Schopnosť vedieť si odhadnúť počasie a podľa toho prispôsobiť túru, je základom bezpečnosti a môžete tak eliminovať množstvo problémov. A je jedno, či sa chystáte na turistiku, lyže či bicykel...

Ak by som to mal uviesť na pravú mieru, pozrieť si v nejakom piktograme, či bude slniečko, prípadne obláčik, nie je v skutočnosti žiadna veda. Najmä ak sú „tutové“ dni, kedy vie pomaly celé Slovensko, že bude pekne . Ale nie každý môže chodiť do prírody, alebo do hôr vtedy, keď je dokonalé počasie. Šanca, že ho trafíte napríklad na víkend, je pomerne dosť mizivá, výsledkom čoho vám môže uniknúť množstvo príležitostí niekam vyraziť a stráviť čas vonku.

Čo odlišuje tých skúsených je schopnosť posúdiť viacero faktorov a nielen to, či bude pekne alebo nie. A hlavne myslieť dopredu a vedieť sa pripraviť, resp. vybrať flexibilne podľa predpovede vhodnú túru. Teda nie vždy tvrdohlavo trvať na dopredu stanovenom pláne a jedno či sa bavíme o skialpe, turistike, behu alebo MTB.


Je mi jasné, že je tu množstvo z vás, ktorí sa hýbu v horách roky a majú už svoj zabehnutý systém, stránky ktoré sledujú a hlavne odlišné vnímanie toho, čo je vlastne „vhodné počasie“. Vo videu som predstavil spôsob, ako si predpoveď sledujem ja, na čo si dávam pozor a čo sa mi osvedčilo. Asi najlepším dôkazom u mňa je fakt, že za tie roky som sa vždy vrátil bezpečne domov a pritom v horách strávil skvelé dni v rôznych podmienkach. Pokojne do komentára napíšte, ktoré servery používate vy, prípadne ako ich kombinujete .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Časté chyby pri pohybe vo voľnom teréne

Video: Časté chyby pri pohybe vo voľnom teréne

Pohyb v horách a najmä vo voľnom teréne mimo strediská so sebou vždy prináša určité riziko. Ktoré sú možno najčastejšie chyby vedúce k jeho výraznému zvýšeniu?
Video: Časté chyby vo výšľape s Jakubom Šiarnikom

Video: Časté chyby vo výšľape s Jakubom Šiarnikom

Koľko výškových nastúpa reprezentant v skialpinizme za rok, či aké najčastejšie chyby robia ľudia pri výšľape?
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
keyboard_arrow_up