Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Poď si s nami prejsť divokú a nespútanú roklinu Kyseľ, ktorou vedie nenáročná ferrata v Slovenskom raji.

Rokliny Slovenského raja… Máme ich 9 a tieto z nich sme si už predstavili: Zejmarská roklina, Suchá Belá, Sokolia dolina, Piecky, Veľký Sokol.
Dlhých 40 rokov bola tiesňava ukrytá pred očami turistov.
Každá je niečím iná, niečím výnimočná… Tentokrát sa pozrieme do rokliny, ktorá je jedinečná hneď viacerými odlišnosťami. Kyseľ je jediná roklina, na ktorú sa vzťahuje uzávera (1. 11. – 14. 6.). Zároveň je to jediná roklina v Slovenskom raji, ktorou vedie ferrata. Takisto bola dlhých 40 rokov uzavretá, kvôli ničivému požiaru. A jedinečný je rozhodne aj biotop, ktorý sa tu rokmi vytvoril. Prechod touto roklinou vo mne zakaždým zanecháva silný zážitok. Vždy si tu uvedomím neskutočnú silu a nespútanosť prírody. V tomto článku a videu objavíš aj ty jej autentickosť.

Vegetácia rokliny KyseľDivoká príroda v rokline Kyseľ

Nazrime do minulosti

Pokus o prvý prechod roklinou Kyseľ sa uskutočnil už v roku 1900, avšak celú tiesňavu sa podarilo prejsť až v r. 1907. Prvé kovové rebríky a mostíky tu boli umiestnené v r. 1925, no najexponovanejší úsek (pri Obrovskom vodopáde) bol dlhé roky obchádzaný. Až v r. 1975 bola aj táto časť sprístupnená vďaka členom HZS. Kyseľ bol v minulosti najviac navštevovanou roklinou v Slovenskom raji, rok 1976 sa však stal pre tiesňavu osudným.

V roku 1976 tu vypukol požiar, ktorý sa rozšíril do rokliny a v priebehu týždňa zničil lesný porast o rozlohe viac ako 30 ha. Nastala tu rozsiahla erózia, balvany a kmene stromov sa zosunuli zo strmých svahov a roklina ostala zavalená pod sutinami. Roklinu z bezpečnostných dôvodov uzavreli a demontovali v nej rebríky. Prístupná ostala len požiarom nezasiahnutá časť, a to rokliny Malý a Veľký Kyseľ.

Roklina Kyseľ v Slovenskom raji
Dlhých 40 rokov bola tiesňava ukrytá pred očami turistov. Nánosy sutín a dreva zmenili pôvodný charakter rokliny, no príroda tu za tie roky ukázala svoju silu. Na odumretých a živoriacich stromoch vznikol časom nový les a vytvoril sa tu vzácny biotop.

V roku 2016 bola roklina znovu sprístupnená, a to najmä vďaka členom HZS v Slovenskom raji, ktorí tu vybudovali zaistenú cestu. Trasa je vedená s čo najmenším zásahom do prírody a tak, aby sa vyhýbala miestam, kde rastie vzácna skalná vegetácia. Kyseľ sa tak po rokoch opäť teší veľkej návštevnosti.

Vodopád v Temnici – Roklina KyseľÚžina Temnica v rokline Kyseľ

Pár praktických informácií

Tešiť sa môžeš na zaujímavé skalné útvary a najkrajšiu úžinu v Slovenskom raji s názvom Temnica.
Prístup k rokline je trochu zdĺhavejší a je viacero možností, odkiaľ sa dostať k jej ústiu. Ideálny turistický okruh je s východiskovým bodom na Čingove. Ferrata je jednosmerná a jej začiatok sa nachádza pod Kláštoriskom na rázcestníku Kyseľ – ústie, kde začína Náučný chodník Ferrata HZS Kyseľ. Samotná roklina nie je dlhá, má cca 2 km s prevýšením okolo 250 m. Ferratový úsek je na dĺžke 1,5 km. Napriek krátkej vzdialenosti si na jej návštevu treba vyhradiť minimálne pol dňa. Celý okruh z Čingova má približne 15 km a počas túry navštíviš aj ďalšie pekné miesta v Raji. Zabúdať netreba na uzáveru, roklina je sprístupnená len v termíne od 15. 6. do 31. 10.

Ferrata HZS Kyseľ v Slovenskom raji
Vstup do rokliny je spoplatnený sumou 5 eur. Vstupenky sa kupujú v prevádzke na parkovisku Čingov, kde je možné zapožičať si aj ferratový set. Na vstup sa dá uplatniť aj karta MultiSport, ktorá tu poskytuje zľavu 5 eur. My využívame tento zamestnanecký benefit a vstup máme teda zadarmo. Zľavu 50 % z ceny vstupného majú aj obyvatelia regiónu s trvalým pobytom v okolitých obciach.

Ferrata HZS KyseľBarikádový vodopád

Povinnou výbavou na absolvovanie ferraty je kompletný ferratový set – sedací úväz, tlmič pádov a prilba. Ferrata je obtiažnosti C a prechod sa neodporúča deťom do 6 rokov. Samozrejme, rodičia sami musia zvážiť zdatnosť svojho dieťaťa. Priamo na Čingove sa nachádza aj detská ferrata s dĺžkou 77 m, ktorá je ideálnym „cvičiskom“ pre deti. Deti od 6 rokov si tam môžu spolu s rodičmi nacvičiť základné zručnosti a pohyb na ferratách.

Karolinyho vodopád v rokline Kyseľ

Poklady rokliny Kyseľ

Pri prechode roklinou sa striedajú ferratové úseky s miestami, kde prechádzaš korytom potoka. Obdivovať budeš mohutné skalné bralá, bujnú a divokú flóru a zabavíš sa hľadaním cestičiek skrz potok cez nánosy a kmene stromov. Tešiť sa môžeš na zaujímavé skalné útvary a najkrajšiu úžinu v Slovenskom raji s názvom Temnica. Nájdeš tu aj pozostatky starých rebríkov a lávok z pôvodného sprístupnenia rokliny. Samozrejme, nechýbajú vodopády, ktoré prejdeš v tomto poradí:
  1. Barikádový vodopád
  2. Kaplnkový vodopád
  3. Vodopád v Temnici
  4. Obrovský vodopád
  5. Karolinyho vodopád

Obrovský vodopád v rokline Kyseľ
Slovami len ťažko opísať krásy tejto rokliny a myslím, že video zachytí jej atmosféru omnoho autentickejšie. Ešte lepšie urobíš, ak ju zažiješ na vlastnej koži.


Zhrnutie:

  • Názov: Ferrata HZS Kyseľ
  • Lokalita: Slovenský raj
  • Značenie: prehľadné (modrá a zelená značka)
  • Obmedzenie: uzávera od 1. 11. do 15. 6.
  • Obtiažnosť: ferrata – obtiažnosť C, zvyšok trasy – nenáročná prechádzka
  • Trvanie: 6-7 hod (prechod roklinou – 2 hod)
  • Parametre: 15 km/567 výškových metrov
  • Typ: roklina, okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko Čingov (platené)
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Chceš zažiť typický Slovenský raj s roklinou, rebríkmi a vodopádmi do 3 hodín? Jediná sprístupnená roklina z južnej strany raja ti za krátku dobu zaručí intenzívny zážitok.
Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
keyboard_arrow_up