Slovenský raj - Suchá Belá v zime

Každú zimu si rokliny Slovenského raja pripravia jedinečné umelecké dielo. Príď sa naň pozrieť aj ty.

Roklina Suchá Belá je najnavštevovanejšia v Slovenskom raji. Niet sa čomu diviť. Je veľmi ľahko prístupná, nie je vôbec časovo náročná (ak sa nekocháš každým cencúľom ako my) a je veľmi atraktívna a zážitková. Mnohí ju označujú za najkrajšiu roklinu v raji, no to je veľmi subjektívne. Každá má čosi do seba a sama neviem povedať, ktorá je tá naj. Čo mám na jednotlivých roklinách najradšej je, že každým ročným obdobím sa menia na nepoznanie. A tak môžeš navštíviť jednu a tú istú roklinu aj 4-krát do roka a vždy budeš mať ten pocit objavovania, pocit, že si tu ešte nebol.

Výzdoba rokliny Suchá Belá

V každom období iný svet

Ak mám však odporučiť konkrétne obdobie na návštevu Suchej Belej, najlepšie je prísť mimo hlavnej turistickej sezóny. Je veľmi dobre prístupná a priamo z Podlesku vstupuješ do rokliny. A keďže Podlesok je skvelý východiskový bod na viaceré túry v raji, v lete sa môže stať, že si budeš musieť doslova vystáť rad na rebrík.

A veru sa mi aj podarilo, nie jedenkrát, prepadnúť pod ľad.
My sa cez leto roklinám vyhýbame a Slovenský raj si v hlavnej sezóne užívame skôr behom na rôzne vyhliadkové miesta alebo na bicykli. A práve počas ostatných ročných období majú rokliny väčšie čaro. Ak chceš zažiť bohaté vodopády a tiesňavu plnú vody, odporúčame prísť na jar alebo po výdatných dažďoch. Na jeseň sa celý raj sfarbí do pestrých farbičiek, no a zima, to sa ani nedá opísať. Ľadová výzdoba, zamrznutý potok, zasnežená krajina, ľadopády,…. To jednoducho treba zažiť. Práve v zime tu chodíme najradšej a keď poriadne mrzne, človek sa cíti ako v ľadovom kráľovstve.


Čo nás čaká a neminie?

Vonku
Slová nenahradia ten zážitok.
už boli prvé mrazy a my sme mali chuť dať si opäť nejakú tú roklinku. Voľba padla na Suchú Belú, keďže sme tu dlhšie neboli. A tak vyrážame z Podlesku, kde sme zaparkovali auto, priamo do ľadového sveta. Nasadzujeme retiazky, ktoré si sem v zime určite nezabudnite vziať.

Celá roklina má približne 4 km a pri jej prechode zdoláš okolo 400 výškových metrov. Cestou križujeme potok Suchá Belá, ktorý tu vytvára 4 hlavné vodopády:

  • Misové vodopády - 29,5 m - sú kaskádovitého charakteru a pod každou kaskádou je vyhĺbená tzv. misa, od čoho je odvodený samotný názov.
  • Misové vodopády - prvá kaskádaVodopád sa stáča a objavujú sa ďalšie kaskády

  • Okienkový vodopád - 12,5 m - tu prechádzaš priamo cez malé okienko, cez ktoré preteká potok.

    Okienkový vodopád
  • Korytový vodopád - 8,5 m
  • Korytový vodopádNajužšie miesto rokliny, nachádzajúce sa pred Okienkovým vodopádom

  • Bočný vodopád - 8 m - nieže ho miniete, nachádza sa naľavo od chodníka tesne za Korytovým vodopádom.
  • Bočný vodopád
Po prechode rokliny sa dostávame na rázcestie Suchá Belá - záver, odkiaľ smerujeme žltou značkou na rázcestie Pod Vtáčím hrbom a odtiaľ červenou naspäť na Podlesok.

Keď ťa atmosféra pohltí

Hoci už pár dní mrzlo, potok ešte nie je úplne zmrznutý a tak je to pri prechode cez ľad miestami hop alebo trop. A veru sa mi aj podarilo, nie jedenkrát, prepadnúť pod ľad. No nič dramatické a moje Scarpy bez problémov odolali chvíľkovému ponoreniu.


No a ten prechod roklinou. Vždy ma fascinuje, ako sa príroda dokáže meniť a aké umelecké dielo si pre nás pripraví. Ani to tu nejdem opisovať. Slová nenahradia ten zážitok. Roklinou sme namiesto uvádzaných 2 hodín šli 4 a pol hodiny. To, myslím, hovorí za všetko. Takže sem treba prísť a zažiť tú rozprávkovú atmosféru na vlastnej koži. A ak sa chceš sem aspoň takto na diaľku preniesť, pozri si naše video .


Zhrnutie

  • Názov: roklina Suchá Belá
  • Lokalita: Národný park Slovenský raj
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné (zelená-žltá-červená značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 4 - 5 hodín
  • Parametre: 11 km/450 výškových metrov
  • Typ: tiesňava s technickým vybavením (stúpačky, reťaze, rebríky)
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie na parkovisku v Podlesku (platené). Možnosť autobusového spojenia.
  • Mapka/GPX: Sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
keyboard_arrow_up