Základy pohybu na ferratách, potrebná výbava a jej použitie

Určite ani vás neminul „boom“ s ferratami na Slovensku. Doteraz nepoznaný kúsok adrenalínu, dostupný len v zahraničí, sa za posledné roky presunul už aj k nám.

Prvé zaistené cesty premieňali po celé storočia zdanlivo nepriechodné hory a skalné steny na priechodné chodníky. Stúpanie po zaistených cestách je čoraz populárnejšie, aj vďaka pandemickej situácii, ktorá nastala a spôsobila primárne zvýšený počet ľudí v prírode. A spolu ruka v ruke s hľadaním kúska adrenalínu je práve prechod po ferrate veľmi vyhľadávanou aktivitou. Rastúci počet lezcov/turistov po zaistených cestách je však aj prirodzene spojený so zvyšujúcim sa počtom nehôd. Okrem primeraného vybavenia zohráva dôležitú úlohu v bezpečnosti na ferratách aj správne plánovanie a zaobchádzanie s výzbrojou na ferraty, znalosť špecifických rizík a správanie súvisiace s bezpečnosťou. V dnešnom videu uvidíte pár tipov, ako bezpečne postupovať na ferratách s príslušnou výbavou.


Obtiažnosti ferrát na Slovensku

Na Slovensku sa nachádzajú ferraty v obtiažnosti od najľahšej A po najťažšiu F. Tieto obtiažnosti sú posudzované podľa Schallovej stupnice, ktorá hodnotí náročnosť zaistených ciest. Má za cieľ vystihnúť celkový charakter ferraty, predovšetkým jej polohu v horskom teréne, a z toho plynúce nároky na materiálno-technické zabezpečenie, skúsenosť a vytrvalosť.

Obtiažnosť A

Terén je rovný, len mierne strmý, väčšinou skalnatý alebo pomedzi trávnato - skalnatý terén, možné exponované prechody, avšak zabezpečené, takže sú ľahké. Vybavenie pozostáva z fixných oceľových lán, reťaze, jednotlivé krátke rebríky.

Dostupné: Kremnické vrchy - Skalka

Obtiažnosť B

Strmý skalnatý terén, exponované miesta. Fixné oceľové laná, reťaze, železné spony, nášľapné stúpačky a kramle, dlhšie a prípadne zvislé rebríky. Obtiažnostne bez bezpečnostných prvkov do III (UIAA). Odporúčaný stabilný postoj, bez strachu z výšok, dobrá kondícia, určitá sila a vytrvalosť v rukách a nohách.

Dostupné: Kremnické vrchy – Skalka, Martinské Hole – Ferrata HZS, Liptovské Revúce – Ferrata Dve veže

Obtiažnosť C

Strmý až veľmi strmý skalnatý terén, potenciálne dlhšie, veľmi často exponované prechody. Fixné železné laná, železné kotvenia, železné stúpačky a kolíky, dlhšie zavesené rebríky. Chyty a stupy môžu byť tiež ďalej od seba. Vo zvislých častiach čiastočne iba oceľové lano. Obtiažnosť bez bezpečnostných prvkov do IV (UIAA). Odporúča sa mať stabilný postoj a nemať strach z výšky, dobrá kondícia, sila a vytrvalosť v rukách a nohách. Dôrazne sa odporúča ferratové vybavenie, dokonca pre netrénované deti sa odporúča priistiť lanom.

Dostupné: Kremnické vrchy – Skalka, Martinské Hole – Ferrata HZS, Liptovské Revúce – Ferrata Dve veže, Slovenský raj – Ferrata Kyseľ

Obtiažnosť D

Strmý až veľmi strmý skalnatý terén, hlavne malé stupy, dlhšie potenciálne veľmi často exponované prechody. Fixné oceľové laná, kolíky, kramle a stúpačky, dlhšie zavesené rebríky. Chyty a stupy môžu byť tiež ďalej od seba. Vo zvislých častiach čiastočne iba fixné oceľové lano. Obtiažnosť bez bezpečnostných prvkov do IV (UIAA). Stabilný postoj, dobrá kondícia, sila a vytrvalosť v rukách a nohách. Dôrazne sa odporúča ferratové vybavenie.

Dostupné: Kremnické vrchy – Skalka, Liptovské Revúce – Ferrata Dve veže (C/D)

Obtiažnosť E

Vertikálne až previsnuté, všade exponované, veľmi malé schody alebo šplhanie po fixných lanách. Železné svorky, nášľapné stúpačky, kramle a kolíky sú často ďaleko od seba. Na exponovaných a strmých miestach je skoro len lano. Často kombinované so stupmi a chytmi. Veľa sily v horných končatinách (prstoch) a dolných končatinách, zvýšená úroveň kondície, pohyblivosť. Povinná ferratová výstroj, lanová tímová práca stojí za zváženie, najmä pri cestovaní do miest bez bezpečnostných zariadení. Nevhodné pre začiatočníkov a deti.

Dostupné: Kremnické vrchy – Skalka

Obtiažnosť F

Primárne previsnuté, veľmi malé stupy alebo šplhanie po lanách. Fixné oceľové lano, železné kramle, stúpačky a kolíky sú často ďaleko od seba. Kvalitná lezecká technika je nevyhnutná, veľa sily v rukách (prstoch), rukách a nohách, zvýšená úroveň kondície, mobilita. Ferratová výstroj povinná, doistenie lanom a horolezeckým materiálom odporúčané. Neodporúča sa pre ľudí, ktorí bez problémov nedokážu zvládnuť stupeň obtiažnosti E, pretože podľa UIAA škály je to VII+. Takúto obtiažnosť lezú pri lezeckej ceste trénovaní lezci.

Dostupné: Kremnické vrchy – Skalka


Úrazovosť na ferratách na Slovensku

Na Slovensku od roku 2015 po rok 2021 (jún) bolo podľa uverejnených informácií na hzs.sk uskutočnených 54 zásahov. Tieto dostupné zásahy sme si zoskupili a zoradili podľa jednotlivých faktorov, ktoré predstavujú rôzne dôvody záchrany. Najviac zásahov v počte 31 bolo v oblasti Kremnické vrchy Skalka, kde sa nachádzajú ferraty od obtiažnosti A až po F. Následne na ferrate HZS Martinské hole v počte 13, na ferrate Kyseľ v Slovenskom raji bolo zachraňovaných 9 ľudí a na ferrate v Tatranskej Kotline jeden človek. Ani jeden zásah zatiaľ ešte nebol na ferrate Dve veže, je to však ale aj najmladšia ferrata na Slovensku.

Podľa obtiažnosti ferrát sa zachraňovalo najviac na obtiažnosti C v počte 23 záchran, na obtiažnosti E bolo zachránených 19 ľudí a na najťažšej ferrate na Slovensku F bolo zachranených 8 ľudí. Dôvody záchrany boli rôzne. Najčastejším dôvodom (22 zásahov) bolo vysilenie, z toho dve osoby pociťovali aj nevoľnosť a jeden bol vysilený pre uštipnutie hmyzom. Pádov na ferrate, kde zasahovala Horská záchranná služba, bolo 20, z toho jeden bol smrteľný. Z pohľadu vybavenosti týchto ľudí žiadnu výzbroj nepoužilo 7 ľudí, pričom dvaja muži utrpeli vážne zranenia, pretože spadli, ostatní sa báli pokračovať ferratou (5), napríklad aj pre klzké podmienky (2). Jediný smrteľný pád na ferrate, ktorý je evidovaný na Slovensku, bol pre nesprávne upevnenie výzbroje.

Zaujímavým faktom je aj to, že v najťažšiej ferrate na Slovensku „F-úha“ boli zachraňovaní iba muži z dôvodu vysilenia a prípadného pádu. Z toho 45-ročný Slovák mal výzbroj na ferraty nastrojenú na sebe, no pri prechode tejto ferraty ju nepoužil, dostal sa do ťažkého miesta, ktoré nevedel prejsť, vysilil sa a spadol. Utrpel poranenia chrbtice a vnútorné poranenia. Ostaní mali sedací úväz a boli zachránení hneď, až na 35-ročného muža, ktorý po páde v tejto ferrate visel viac ako polhodinu, avšak vďaka tomu, že mal celotelový úväz, (resp. sedací úväz v kombinácii s hrudným úväzom), neutrpel ortostatický šok ani žiadne iné problémy. Na rozdiel od muža, ktorý mal len sedací úväz po páde, visel tiež pol hodinu a utrpel ortostatický šok, pretože visel v sedáku pol hodinu, po spustení sa dostal do bezvedomia a záchranári ihneď zahájili protišokovú terapiu, ktorá bola úspešná a následne bol prevezený do nemocnice. Podobne ako pri stupni obtiažnosti F, aj pri stupni E boli zachraňovaní väčšinou muži (19) a len 2 ženy. Takmer všetky tieto pády boli spôsobené zlyhaním ľudského faktora.

Uzly, ktoré sme použili vo videu

Na spojenie hrudného a sedacieho úväzu sme použili ako prvý vodcovský uzol na plochej slučke.

Zdroj foto: 101knots.com
Ako druhý uzol na plochej slučke sme použili pichaný vodcovský uzol.

Zdroj foto: 101knots.com
Na spojenie ferratového tlmiču pádu a úväzov sme použili líščí uzol.

Zdroj foto: 101knots.com

Naša výbava na ferraty

V MTBIKER shope nájdete neustále rastúcu ponuku outdoorovej výbavy a taktiež doplnky potrebné na bezpečné absolvovanie ferraty.

report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Všetko, čo potrebuješ na zdolávanie ferrát PR článok

Všetko, čo potrebuješ na zdolávanie ferrát

Ferraty predstavujú výborný medzistupeň na ceste k lezeniu. Či už máš nejaké za sebou alebo ešte nie, tieto kúsky sa ti vždy hodia.
Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Chceš sa pohybovať v horách rýchlejšie, výkonnejšie a naľahko? Vyskúšaj speedhiking.
Video: Trailová vs. turistická obuv na túru

Video: Trailová vs. turistická obuv na túru

Je trailová bežecká obuv vhodná na turistiku? Alebo sú lepšou voľbou klasické turistické topánky?
keyboard_arrow_up