Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
... vrcholový skialp sa tiež ide dole rovnakými žľabmi, tiež sú tam pasáže, kde je nutné nosiť lyže na batohu atď.
... Čiže nie je to len bežecká disciplína.
... ako ti môžu tie palice zavadzať pri lezení, alebo v hlbokom snehu?
nechcem tu zbytočne písať OT, ALE:
- vrcholový skialp sa ani zďaleka neide hore a ani dole "rovnakými žľabmi" ako ...
- ak si si všimol, povinnou výbavou na preteku je sedací úvaz (ale lano na dvojicu NIE) ak sa náhodou objaví obťažnejší úsek (je v dnešnej dobe) spravidla zaistený fixným lanom smerom hore a aj dole ...
- sedlo poprípade "žľab" ktorý sa dá celý vyjsť na pásoch by nemal byt pre "priemerne dobrého" lyžiara vo voľnom teréne žiadnym problémom (v normálnych snehových podmienkach)
aj keď, videl som aj ľudí ktorí nedokázali vyšlapať na pásoch ani do Lomnického sedla a TO asi nebude až taký extrém smerom dole
- lyže na batohu sa spravidla nenosia kvôli obťažnosti terénu, ale kvôli nevhodným snehovým podmienkam na danom úseku
... a práve preto sa z neho stala "bežecká odnož" a stratili sa vlastne všetky hlavné atribúty "bežného" alpinizmu a to som vôbec nespomenul "vrcholové preteky" typu vertical race
- skús ísť niekedy napríklad do Prielomu v snehu po kolená (alebo trošku vyššie) a uvidíš ako ti pri tom pohybe hore budú "pomáhať" bežecké paličky (s bežeckými "krúžkami" na konci) s tým, že občas možno budeš musieť používať aj ruky na lezenie (poprípade niekde aj cepín a mačky)
ale už dosť .... to je LEN moja osobná skúsenosť a môj názor
toto je momentálne najťažší pretek na SVK
https://www.youtube.com/watch?v=r3-Iq5ib_AA