Tip na výlet v Západných Tatrách – do Smutného sedla s úsmevom

Kedže podmienky priali, dnes ešte ostaneme na "snehu" a vydáme sa opäť do Žiarskej doliny v Západných Tatrách, ktorá ponúka široké možnosti na lyžovanie vo voľnom teréne a túry.

Ako som už nedávno spomínala, v zimnom období je tu naozaj veľa možností. Vďaka Návštevnému poriadku TANAPu je nám ako v jednej z mála dolín povolené vykonávať zimné skialpové túry takmer v celej doline. Nedávno sme boli v Žiarskom sedle, tak poďme teda objaviť ďalšie krásne miesta tejto lokality.


V dnešnom tipe na výlet pôjdeme z Ústia doliny 885 m n.m (parkovisko) až na Smutné sedlo 1 965 m n.m., znova budeme míňať Žiarsku chatu, nad ktorou pri starom vleku smerujeme z ľavej strany popod Prostredný grúň (viď mapka).


Pri plánovaní túry sme si pár dní dopredu sledovali počasie a vývoj lavínového nebezpečenstva. V deň túry bolo lavínové nebezpečenstvo 3, ktoré v poobedňajších hodinách kleslo na 2. Tieto informácie sme získali na laviny.sk, kde sa na hlavnej stránke nachádzajú dve mapky s názvom “Lavínová situácia AM“ (doobeda) a “Lavínová situácia PM“ (poobede). Samozrejme všetky tieto informácie nám len napovedali o situácii v Západných Tatrách, ale všetko zhodnotíme až priamo pri výšľape. Hory sú tu vždy pre nás, takže sa kedykoľvek môžeme otočiť a prísť znova. Obrázky nižšie sú ilustračné a nie priamo z toho dňa.


Šliapanie po chatu je veľmi prijemné a plynulé, vhodné aj pre rodičov s deťmi, na bežky a dokonca tu v zime stretávam kopu nadšencov na bicykli. Následne po 500 metroch nad chatou začína stúpanie, ktoré nás preverí, či naozaj ovládame traverzovanie a otočky, pretože sú naozaj neoddeliteľnou súčasťou pri tomto výšľape. Keď sa už nachádzame pod samotným stúpaním do sedla, máme prehľad o situácii v okolí, vidíme, že strmé južné žľaby sú vypadané a Smutné sedlo je vo veľkej miere prelyžované, čo však neznamená, že si nebudeme dávať pozor. Myslíme na paličky bez pútok, rozostupy aspoň 10 m pri výšľape, pri zjazde 50 m, lavinová výbava, prilba a zapnutý vyhľadávač od začiatku túry.


Trvanie túry za ideálnych podmienok je 4(+1) hodiny s prestávkami na chate. Nastúpame niečo cez 1 000 výškových metrov na cca 16 km.


Túto túru si osobne vyberám pri 1-3 stupni lavínového nebezpečenstva v dobrej viditeľnosti, keďže naokolo sú strmé lavinózne svahy nad 35 stupňov, o ktorých treba mať vizuálny prehľad počas túry.

Inak v Žiarskej doline dokonca môžete veľmi často stretnúť aj známeho skialpinistu Jakuba Šiarnika, s ktorým už robil dávnejšie rozhovor Imroman. Počas neho prešli takmer celú Žiarsku dolinu dookola a vo videu uvidíte ďalšie známe kopce.


Podmienky boli vo februári výborné, tak sme ich využili a priniesli vám viac obsahu z lyžovania. Ale nebojte, nebude to len o tom a už máme v pláne aj ďalšie aktivity a lokality...
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ako vyzerá Priečne sedlo v zime? Môže tam ísť ktokoľvek so skialpovým výstrojom? Z ktorej strany sa tam vybrať?
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
keyboard_arrow_up