Tip na výlet: Slovenský raj - dobrodružstvo v Sokolej doline

Spoznajte s nami exponovanú, odľahlú a divokú Sokoliu dolinu, kde sa o adrenalínový zážitok postará najvyšší vodopád Slovenského raja – Závojový vodopád.

Sokolia dolina sa pýši viacerými prívlastkami ako najdivokejšia, najexponovanejšia a najodľahlejšia v Slovenskom raji, ale každá jedna roklina má niečo naj a nedá sa povedať, ktorá je ta „naj“. Za mňa určite treba navštíviť všetky.

Kedy sem prísť?

Podobne to je s ročným obdobím. Či navštívite zimné ľadové kráľovstvo, alebo túžite zažiť bujné vodopády na jar a rozkvitajúcu prírodu, alebo vás láka skôr príroda do jesenných farieb sfarbená, každé obdobie má čo ponúknuť. Osobne najradšej navštevujem jednotlivé roklinky mimo hlavnej sezóny, kedy máte často celú tiesňavu len pre seba. Ak však Slovenský raj navštívite v lete, práve Sokolia dolina môže byť správna voľba, pretože je asi najmenej navštevovaná v celom raji.


Najdivokejšia, najexponovanejšia a najodľahlejšia

Prechod priamo cez jednotlivé kaskády je veľkolepý, človek sa akoby stane súčasťou vodopádu.
Sokolia dolina sa nachádza vo východnej časti raja a je v ňom dosť „zašitá“. Samotný prístup k nej vám zaberie pomerne veľa času, takže na tento výlet si naplánujte celý deň. Takisto si dáte riadne do tela a na pomerne krátkom úseku zdoláte pekné výškové metre. Celá roklina má dĺžku cca 4 km a prekonáte okolo 430 výškových metrov. Tým, že je takto odľahlá, je aj menej navštevovaná a divokejšia ako tie najpopulárnejšie rokliny. Určite sa však oplatí prebádať jej krásy a vnoriť sa do jej hlbín. Tešiť sa môžete aj na riadny adrenalín v podobe vysokej sústavy rebríkov a mostíkov, ktoré prechádzajú priamo cez najvyšší vodopád v Slovenskom raji – Závojový vodopád. S výškou 75 m je to aj druhý najvyšší vodopád na Slovensku. To ale nie je jediné lákadlo rokliny, nájdete tu aj ďalšie krásne vodopády, rôzne skalné útvary a celý terén je veľmi rozmanitý, zabezpečený rebríkmi, stúpačkami, mostíkmi a reťazami. Inde preskakujete Sokolí potok zo strany na stranu a hľadáte si cestičku pomedzi stromy.


Začíname na Čingove

Tým, že je začiatok rokliny vzdialený, možností, kde začať a ako si to celé zokruhovať, je viac. My sme si zvolili nasledovnú trasu: Čingov (Chata na Rázcestí) – Biely potok, ústie – Sokolia dolina, ústie – Sokolia dolina, záver – Pod Bykárkou – Klauzy – Sokolia dolina, ústie – Biely potok, ústie – Čingov (Chata na Rázcestí).


Na Čingove sme pri Chate Na rázcestí zaparkovali auto, kde sme teraz na jar neplatili nič, no v hlavnej sezóne je parkovanie spoplatnené, podobne ako aj vstup do roklín. Na tomto mieste sa zlieva viacero ciest a ak si netrúfate absolvovať Sokoliu dolinu, na výber máte množstvo iných trás vhodných pre všetky vekové kategórie.


Nás najprv čaká presun k ústiu rokliny, ktorý je trošku zdĺhavejší. Prechádzame modrou značkou okolo Hornádu popod Tomášovský výhľad až na rázcestie Biely potok, ústie a tam sa následne napájame na zelenú. Tá pokračuje cez ústie rokliny Kyseľ až po ústie Sokolej doliny. Už v tejto úvodnej časti sa tešíme z prvých stúpačiek a drevených rebríkov, ktoré vedú popri Bielom potoku.


Sokolia dolina

Samotný nástup do rokliny nám trval asi 2 hodiny a takisto prechod roklinou by mal podľa značky trvať ďalšie 2. Dáme si niečo pod zub a ide sa ďalej. Spomíname, ako sme tu naposledy boli v lete, kedy sme v rokline stretli iba pár ľudí (dnes to bol 1 turista). Celý prechod roklinou križujme Sokolí potok, ktorý je teraz na jar bohatý na vodu a tak musíme dávať pozor na každý krok. Je to celkom zábavka podliezať stromy, skackať po kameňoch a balansovať na drevách, cítime sa ako v hre Crash Bandicoot .


Postupne pribúdajú aj rebríky, stúpačky a terén je čoraz viac a viac strmý. Pred nami je už Skalný vodopád s prvým vyšším kovovým rebríkom, ktorý je len taká malá predpríprava a vlastne je to skôr krátky rebrík oproti tomu, čo nás čaká. Ďalej už celkom dosť stúpame, čo značí o tom, že sa blížime k Závojovému vodopádu.


Čochvíľa už vidíme z diaľky takmer kolmú stenu a na nej sériu dlhých rebríkov a mostíkov a v kaskádach rútiacu sa vodu padajúcu z obrovskej výšky. Prichádzame priamo pod Závojový vodopád s výškou 75 m. Po jeho pravej strane je ešte aj zamrznutý menší ľadopádik.


Hneď prvý rebrík je celkom adrenalín, je visutý, trošku nakrivený a ako ním prechádzame, mierne sa vlní. Po jeho prechode sa ocitneme na prvom mostíku a celý vodopád máme pred sebou, pod nami, nad nami, proste všade .


Postupujeme ďalšími rebríkmi a mostíkmi a postupne sa dostávame až na vrchol. Na tom najvyššom mostíku si užívame výhľady aj na okolité skaly a pohľad dole v nás vzbudzuje rešpekt. Prechod priamo cez jednotlivé kaskády je veľkolepý, človek sa akoby stane súčasťou vodopádu.


Ide sa ďalej a po pár minútach prichádzame k poslednému vodopádu rokliny s názvom Vyšný vodopád. Hneď nás očarilo, ako sa tu ešte zima bije s jarou a máme tu 2 v 1 – vodopád + ľadopád. Práve v tom je tá krása meniacej sa prírody a každý prechod, každá túra je vždy iný zážitok. To človeka nemôže asi nikdy prestať baviť.


Záver rokliny už nie je vôbec strmý, je tu pár posledných drevených rebríčkov a už len kráčame čoraz viac otvoreným priestranstvom na záver Sokolej doliny. Odtiaľ smerujeme vľavo zelenou značkou na rázcestie pod Bykárkov, kde sa napájame na žltú a klesajúcim terénom do hodinky dorazíme na Klauzy.


Klauzy

Na toto miesto sa vždy radi vraciame, preto sme ho zakomponovali aj do dnešného okruhu. Vodná nádrž Klauzy slúžila v minulosti na splavovanie dreva do obce Smižany, neskôr na chov rýb, no a dnes je to pekné rekreačné miesto ideálne na oddych. Od vodnej nádrže je to len pol hodinka do ústia Sokolej doliny, takže je to aj zaujímavá a asi najrýchlejšia alternatíva, ako sa dostať do rokliny. Stačí sem prísť na bicykloch, prejsť si Sokoliu dolinu a zbehnúť naspäť na Klauzy k bicyklom. Hoci na Klauzy nevedie značená cyklotrasa, dá sa tu pekne dostať lesnou cestou z Košiarneho Briežka. Práve na bicykloch tu v lete veľmi radi chodíme.


Naspäť na Čingov

Užili sme si slniečko na Klauzoch a prechádzame zelenou značkou do ústia Sokolej doliny, odkiaľ už pokračujeme tou istou cestou (najprv zelená, potom modrá značka) na náš východiskový bod. Cesta späť trvá ďalšie asi 2 hodiny, takže kilometre sa pri tejto túre pekne nazbierajú. Na Čingove máte viacero možností na občerstvenie, čo po celodennej túre určite padne vhod.


Ak si chcete dopriať pekný celodenný výlet v Slovenskom raji, Sokolia dolina vám zabezpečí poriadnu nálož kilometrov v nohách. Ide o náročnejšiu túru, ktorá si vyžaduje nielen dávku odvahy ale aj opatrnosť, vhodnú obuv a dostatok jedla a tekutín. Túra nie je vhodná pre malé deti, ani pre menej zdatných turistov alebo ľudí trpiacich strachom z výšok. Posúďte sami a pozrite si video z tejto trasy. A pre tých, ktorí chcú toto dobrodružstvo zažiť na vlastnej koži, smelo do toho.


Zhrnutie

  • Názov: Sokolia dolina
  • Lokalita: Národný park Slovenský raj
  • Turistické značenie: prehľadné (modrá-zelená-žltá-zelená-žltá-zelená-modrá značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: celodenná túra (8 hodín)
  • Parametre: 27 km/655 výškových metrov
  • Typ: roklina s technickým vybavením (stúpačky, reťaze, rebríky, mostíky)
  • Možnosť parkovania: Parkovanie Čingov (mimo sezóny bezplatné, v hlavnej sezóne platené)
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Poď si s nami prejsť divokú a nespútanú roklinu Kyseľ, ktorou vedie nenáročná ferrata v Slovenskom raji.
Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Chceš zažiť typický Slovenský raj s roklinou, rebríkmi a vodopádmi do 3 hodín? Jediná sprístupnená roklina z južnej strany raja ti za krátku dobu zaručí intenzívny zážitok.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up