej trate , aby si sa naučil pracovať s ťažiskom.. potom lahšie tury po lukach s menšími sklonmi a učiť sa zjazdovať v rôznych snehoch, ... je to ale náročnejšie ako zjazdovka
samozrejme hrá roľu aj sklon svahu a priestor na lyžovanie.. v takom lesíku je to celkom divočina, keď sa stretne sklon, malo priestoru a taká tvrdá škrupina :D
mám odjazdených 15 sezón a, v sobotu ma vo fatre 3cm škrupina riadne potrápila...
a ešte jedna vec, skialpové lyže sa správaju uplne inač ako zjazdovkové, su lahšie, na tvrdom menej stabilne a pružné,
urobené tak,aby si lahšie poradili s rôznymi snehmi, samozrejme typov skialpových lyží je veľmi veľa... treba na začiatok zvoliť nejaké univerzálky s radiusom okolo 17m , aby sa ti dobre točilo na malom priestore, pretože sa lyžuje často aj po turistických chodníkoch, zvažniciach a kade tade poza bučky v nižších polohách a keď je malo snehu...
Vdaka za odpovede vsetkym. Co napr. taketo nieco? Viazanie z foto neviem ci je pinove, vyzera to ako nejaky hybrid ale cena ok...
https://sport.bazos.sk/inzerat/187692557/k2-back-up-82-174cm-viazanie-pasy.php
Pri kúpe z bazara je to vždy tak trochu lotéria. Asi ako s autom.
Lyže by som zvolil nejaké univerzálne. Stred lyže cca 85mm a dĺžku cca 170cm. Moje skúsenosti turistickeho poflakovaca na lyžiach vravia skôr pozerať trošku ťažšie lyže , lebo sú pevnejšie a tvrdsie. Dával by som pozor na pri kúpe na hrany. Aby neboli odtrhnuté, alebo príliš tenké z častého brúsenia. Žiadne pretekove karbónové bežky, alebo široké garnize.
Pri pásoch treba pozrieť stav lepidla. Ak sú zlepené na polovicu, mali by sa ťažko rozliepat a mali by byť čisté.Lepidlo musí na dotyk lepiť. Pri nalepeni na lyžu je dobré, ak sú pásy užšie od lyže cca o 4mm. Aby trčali iba hrany lyže pri nalepeni. Ak sú užšie nebrať. Bude ťa podsmykovat pri traverzoch. A samozrejme nesmú byť zodraté, alebo vytrhané chlpy. Skontrolovať uchytenia pásov.
Pri viazaní treba zistiť veľkosť lyžiarky a vŕtanie viazania. Možno bude treba prevrtat.Viazanie jedine pinove. Viazanie kde sa nastavuje výška päty otočením by som už nebral. Bolo by fajn ak by boli drzdy. Najlepšie doniesť aj lyžiarky a skúsiť ich upnut do viazania.
Lyžiarky by mali sadnúť a podľa možnosti nenechávať nohe príliš veľa miesta. Ak má noha príliš veľa priestoru, nebudeš vedieť lyže dobre ovládať.
Toto sú len také moje postrehy skialpoveho cepra.
Velka vdaka toto mi dost pomohlo sa trochu zorientovat vo vybere