Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Ihrík a Tomášovský výhľad

Jedna známa, druhá menej známa, no obe majú niečo do seba. Beh či prechádzka? To je len na tebe.

V minulom videu sme si zabehli na vyhliadky Matka Božia a Sovia skala. Tentokrát sa presunieme trošku západnejšie a ukážeme si 2 pekné vyhliadkové miesta, ktoré sú blízko seba. Či sa vyberieš na jednu z nich, alebo to spojíš do jedného výletu, necháme na tebe.

Odkiaľ vyraziť?

Možností odkiaľ vyraziť za výhľadmi je viacero a dá sa to rôzne nakombinovať. Tomášovský výhľad je najlepšie prístupný z tzv. Ďurkovca, kde sa dá zaparkovať auto a odtiaľ to je len pár minút k vyhliadke. Ak ale chceš dlhšiu prechádzku, ideálne je vyraziť z Čingova, odkiaľ si to môžeš aj pekne zokruhovať. Vyraziť sa dá aj zo Spišských Tomášoviec alebo ako my, z Letanovského mlyna, ktorý sa nachádza neďaleko obce Letanovce. Na Ihrík to je najrýchlejšie práve z Letanoviec alebo sa dá prísť z opačnej strany, z Hrabušíc a z Podleska. Ak chceš navštíviť obidve vyhliadky v rámci jedného výletu, vhodný východiskový bod je práve Letanovský mlyn pri Letanovciach, kde sa nachádza aj vstupná brána do raja. Odtiaľ sme vyrazili aj my.

Vstupná brána do raja pri LetanovciachLetanovský mlyn

Letanovský mlyn

Auto sme zaparkovali na parkovisku za Letanovcami. Odtiaľ už vstupujeme priamo do raja a po pár minútach sa nachádzame na spomínanom Letanovskom mlyne. Most rozdeľuje Prielom Hornádu na 2 časti a zároveň je to aj skvelá vstupná brána do raja a môžeš odtiaľ vyraziť na viaceré túry. Okrem toho ide o pekné oddychové miesto, pre ktoré je charakteristický najmä kamenný kartuziánsky most. Ten bol súčasťou kartuziánskej cesty vedúcej na Kláštorisko, ktorú vybudovali v 15. storočí kartuziánski mnísi. Pri moste stál kedysi aj mlyn, podľa ktorého dostalo toto miesto aj pomenovanie.

Kartuziánsky most
Pozreli sme si Letanovský mlyn, trošku sa vrátime a vyrážame na prvú vyhliadku po žltej značke, ktorá smeruje západne na Ihrík. Na značke však označenie Ihrík nenájdete, ale je tam Zelená hora, ktorá sa nachádza ešte trošku ďalej, ako samotný Ihrík. Takže bežíme stupáčikom týmto smerom.

Ihrík

Akékoľvek sú podmienky, má to tu vždy očarujúcu atmosféru.
Stúpanie je krátke a o chvíľu sme už hore na kopci, odkiaľ sa tiahne hrebeň Ihríka. Hrebeň je posiaty skalami a nám sa naskytujú pekné výhľady na lesy Slovenského raja. Priamo pod nami je strmý zraz a rieka Hornád, kadiaľ vedie aj známy Prielom Hornádu. Ihrík je vyhliadka, ktorú sme dlho nepoznali a obľúbili sme si ju veľmi. Je menej známa a veľa turistov tu určite nestretnete, my sme dnes nestretli nikoho. Bežíme po hrebeni až k informačnej tabuli, užívame si výhľady a na tomto mieste sa aj otáčame a tou istou cestou bežíme späť.


Tomášovský výhľad

Zbehli sme naspäť k Letanovskému mlynu, odkiaľ sa trošku vrátime cestičkou smerom k autu a tam vbehneme do lesa, smerom na východ žltou značkou. Tá nás dovedie až na Tomášovský výhľad. Najprv opäť trošku stúpania a potom už bežíme po hrebeni lesíkom. Lesná cesta nás dovedie až na veľkú lúku, odkiaľ pekne vidno Spiš a v diaľke aj Vysoké Tatry. Prebehneme lúkou a o chvíľu sme už na rázcestí, odkiaľ odbočíme do lesíka, ktorý nás chodníčkom dovedie priamo na Tomášak.


A sme tu. Asi najznámejšia vyhliadka Slovenského raja. Toto miesto je na rozdiel od Ihríka dosť navštevované a takmer vždy tu stretnete turistov. A nielen tých, pretože skala je perfektná aj na lezenie a lezecké cesty tu lákajú množstvo lezcov. My sme tu boli už nespočetne veľakrát a kedykoľvek sem človek príde, leto, zima, jeseň, jar, dážď, slnko, oblaky, západ slnka, … akékoľvek sú podmienky, má to tu vždy očarujúcu atmosféru. Ak ste tu ešte neboli, rozhodne to pri návšteve Slovenského raja nevynechajte. Pozor ale na strmý zraz dole a najmä ak sem prídete s deťmi, majte oči na stopkách.


Prechádzka pre všetkých

Po pauzičke sa vrátime tou istou cestou naspäť. Dnes to nebolo o podávaní žiadnych výkonov. Len tak sme si zabehli pohodovým tempom s prestávkami a užívali si čaro raja. Celá trasa nám zabrala cca 2 hodiny. Ak sa sem vyberieš pešo, tak z Letanovského mlynu to je na Ihrík a späť cca hodina a na Tomašovský výhľad a späť približne 2 hodinky. Takže obidve vyhliadky sa dajú stihnúť v pohode do 4 hodín aj s prestávkami. Terén je nenáročný, stúpania len krátke a nech sem prídeš kedykoľvek, vždy to tu má svoje čaro.

Asi sme to už spomínali, ale Slovenský raj máme neskutočne radi a je to pre nás jedno úžasne miesto. Či sú to túry, behy, bike, alebo prechádzky so psom, vždy tu načerpáme pozitívnu energiu. Vo videu ti ukážeme ďalší kúsok z raja, tak neváhaj, pozeraj a hlavne sem príď tiež .


Zhrnutie

  • Názov: Ihrík, Tomášovský výhľad
  • Lokalita: Slovenský raj
  • Turistické značenie: prehľadné (žltá značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 3 - 4 hodiny chôdzou
  • Parametre: 10 km/850 výškových metrov
  • Typ: vyhliadka, lesná cesta
  • Možnosť parkovania: Letanovce - parkovisko za vstupnou bránou do Slovenského raja
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Matka Božia a Sovia skala

Behom na vyhliadky v Slovenskom raji - Matka Božia a Sovia skala

Pozri sa s nami na dve veľmi pekné a nie až tak známe vyhliadky v Slovenskom raji. Z každej z nich sa ti naskytne iný výhľad a zvládneš ich počas jedného výletu. To, či si na ne zabehneš, alebo si urobíš nenáročnú túru, je len na tebe.
keyboard_arrow_up