Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.

Udivuje nás, koľko rôznych variácií turistiky sa dá podniknúť z jednej doliny. Je to už nespočetné množstvo rôznych výletov so začiatkom v Demänovskej doline, ktoré sme absolvovali a zakaždým je to o niečom inom. Vždy si nájdeme iný originálny okruh a vždy sa nám na okolité hory naskytne iný pohľad. V tomto článku si ukážeme nie veľmi navštevované chodníčky Nízkych Tatier, ktoré však v tomto spojení ponúkajú veľmi zaujímavú trasu.

Tiesňava v Demänovskej doline?

Túru začíname na parkovisku pri Demänovskej jaskyni slobody, odkiaľ smerujeme popri rozvodnenej Demänovke k Demänovskej jaskyni mieru. Tam sa nazeleno značený chodníček stáča priamo naprieč tiesňavou s názvom dolina Vyvieranie. Ide o bočnú nenápadnú dolinku Demänovskej doliny a je rozhodne dobrý nápad ju preskúmať!

Ak máš strach z výšok, rebríkov a stúpačiek a chceš zažiť čaro rokliny, práve dolina Vyvieranie je dobrá voľba.
V jej ústí sa nachádza vyvieračka podzemného toku Demänovky, okolo ktorej len prefrčíme a tešíme sa, že po nedávnej návšteve najkratšej rokliny Slovenského raja nájdeme kúsok raja aj tu na Liptove. Už mohutnosť Demänovky nám naznačila, že vody bude dosť a veru hneď zo začiatku sa môžeme tešiť bujnému potoku, ktorý nám vďaka topiacemu sa snehu pripravil peknú prekážkovú dráhu a hlavne desiatky nádherných vodopádikov. Tak tomu vravíme naozaj raj!

Dolina Vyvieranie
Takmer celú trasu dolinou križujeme potok, miestami ho preskakujeme, miestami prechádzame cez drevené lávky a niekde využívame aj reťaze, ktoré nám pomáhajú zdolať najmä strmšie úseky a klzké skaly. Trasa však nie je technicky náročná a nenájdeš tu žiadne vysokánske rebríky. Ak máš strach z výšok, rebríkov a stúpačiek a chceš zažiť čaro rokliny, práve dolina Vyvieranie je dobrá voľba. Zároveň to zvládnu aj deti, takže parádny tip na rodinný výlet. Pozor si treba dať najmä na pošmyknutie, preto dobrá turistická obuv je základ.

Dolina VyvieranieZáver doliny Vyvieranie

Ako postupujeme vyššie, dolina sa rozširuje a chodníček nás vzďaľuje od potoka strmším terénom. Dostávame sa na Iľanovské sedlo, odkiaľ je ďalej možné pokračovať aj na Demänovskú horu alebo dokonca na Poludnicu. My však mierime presne opačným smerom, žltou značkou na sedlo Machnaté, odkiaľ môžeš zvoliť zostup modrou značkou cez Pusté naspäť k jaskyni. Ak máš však dostatok síl, odporúčame pokračovať ďalej po hrebeni.

Vyhliadkovým chodníkom

Prechod touto časťou bočného hrebienka Nízkych Tatier je neskutočná „kochačka“. S pribúdajúcimi výškovými metrami sa nám postupne ukazujú nielen jednotlivé okolité kopce Nízkych Tatier, ale aj Západné a Vysoké Tatry či Chočské vrchy a so stúpajúcou nadmorskou výškou sa stupňuje krása výhľadov na Liptov.

Výhľad na Chopok cestou na Krakovu hoľu
... my sadáme na jednu z množstva skaliek a nasledujú ďalšie „kochačky“.
Na hrebeni sa trošku zdržíme, nikam sa neponáhľame a jednoducho si užívame chvíľky na tomto panoramatickom chodníku. Priamo pred nami nás zas hypnotizuje bralnatá Krakova hoľa, ktorú vďaka mohutným skalám ľahko spozoruješ aj z diaľnice v okolí Liptovského Jána. Za ňou môžeme pozorovať hlavný hrebeň Nízkych Tatier s dominantným Ďumbierom. Prechádzame cez kosodrevinu na rázcestník Pod Krakovou hoľou, ktorý nás modrou značkou nasmeruje priamo na vrchol.

Výhľady na Tatry po ceste na Krakovu hoľu a radosť z turistikyStúpanie ku Krakovej holi

Krakova hoľa

Po prejdení úzkym chodníčkom pomedzi kosodrevinu sme na samotnom vrchole s nadmorskou výškou 1 752 m n. m. Vrchol leží na hranici NPR Ďumbier a vypína sa nad Jánskou a Demänovskou dolinou. V jeho masíve sa nachádza množstvo krasových útvarov, priepastí a jaskýň, ktoré však nie sú prístupné.

Výhľad z Krakovej hole na Liptov
Bralnatý vrchol je posiaty vápencami, ktoré tvoria výraznú strmú stenu a my sadáme na jednu z množstva skaliek a nasledujú ďalšie „kochačky“. Na vrchole sa nachádza aj hustá kosodrevina, no o výhľady nie je núdza a pozorujeme Liptovskú kotlinu obkolesenú nádhernými horami našej krajiny. Keďže nám počasie praje, pobudneme tu pomerne dlhú chvíľu.

Výhľad z Krakovej hole na Chopok a hrebeň Nízkych TatierNa Krakovej holi

Odvrátená stránka prírody

Prejdeme naspäť na rázcestie Pod Krakovou hoľou a žltou značkou pokračujeme cez Kosienky až na sedlo Javorie. Tu sa dá ďalej pokračovať po hrebeni cez Tanečnicu a Prašivú až na Krupovú hoľu a následne hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Pozor však, tento žlto značený chodník od sedla Javorie po Demänovské a Krupovské sedlo je z dôvodu ochrany kamzíka vrchovského uzavretý v čase od 1. 10. do 30. 6.

Odbočíme teda na červenú značku, ktorou klesáme cez rúbanisko dole do doliny. Tu sú výhľady, žiaľ, smutnejšie a nachádzame sa v odlesnenej časti s množstvom lesných ciest. Teraz pozorujeme nielen holé svahy, ale priamo pred nami aj mohutnú výstavbu Demänovskej doliny. V diaľke počujeme nákladné auto a pokojná horská atmosféra sa razom mení. Prejdeme až na rázcestie pod Krčahovom, odkiaľ si však urobíme ešte menšiu zachádzku, aby sme sa naspäť naladili na pozitívnu vlnu.

Dávka histórie na záver túry

Od rázcestia je to len 15 minút k Partizánskym bunkrom Krčahovo, postaveným v čase SNP. Išlo o strategické miesto z doby oslobodzovania Liptova, kde sa ukrývalo 250 chlapov a sídlil tu aj veliteľský štáb. Umiestnené sú v hustom lese a pár z nich je dnes zrekonštruovaných.

Partizánske bunkre Krčahovo
Po krátkom historickom okienku sa vraciame naspäť a pokračujeme zelenou značkou na Lúčky a následne chodníčkom popri Demänovke k nášmu východiskovému bodu. Tento okruh odporúčame všetkými desiatimi. Pre nás to bol veľmi rozmanitý okruh, ktorý nám len potvrdil, že možnosti turistiky v tejto oblasti sú azda nevyčerpateľné.


Zhrnutie

  • Názov: Dolina Vyvieranie, Krakova hoľa
  • Lokalita: NP Nízke Tatry
  • Značenie: prehľadné (zelená-žltá-modrá-červená)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 5 - 6 hod.
  • Parametre: 17 km/1 100 výškových metrov
  • Typ: tiesňava, hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko pri Demänovskej jaskyni Slobody
  • Mapka a GPX: okruh
Zdroj fotografií: Viktor Tóma
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.
keyboard_arrow_up