Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.

Od 15. 12. 2023 platí nový návštevný poriadok, ktorého súčasťou je aj „areál“ pre zimnú turistiku v okolí Zbojníckej chaty, teda v rámci Veľkej Studenej doliny. Rozhodne odporúčame pozrieť domovskú stránku TANAPu, kde nájdete všetky detaily.


Rovnako po novom pribudla registrácia pred túrou, ku čomu bude slúžiť mobilná aplikácia Horskej služby. Keďže sa jedná o spomínaný zimný areál, v prípadne tejto túry to nie je povinné. Všetky informácie ako aplikáciu používať, nájdete na tomto odkaze.


Do tejto oblasti spadá aj Svišťový štít (2 383 m n. m.), ktorý svojím charakterom poteší mnohých fanúšikov lyžiarskych túr. V prvom rade sa nachádza až na konci Veľkej Studenej doliny a teda máte o poctivú dĺžku túry postarané.

Veľká Studená dolina
Ale jeho veľkou výhodou je najmä fakt, že terén nie je exponovaný a ponúka veľmi široký svah bez veľkých zúžení, či extra strmých úsekov. Vďaka orientácii na juh sem aj v zime dlho svieti slnko, čo ale treba zohľadniť pri plánovaní túry. Môže sa stať, že keď sem prídete, bude sneh mokrý a ťažký. Svišťový štít má celkovo 3 vrcholy, na ktoré sa môžete ísť pozrieť.

Svišťový štítSvišťový štít

V podstate po ceste máte ďalšiu možnosť lyžovania, sedlo Prielom (2 290 m n. m.). Sedlo má východnú expozíciu a je veľkú časť dňa v tieni, takže tu nájdete veľmi často úplne odlišné podmienky, podobne ako my. Aj keď už je sneh na Svišťovom štíte mokrý, lyžovačka v sedle môže byť v prašane. Nezabúdajte, že záverečné úseky do sedla bývajú často tvrdé a zľadovatelé, preto by mačky nemali vo vašej výbave chýbať.

Svišťový štítSvišťový štít

Celkovo mala naša túra zo Starého Smokovca 25 kilometrov a 1 930 výškových metrov. Ak by ste vynechali sedlo Prielom, stále máte takmer 1 500 metrov prevýšenia. A ako taký deň na lyžiach môže vyzerať? To nájdete vo videu nižšie.


Aj keď som naznačil, že Svišťový štít ponúka pomerne široké svahy, to vôbec neznamená, že by ste ho mali podceňovať. Nikdy nezabúdajte sledovať lavínovú situáciu na stránkach horskej služby. A nemusím dúfam zdôrazňovať, že lavínová výbava by mala byť samozrejmosťou, rovnako ako schopnosť ju používať. Pekným príkladom, ako získať základné vedomosti, sú skialpové, či lavínové kurzy. Ak vás zaujíma, ako to na takom kurze vyzerá, jeden sme absolvovali a zdokumentovali.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up