Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ako vyzerá Priečne sedlo v zime? Môže tam ísť ktokoľvek so skialpovým výstrojom? Z ktorej strany sa tam vybrať?

Ide o veľmi populárne tatranské sedlo, o ktorom sa domnievam, že je známe všetkým, hlavne v letných mesiacoch. Je ideálne na turistiku, kde počas prechodu turisti môžu navštíviť až 3 chaty. My sme ho v lete navštívili s kamerou cez ferratu. Avšak natočiť, ako vyzerá v zime, sa nám podarilo až tento rok. Je dôležité poznamenať, že Priečne sedlo nie je vhodné ako skialpová túra pre začiatočníkov, a to aj v deň, keď sú tam ideálne podmienky.


Priečne sedlo si naozaj vyžaduje skúsenosti či už pri výšľape, zjazde, alebo práci s povinnou lavínovou výbavou.

Plánovať je kľúčové

SHMÚ je mojou dennou rutinou, podobne ako otvorenie prehliadača Google. Sledovala som stabilné podmienky v Priečnom sedle už päť dní dopredu. Nechýbali ani laviny.sk s predpoveďou lavínového nebezpečenstva, vždy o 17:00 na nasledujúcich 24 hodín. Vedela som však, že v doline je tvrdo a bez mačiek a čakanu tam nepôjdem, keďže by malo byť pod mrakom.

Malá alebo Veľká Studená dolina?

Toto je dilema, či ísť popri Zámke a Terynke, následne lyžovať dole Generálom popri Streleckých poliach alebo naopak. Popíšem výhody oboch ciest.

Z Malej do Veľkej Studenej doliny

Popri Zámkovského chate do Veľkého hangu ide o úzky chodník, cestou dolu je určený pre skúsených lyžiarov, pretože je tam veľa turistov a treba vedieť reagovať okamžite. Ďalšou výhodou je pohodlnejší zjazd ku rázcestníku medzi Veľkou a Malou Studenou dolinou.


Z Veľkej do Malej Studenej doliny

Túto trasu sme si vybrali na dnešný deň. Počasie bolo lepšie, ako predpovedali. Slnko svietilo na Strelecké veže a okolie. Tušili sme, že by to malo trošku odtopiť zatvrdnutý nafúkaný sneh. Na Hrebienok sme sa dostali vďaka sezónke na Gopass kartičke. Tak sme si túru skrátili o nezáživnú hodinu popri ceste alebo vedľa zubačky. Mierne sme stúpali a klesali až na rázcestník s odbočkou vľavo.


Veľkú Studenú dolinu osviežovalo slniečko. Nepamätám si, kedy som si tak užívala skialpovú túru. Áno, bolo to pre posledný tragický mesiac s počasím. Prišli sme pod Strelecké veže a po kontrole snehu na slnečnej strane doliny hodnotíme, že si vyšliapeme žľabom, pretože je to bezpečné. Celý žľab sme prešli na lyžiach. Následne sme prešli okolo Žltej lávky a naše oči smerovali ku sedlu.


Priečne sedlo

Pod záverečným stúpaním do Priečneho sedla prehodíme lyže na batoh a ide sa hore. Sneh oťažieva a tak naše lyžiarky vytvárajú hlboké stopy do snehu. Mačky ani netreba, aj keď ich máme v batohu. Postupujeme stredom žľabu, kde je to najbezpečnejšie. Je to, samozrejme, prelyžované, ale bezpečnosť je vždy na prvom mieste. Ťap, ťap a sme hore.


Otvoril sa nám nádherný výhľad do Malej Studenej doliny a na Téryho chatu. Žľab je v tieni a podmienky na zlyžovanie sú perfektné. Pár metrov zostúpime a pri skale sa obujeme do lyží. Stretávame kamarátov, ktorí tesne pred nami robili profil a vyšiel stabilne. Púšťame sa dole a užívame si oblúčiky v príjemnom ufúkanom prašane.


Téryho na obed

Naše stopy však nesmerujú hneď dole hangom, ale traverzujeme na Téryho chatu sa najesť. Pár výškových dostúpame korčuliarskym štýlom hore a sme tam. Výborná polievka a čajík nám doplnili energiu a my sa púšťame dole Malým a Veľkým hangom. Vo Veľkom hangu treba dávať pozor, pri tvrdom a zľadovatenom svahu je to náročná lyžovačka. My sme mali ešte slniečko a teda príjemný kašovitý zjazd. V pásme lesa sa chodník zužuje a teraz prichádza to najhlavnejšie sústredenie.


Jazda dole

Oproti stretávam mnoho turistov, ktorí reagujú veľmi stroho a odskakujú do rôznych strán. Nejdem rýchlo, plúžim, čím im dávam zvukom najavo, že sa blíži lyžiar. Chápem, že sú možno preľaknutí, no je zima a skialpinisti sú súčasťou chodníka. Preto, keď sa mi ustúpia, pekne poďakujem a poprajem pekný deň. Áno, urobila som to asi 30-krát v tom zjazde, ale treba byť k sebe ohľaduplní.


Záverečné zamyslenie

Nad Rajnerkou už len zaberiem párkrát paličkami a som na Hrebienku. Zajd po ceste do Starého Smokovca a ide sa domov. Krásny deň za nami, no mne celý čas plynú v hlave myslienky, ako podám tento článok s videom, pretože to naozaj nebola ľahká lyžovačka. Priečne sedlo si naozaj vyžaduje skúsenosti či už pri výšľape, zjazde, alebo práci s povinnou lavínovou výbavou. Nehovoriac o včasnom a bezpečnom plánovaní samotnej túry.



Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
keyboard_arrow_up