Tip na výlet: Za výhľadmi na slovenský Matterhorn

Ak ste o pomenovaní slovenského Matterhornu doteraz ešte nepočuli, dnes sa dozviete, kam presne treba ísť. Výhľady sa vám naskytnú z vrchnej časti Jamníckej doliny, konkrétne pri vzájomnom pohľade na Nižné Jamnícke pleso a Ostrý Roháč.

Treba si naplánovať správne počasie, pretože Ostrý Roháč sa môže nachádzať v hmle a v takom prípade, ak idete za výhľadmi, veľa by ste toho asi nevideli. No nezúfajte, naskytne sa vám veľa pekných pohľadov a trasu do tejto doliny neoľutujete, veď ešte len uvidíte. Presvedčte sa sami, prevediem vás.


Náš cieľ

Nižné Jamnícke pleso (1 732  m n.m.) je najväčšie pleso v Jamníckej doline v Západných Tatrách na Slovensku. Maximálnu hĺbku má 8,2 m, je 178 m dlhé a 95 m široké. Je známe tiež pod názvom Dolné Jamnícke pleso. Nad ním sa nachádza ešte jedno pleso s názvom Vyšné Jamnícke pleso.


Začíname

Túru začíname v ústi Úzkej doliny. Tu si môžete zaparkovať auto na platenom parkovisku. Od rázcestia v ústí doliny pokračujeme po modrej značke. Cestou uvidíme unikátnu mohutnú prehrádzku nazývanú Tajch v Račkovej doline, ktorá slúži na zadržiavanie prívalovej vody pred obcou Pribylina.


Nezabudnite správne odbočiť

Po 1,7 km na rázcestí Jamníckej a Račkovej doliny odbočíte doľava a znova pokračujete po modrej turistickej značke. Turistická trasa zatiaľ vedie po širokom turistickom chodníku a až po 5 km vstúpite do lesa na úzky chodník. Od tejto lesnej časti na území TANAP-u je sezónna uzávera od 1. novembra do 15. júna. My sme boli v lete, kedy sa TANAP-u už sezónna uzávera netýka a môžeme túto túru vykonať bez obmedzení.


Miesto na oddych

Po chvíli priamo vedľa turistického chodníka uvidíte kolibu pod Pustým. Je to príjemná útulňa, v ktorej je čisto a pokoj. V prípade potreby sa tam môžete uchýliť na noc alebo si na ohnisku niečo opiecť. Nájdete tam aj prístrešok so stolom. Útulňa je celkom priestranná a vyspí sa tam približne 8 ľudí bez tlačenia, čo viem z vlastnej skúsenosti. V chatke sa nachádza aj piecka, aby ste sa v noci mohli ohriať a zakúriť si, dobre drží teplo a nie krátkodobo. Kúsok za chatou zbadáte malé prírodné jazierko s peknou okolitou prírodou.


Po približne desiatich minútach od chatky lesom natrafíte na lesnú ceduľu. Treba si dať trocha pozor, aby ste ju neprehliadli. Ukáže vám smer k vodopádu. Keď sa z neho budete vracať, treba sa znova vrátiť na pôvodný chodník. O chvíľu prejdete mostík cez potok na rázcestí pod Smrekom a znova pokračujete rovno po modrej turistickej značke.


K plesám cez výraznejšie stúpanie

Zanedlho začnete stúpať výraznejšie. Na 2,4 km vystúpite až o 430 m, čo vám bude trvať približne 1,30 h priemerným turistickým tempom. Približne 1 km od posledného rázcestia sa chodník rozdvojuje na modrú a zelenú. My pokračujeme vľavo znova po modrej turistickej značke.

Náš cieľ a prvé rozsiahlejšie výhľady

Vyjdeme z lesa a do očí nám padne hrebeň, no plesá zatiaľ stále cez kosodrevinu neuvidíme. O chvíľu zazrieme už aj tie. Ocitneme sa pri Nižnom Jamníckom plese, no vrchné odtiaľ nevidno. Naskytne sa nám pohľad smerom na Ostrý Roháč, Volovec a ostatné vrcholy Západných Tatier.


Pokračujte až na vrchol

My sme to v okolí plesa ukončili, ale ak máte záujem a dostatočne vládzete, môžete pokračovať ešte z Nižného Jamníckého plesa až na Ostrý Roháč. Cestou pôjdete okolo Vyšného Jamníckeho plesa, prejdete cez Jamnícke sedlo a potom ešte posledná časť výstupu na Ostrý Roháč. Celá časť výstupu nahor z plesa na vrchol vám zaberie približne 1:15 h s prevýšením 394 m na 1,4 km. Cesta z vrcholu nadol naspäť ku plesu vám zaberie približne 40 minút.

Večerné chvíle na horách sú práve tie, keď si uvedomíte, aké bohatstvo príroda ponúka.

Naša odmena

Počasie na opaľovanie sme vtedy nemali, ale výhľady predsa len stáli za to. Cez vrcholy sa neustále prelievala hmla, ale na búrku to nevyzeralo. Mysleli sme si, že vrchol Ostrého Roháča už v ten deň neuvidíme. Keď to aj pôsobilo celkom sľubne, že už vytiahneme foťáky, tak sa vrchol ešte viac schoval. Až keď sme to už vôbec nečakali, konečne sa ukázal v plnej kráse, začalo sa vyčasovať, no ani ten moment, samozrejme, netrval dlho.



Už len tíško sedieť a užívať atmosféru hôr

Pre Západné Tatry nie je veľmi bežný tak „blízky” výskyt kamzíkov ako napríklad v Nízkych Tatrách. My sme mali to šťastie, že pobehovali v okolí, a nikto nikoho nevyrušoval. Oni sa spokojne pásli a my sme si užívali prírodu všetkými spôsobmi aj vďaka nim.


Neustále prelievajúca hmla mala svoje čaro, ťahala sa najmä cez hrebene hôr. Tesne pred západom slnka sa hmla začala vyparovať, mraky sa trhali a naskytali sa nám úplne nové výhľady.


Počasie sa začalo zlepšovať a konečne to vyzeralo na krásny letný deň. No pomaly už prichádzal čas západu slnka. S poslednými lúčmi a rozpúšťajúcimi sa mrakmi sme už len tíško sledovali okolie.


Na oblohe sa začali objavovať iné farby, vrchol ostrého Roháča sa nám opäť skryl a tak sme sa rozhliadali na iné strany.


Iné vrcholy sa nám tak neschovávali a ukazovali plnú krásu prírody. Nevedeli sme, kam sa pozrieť skôr. Každý jeden vrchol, dolina či hrebeň ukazovali niečo svoje, čím sú sami výnimočné. Výhľady na hrebeň nás rozhodne nesklamali.


Pri pohľade smerom do doliny bolo vidno až Nízke Tatry. Večerné chvíle na horách sú práve tie, keď si uvedomíte, aké bohatstvo a možnosti na rozvoj vám príroda ponúka. Práve v horách vám toho tak veľa nechýba a ste vďační za všetko. No uznajte, takéto chvíle stoja za to.


S časom západu slnka sa treba pomaly pripraviť na schádzanie dolu. Slnko už prestáva hriať, a keď padne večerná rosa, treba byť už naozaj na odchode.


Čo nezabudnúť

Samozrejme, treba mať v batohu so sebou aj čelovku, pre prípad núdze a väčší pocit istoty, ak sa teda rozhodnete ostať v horách dlhšie ako my. Treba rátať aj s tým, že cesta dole nám zaberie znova približne 2,30 hodiny, aj keď nie veľmi náročným terénom, netreba tak dlho ostávať v prírode.

Zhrnutie

  • Názov: Za výhľadmi na slovenský Matterhorn
  • Lokalita: Západné Tatry, Jamnícka dolina
  • Obmedzenie: sezónna uzávera od 1. novembra do 15. júna.
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6-7 hodín
  • Vhodné pre deti: áno, po kolibu pod Pustým aj k vodopádu vhodné, ale ak chcete absolvovať celú trasu, je to pre deti príliš dlhé
  • Parametre: 18 km/874 m prevýšenie
  • Typ: celodenná túra dolinou pod hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Začiatok: ústie Úzkej doliny-parkovisko Koniec: ústie Úzkej doliny-parkovisko
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

Parkovisko v ústi Úzkej doliny je spoplatnené (platba SMS), autobusový spoj do doliny nepremáva (najbližšia zastávka Pribylina, Skanzen o 3,5 km od ústia – približne 1h pešo).

Náš tip na aktivity v okolí

Ak sa sem náhodou niekedy rozhodnete ísť, dá sa táto túra spojiť napríklad s prechodom cez Račkovú konkrétne cez Otrhance alebo Žiarsku dolinu napríklad cez Baranec, odkiaľ sa viete vrátiť na pôvodné miesto štartu. V zime je táto dolina tiež navštevovaná na skialpové túry a v lete vyhľadávaná na horský beh a v nižších polohách na spevnenej lesnej ceste aj na cyklistiku.

Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
am.uhrinova55 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up