Kvapky potu sa striedajú s dažďom, silný vietor šantí vo vlasoch, na pleciach náklad a pod nohami potoky. V boji o najlepší čas nosičov a nosičiek sa v rukách striedajú reťaze s klzkými kameňmi – až úplne hore, na Chatu pod Rysmi.

Takto nejako by som opísala 39. ročník Sherpa Ralley. Čo sú to ale vôbec za preteky?

nosicka
Presne 70 nosičov a nosičiek odštartovalo svoju púť pomedzi kvapky a šmykľavé skaly. Spolu vyniesli 3200 kg nákladu.

Každý rok tieto preteky „putujú“ na inú chatu. Pred rokom to bola Téryho chata, ešte predtým Zbojníčka – a takto to tu koluje. Každá trasa má svoje špecifické prednosti, výhody aj nevýhody.

Na vysokohorské chaty nosiči každodenne vynášajú a znášajú náklad v podobe jedla, paliva či iných potrebných vecí, aby sme sa my, bežní ľudia, mohli cítiť komfortne aj „tam hore“.

Keďže ich nie je veľa, ale zase ani málo, na Chate pod Rysmi pred 39 rokmi započali preteky horských nosičov, a dnes už aj nosičiek.


Jedna (ne)slnečná nedeľa

Chata pod Rysmi je však najvyššie položená chata a terén nie je najľahší. Aj keď sa nosí až od Popradského plesa a trasa sa môže zdať krátka, je naozaj veľmi strmá. Okrem typického tatranského chodníka prekonávajú nosiči a nosičky aj pasáže s reťazami. Na pretekoch navyše nebojovali len s nákladom a terénom, ale aj s počasím, ktoré ešte podčiarklo poriadne tvrdé podmienky.

Nálada a emócia sa medzi 10-tou a a pol 12-tou hodinou na Popradskom plese dala krájať. Tancovalo sa, hrala hudba, spievalo sa a nikto by nepovedal, že vonku prší a fúka. Za chvíľu sme boli premočení do nitky.


Cesta bola náročná

Presne 70 nosičov a nosičiek odštartovalo svoju púť pomedzi kvapky a šmykľavé skaly. Spolu vyniesli 3200 kg nákladu. Ženy s 20 kg viedli od začiatku, muži so 60 kg nezaostávali tiež.

vitazi sherpa ralley
Kto na Chate pod Rysmi bol, pozná profil stúpania. Chvíľku lesom, potom otvorené traverzy v prvom stúpaní, následne popri Žabích plesách a bum – druhý stupák cez reťaze. Predstavte si to – samozrejme aj s tým nákladom na chrbte a tečúcimi potokmi vody pod nohami. Bolo to naozaj náročné.

O všetkom sa však môžete presvedčiť v novom videu. Cez objektív kamery vám síce neprenesiem pocit neutíchajúceho dažďa a vetra v tvári, ale aspoň uvidíte neskutočnú atmosféru nosičského sveta.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
Zdroj fotografií: Miriama Kováčová
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
keyboard_arrow_up