Výbava na jarnú turistiku - čo sa môže hodiť pre bezpečný pohyb v horách

Výbava na jarnú turistiku - čo sa môže hodiť pre bezpečný pohyb v horách

Príjemnejšie teploty lákajú a dole už žiadny sneh. No vyššie v horách môže byť situácia odlišná a podceniť výbavu sa nemusí vyplatiť.

Nie každý turista je aj skialpinista alebo milovník zimnej turistiky (ktorá mimochodom nie je pre každého), takže práve v tieto prvé jarné dni sa mnohým turistom otvára sezóna po zimnej prestávke. Sneh a ľad však stále číhajú na udupaných chodníkoch a poriadne preskúšajú vybavenosť každého jedného turistu. V nasledujúcom videu uvidíte pár tipov, na ktoré treba myslieť práve pred tým, ako vyrazíte do hôr v tieto prechodné dni. Sú to však len odporúčania na základe mojich skúseností, ktoré neboli vždy len pozitívne, no práve tie menej pekné ma naučili, prečo je základom správne nabalený batoh a dobré oblečenie. V dnešnej dobe je informovanosť o výbave naozaj veľmi dostupná, stačí len pár klikov na internete. Stále však vidím mnoho turistov na miestach, kde obdivujem, ako mohli zvládnuť túry bez ,,veškerej“ výbavy.

Práve posledná skúsenosť ma viedla k tomu, natočiť toto video. Bolo to v Západných Tatrách, kde som bola na lyžiach. Dva dni pred tým bolo krásne počasie, odmäk a 15 stupňov na slnku, sama som tam bola tiež a podmienky boli na krátke tričko. Avšak, v daný deň bola teplota niečo pod nulou. Nad Žiarskou chatou sme stretli dvojicu turistov v kožených topánkach (podotýkam nie turistických), ktorí mierili do Žiarskeho sedla. Po tom, ako sa nás pýtali, kde smerujeme, mi nedalo neopýtať sa, či majú aspoň mačky (retiazky). Nám sa už v tých miestach podšmykovali lyže kvôli zľadovatenému terénu. Samozrejme nám povedali, že mačky nemajú, lebo ich kamaráti tam boli 2 dni dozadu (keď bolo tých 15 stupňov) a nepotrebovali ich. Tak som ich upozornila, že dnes sú podmienky diametrálne odlišné a pokračovali sme ďalej.

Do doliny chodím v zime každý týždeň a v ten deň boli podmienky skutočne zradné. Tak teda, aby Horská záchranná služba chodila po ľudí naozaj len z objektívnych dôvodov, stačí pribaliť do batohu pár vecí, aby sme sa cítili v horách nielen komfortne ale aj bezpečne a zvládli túru samostatne. Aj rozdiel dvoch dní v horách je pre zmenu podmienok naozaj enormne veľa času. Nezabúdajme, že v horách sa menia podmienky z hodiny na hodinu a kto zažil v horách búrku, tak aj z minúty na minútu.


Samozrejme je veľa typov a druhov výstroje do hôr, veď už len turistické mačky môžu byť automaty, poloautomaty či retiazkové. Toto video je však o úplne základných veciach, ktoré je dobré mať so sebou pri bežnom pohybe v horách v prechodnom období. Taktiež sa stmieva pomerne v skorých hodinách oproti letným dňom, takže čelovka sa rovnako nestratí - to platí zrejme pre každé ročné obdobie. Viac o nej si ale povieme inokedy. Prajem príjemné pozeranie a rada ocením aj vaše skúsenosti a postrehy na túto tému.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Chceš sa pohybovať v horách rýchlejšie, výkonnejšie a naľahko? Vyskúšaj speedhiking.
Video: Trailová vs. turistická obuv na túru

Video: Trailová vs. turistická obuv na túru

Je trailová bežecká obuv vhodná na turistiku? Alebo sú lepšou voľbou klasické turistické topánky?
Video: Výbava na zimnú turistiku

Video: Výbava na zimnú turistiku

Dbáš počas zimnej turistiky na bezpečnosť? Tieto kúsky by ti v batohu nemali chýbať.
keyboard_arrow_up