Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Chceš zažiť typický Slovenský raj s roklinou, rebríkmi a vodopádmi do 3 hodín? Jediná sprístupnená roklina z južnej strany raja ti za krátku dobu zaručí intenzívny zážitok.

Opäť sme zavítali do raja, no tentokrát ťa vezmeme preskúmať malú nenápadnú roklinku z južnej strany. Samotná roklina má dĺžku len cca 1 km a prechod ňou tvrá približne hodinku. Trasa sa dá pekne zokruhovať a okrem zážitku z prechodu rokliny ponúkne aj zážitok pre milovníkov zvierat. Tešiť sa môžeš na zvieraciu farmu s dosť zaujímavou zostavou zvierat.

Prechod Zejmarskou roklinou

Túru začíname rovno prechodom Zejmarskej rokliny, keďže auto parkujeme pri škole v obci Mlynky - časť Biele Vody. Priamo odtiaľ sa vstupuje do rokliny, ktorou vedie modrá turistická značka a zároveň Náučný chodník Slovenský raj - juh.

Roklina má 1 km, teda ide o najkratšiu roklinu v Slovenskom raji vôbec.
Do toho presvitajúce slnečné lúče, no proste skvelá jarná idylka.
No od samotného začiatku až po úplný koniec sa na tom 1 km nudiť nebudeš. Možno to poznáš z iných roklín, kde dlho kráčaš vôbec k prvým rebríkom a záver rokliny často nemá konca. Tu si stále v „srdci“ rokliny a aj preto ten 1 km plný podnetov zbehne extrémne rýchlo. Rebríky, stúpačky, vodopády a dokonca aj pekný vyhliadkový bod. Samozrejme, to všetko v menšom podaní, ako v iných roklinách raja, no je fascinujúce, aké krásy dokáže aj na takomto malom kúsku príroda vytvoriť.

Ústie Zejmarskej rokliny v osade Biele vodyVýhľad zo Zejmarskej rokliny v Slovenskom raji

Dominantou rokliny sú Nálepkove vodopády, pomenované na počesť kapitána Jána Nálepku, hrdinu 2. sv. vojny, ktorý pôsobil ako učiteľ v osade Biele Vody, odkiaľ sme vyrážali. Vodopády vytvárajú potok, ktorého zdrojom je vyvieračka Zejmarská studňa a vlieva sa do potoka Biela voda. Vodopády sa nachádzajú približne v strede rokliny a najvyšší z nich má dĺžku okolo 22 m, takže je to naozaj pekný kúsok.

Nálepkove vodopády v Zejmarskej rokline v Slovenskom raji

Čo sa nám však pri tomto našom jarnom prechode najviac páčilo, bolo to nádherné rozkvitnuté prostredie. Voňavé farebné kvety celú roklinu nádherne rozžiarili a celkom výdatný tok potoka zas roklinu rozozvučil. Do toho presvitajúce slnečné lúče, no proste skvelá jarná idylka. V daždivejšom počasí je roklina zas dosť temná a vtedy má prechod úplne iný, magický charakter.


Pri občerstvení ti bude robiť spoločnosť aj celkom početná zvieracia rodinka.
Náročnosťou by sme tento prechod zaradili ako najjednoduchší spomedzi všetkých roklín raja, no ak sa niekto bojí výšok, aj tu sa nájde pár poriadne dlhých rebríkov. Takisto treba zvýšiť opatrnosť najmä po dažďoch a obozretní treba byť aj pri prechode s deťmi. Rebríky a stúpačky nie sú pre každého a myslím, že každý rodič vie zvážiť, či je dieťa na daný typ túry pripravené. Ak však zvažujete návštevu roklín s deťmi, práve toto by mohla byť dobrá voľba na „skúšku“, keďže naozaj to zbehne veľmi rýchlo a na záver čaká deti poriadna odmena. Zvieratkááá.

Rebríky v Zejmarskej rokline

Oddych medzi zvieratkami na Geravách

Hneď po zdolaní rokliny sa z lesa dostávame na rozsiahlu planinu Geravy, rozprestierajúcu sa vo výške okolo 1 032 m n. m. Nachádza sa tu aj hotel Geravy, kde si môžeš počas hlavnej sezóny zakúpiť občerstvenie a takisto sa tu dá aj ubytovať. Nádherné prostredie horských lúk, polianok a lesíkov je na relax ako stvorené, no priprav sa na to, že pri občerstvení ti bude robiť spoločnosť aj celkom početná zvieracia rodinka. Nájdeš tu poníky, mačky, zaujímavé chlpaté kravy (neviem, ako inak to nazvať), pštrosy, kozy, pávy atď. Ak máš rád zvieratká, myslím, že tu stráviš pár desiatok minút a s deťmi určite aj pár hodín.

Hotel Geravy v Slovenskom rajiZvieracia farma na Geravách

Na Geravy viedla v minulosti aj unikátna jednosedačková lanovka
Tento jednoduchý turistický okruh zaberie max. 3 hodiny.
a toto miesto sa tešilo oveľa väčšej návštevnosti, tá je ale od roku 2012 mimo prevádzky. Posledné roky bola však zrekonštruovaná, no, bohužiaľ, jej sprevádzkovanie stále niekde viazne. Hovorí sa však, že túto sezónu 2023 by mala byť lanovka po rokoch konečne znovu otvorená. Nechajme sa prekvapiť. Ak sa tak stane, na Geravy sa môžeš jednoducho vyviezť lanovkou, no ak nemáš zo zdolávania rebríkov strach, prechod roklinou je určite lepšia voľba. Okrem toho sú Geravy skvelou zastávkou pri cyklovýletoch, keďže nádherné a nami obľúbené cyklotrasy Slovenského raja vedú aj cez toto miesto.

Palcmanská maša

Naše kroky smerujú po pauzičke zelenou značkou, ktorá nás dovedie k vodnej nádrži Palcmanská Maša. Zostup vedie popod spomínanú lanovku a po chvíli sme už priamo v obci Dedinky. Nás ešte čaká presun červenou značkou na východiskový bod - Biele vody. No určite aj Dedinky sú ideálnym východiskovým bodom na absolvovanie tejto turistiky. Pri tomto variante treba absolvovať tento nenáročný 3 km úsek na začiatok.

Jednosedačková lanovka vedúca na GeravyTuristický chodník do obce Dedinky v Slovenskom raji

Ak si ešte nenavštívil túto časť Slovenského raja, určite to naprav, oplatí sa. No musíme povedať, že cesta sem zo Spišskej Novej Vsi dá celkom zabrať. Hoci to je „za kopcom”, cesty nie sú v najlepšom stave a nám trvala preprava sem pomaly dlhšie ako samotný výlet. Lepší prístup je od Popradu cez Vernár. Tento jednoduchý turistický okruh zaberie max. 3 hodiny aj s pauzičkou na občerstvenie, no na juh Slovenského raja si odporúčame vyhradiť viac času.

Vodná nádrž Palcmanská Maša
Dá sa odtiaľ podniknúť viacero pekných turistík a takisto je to skvelé miesto na relax s rodinou či priateľmi. Osviežujúca voda priehrady Palcmanská Maša padne po turistike určite vhod a ak by bola voda pre teba príliš studená, najlepšie „chytíš bronz” pri člnkovaní sa. Alebo čo tak vziať paddleboard? Proste ideálna oblasť na 2 - 3-dňovú dovolenku v nádhernom prostredí. A ak si chceš dať viac „do tela”, super nápad je aj dobrodružný prechod naprieč rajom s kempingom v obci Dedinky pri Palcmanskej Maši.


Zhrnutie

  • Názov: Zejmarská roklina
  • Lokalita: Slovenský raj
  • Značenie: prehľadné (modrá-zelená-červená)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 2 - 3 hod.
  • Parametre: 5,7 km/340 výškových metrov
  • Typ: roklina, okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: Mlynky-Biele Vody alebo obec Dedinky (platené)
  • Mapka a GPX: okruh
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Poď si s nami prejsť divokú a nespútanú roklinu Kyseľ, ktorou vedie nenáročná ferrata v Slovenskom raji.
Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.
keyboard_arrow_up