Rozhovor: Miriama Kováčová - športovkyňa s prírodou v srdci

Miriama, Mirka alebo jahodka_lesna je rovnaká osoba. Milovníčka prírody a mnohých športov a aj tvár MTHIKER. Aký je jej recept na aktívny život a čo má sama najradšej?

Už som robil rozhovor s mnohými členmi tímu MTBIKER a začínam si všímať, že sa niektoré veci opakujú. Nemyslím to tak, že by ma to začalo nudiť, lebo sa mi dostáva stále rovnakých odpovedí, ale skôr to myslím tak, že dotazovaní v našom seriáli rozhovorov často vyzdvihujú dôležitosť podobných vecí. Aj v prípade Mirky som sa z jej odpovedí dozvedel, že na začiatku bolo jej nadšenie pre vec, vášeň a až z tohto zdravého základu neskôr vznikali ďalšie zaujímavé veci. Či už jej obľúbený Instagram, alebo jej spolupráca s MTHIKER. Kto je zvedavý na detaily jej príbehu, nech sa páči, oči poteší aj množstvo pekných fotiek.


S čím začneme u teba Mirka? Venuješ sa veľa aktivitám, tak ich môžeme na úvod vymenovať.
Lezenie, skialpinizmus, turistika, bežecké lyžovanie, plávanie...

Začnete sa cítiť psychicky aj fyzicky lepšie a ostanete pri tom celý život
Čo bol u teba spúšťač tvojej záľuby v športoch a v aktívnom prístupe k životu?
Prístup rodičov, ktorí ma brali do hôr bez rozdielu ročného obdobia. Dieťa ani nevie a vytvorí si tak prirodzený vzťah k prírode na celý život. Neskôr, keď som si to už aj ja viac uvedomovala, som začala chodiť do hôr s kamarátmi, takže len som pokračovala v tom, čo som bola naučená od malička.

Máš nejakú silnú spomienku z detstva spojenú so športom? Nejaký príbeh, ktorý si so sebou nesieš, rada si na neho zaspomínaš?
Celé detstvo som tancovala modernu v tanečnej, jednou z prvých silných spomienok bol moment na majstrovstvách sveta a ani nevieme ako a postúpili sme s kamoškou do finále, čo v tej dobre bolo veľmi vzácne. Doteraz mám z toho momentu odloženú fotku doma na skrini. Tanec nie je len šport ale aj umenie, práve táto disciplína mi dala najväčší základ mojej obľúbenej zručnosti, že sa dokážem naučiť akýkoľvek šport za veľmi krátke časové obdobie. Pohybový návyk, ktorý som si vďaka tanečnej vytvorila, mi dal základ aj toho, že dokážem ovládať svoje telo a telo neovláda mňa. Môžno sa v duchu zasmejete ale realita dnešných dní je taká, že takáto banálna vec už nie je u detí realitou.


Máš nejaké odporúčanie, ak sa niekomu páči takýto životný štýl športovca amatéra a chcel by ho preniesť aj do svojho života, na partnera, alebo deti?
Odporúčanie je také, že ak vás pohyb baví, vždy keď je možnosť, či už s kamarátmi, rodinou, deťmi alebo sám, začnite sa hýbať, však aj obyčajná naháňačka je už pohyb. Postupne si vytvoríte návyk a nielen to. Začnete sa cítiť psychicky aj fyzicky lepšie a ostanete pri tom celý život. Takisto tým môžete „nakaziť“ vaše okolie pozitívnym smerom, avšak pozor na rozdiel „pridaj sa, bude to zábava/poď, musíš makať“. Nenúťte svoje okolie športovať, hlavne nie partnera, môžete mu vytvoriť nechuť k športovaniu len preto, že ste mu to nesprávne podali. Ak chcete na niekoho preniesť aktívny životný štýl, treba to robiť s láskou, radosťou a zábavou. Práve tak vytvoríte aj iným lásku a radosť zo športu.

Hýbte sa tak, aby vám to robilo radosť, nie starosť.
Čo sa týka detí, tie občas treba usmerniť, predsa chcete, aby si vytvorili návyk hýbať sa. No v dnešnej dobe tu máme dva extrémy rodičov, buď chcú mať z detí majstrov sveta a majú naplánovanú každú minútu po škole a to dieťa nemá časť sa nudiť, či rozmýšľať samo za seba a všetko ma nalinkované. Veľakrát sa stáva, že takýto prílišný tlak úplne znechutí dieťaťu daný šport a môže skoro „vyhorieť“.


Potom je tu tá druhá stránka, že deti ani nevedia, čo šport je, avšak verím, že pomaly a postupne sa obe tieto stránky vytratia. Určite chceme aj majstrov sveta, ale tie deti to musí baviť, šport má byť zábavou, takže od malička môžete deťom vytvoriť lásku k pohybu a k danému športu. Dieťa bude mať svoju motiváciu, bude sa rozvíjať a pokračovať v tom, lebo to bude jeho rozhodnutie a presvedčenie, že áno „chcem byť majster sveta“. Teda myslím obľúbenú vetičku, neplňte si svoje sny cez deti, lebo to sú vaše sny, no a na ich sny potom neostane priestor a to určite nechcete. Tiež nechcete, aby sa jeden deň zbadali, že vlastne ani nevedia, prečo to robia.


Hovorím to preto, lebo som trénovala deti v rôznych športoch, od atletiky cez plávanie až po lezenie. Niektorí rodičia tak tlačili na svoje deti, že deti boli celé šťastné, keď sme rodičom zakázali chodiť sa pozerať na tréningy a ich progres. O obavách, že čo povedia rodičia, že som sa neumiestnil/a na pretekoch atď., to je už u mňa bez diskusie.

Treba si nastaviť ciele, to áno, ale také aby boli reálne a hlavne primerané veku dieťaťa, či pri dospelých aktuálnej fyzickej zdatnosti. O tejto téme by som mohla písať veľa, tak to už radšej uzavriem. Hýbte sa tak, aby vám to robilo radosť, nie starosť a k deťom pristupujte športom formou hry.

Mirka vo videách na MTHIKER

Aby ti neutiekli nové videá s našou Mirkou, daj nám odber na kanáli MTHIKER.



Tých športov, ktorým sa venuješ, si vymenovala viacero, aj by si vedela zostaviť poradie podľa obľúbenosti? Ja by som podľa fotiek na tvojom Instagrame tipoval hiking ako najobľúbenejší.
Ak by si to hádal len z fotiek, trošku to môže klamať, lebo horšie zvládam zimu na rukách, keď som v horách, tým pádom aj menej fotím a preto tam mám viacej letných fotiek. V zime som v horách takmer denne, je to práve skialpinizmus, ktorí ma ťahá do hôr a vďaka nemu tam trávim najviac času a je u mňa asi najobľúbenejší.

Potom je to turistika a niekedy lezenie. Nie je to veľmi konštantné, pretože môj záujem o športy sa dynamicky mení podľa okolitých podmienok. Jednou z nich je aj okolie, keď mám s kým liezť, rada leziem. Keď je dobrá partia na turistiku, idem rada. V zime mám super partiu na skialpy a to je práve jedna z vecí, prečo rada skialpujem. Partia, s ktorou sa môžem pustiť aj do ťažších vecí, zároveň vieme zhodnotiť, čo je už rizikové, všetko robíme na bezpečnosť.


Turistika je široký pojem, čo ťa oslovuje najviac, chodenie po horách naľahko, niekoľkodňové túry s veľkým batohom, ferraty a lezenie, či niečo úplne iné?
Najradšej mám nástupy v Tatrách s veľkým batohom pod steny a lezenie tam, je to oslobodzujúce, že na mieste obklopený neskutočnými horami široko-ďaleko nikto a po dolezení tie výhľady, len ty a tvoja lezecká dvojica či partia, možno trošku egoistické ale prečo, keď je to voľne dostupné pre každého, kto investuje čas do prípravy v lezení? Potom sa dajú vychutnávať aj takéto veci. Samozrejme, v zime skialpinizmus, ako som spomínala vyššie.


Tvoj profil patrí medzi moje obľúbené. Sympatické dievča čo športuje, pekné fotky prírody, žiadna „lacnota", alebo „kupovanie” likov za akože sexi fotky. Ako si s ním začínala?
Instagram som si založila pred pár rokmi, pridávala som tam rôzne krásy prírody z Liptova, ktoré som míňala na túrach a samozrejme všetky športy, ktoré som robila. Tak to postupne začalo rásť, samozrejme čomu dávate energiu, to aj prirodzene bude rásť. Beriem to ako nástroj, cez ktorý možete ľudom ukázať aktívny životný štýl a aj to, že to môže robiť hocikto z nich. Stačí sa rozhodnúť a začať.

Tvoju tvár je stále viacej vidieť za aktivitami MTHIKER, ktorú sme minulý rok rozbehli, či už na YouTube aj Instagrame. Kde sa ešte realizuješ?
Postupne rozbiehame sociálne siete pre MTHIKER, ja mám na starosti FB stránku a s chalanmi AdamomMartinom aj Instagram. Nájdete tam pekné fotky z prírody a našich hôr a odkaz na nový článok alebo videjko, ktoré sme spracovali napríklad v podobe tipu na výlet, ale aj mnoho ďalších tém zameraných na odporúčania v outdoorových športoch.


Ak by chcel tiež niekto takto osloviť väčší počet ľudí, pozitívne ich ovplyvniť tým, čo robí, čo je podľa teba dôležité pri tvorení obsahu na soc. sieťach?
Dlho som bola v tom, že je to prirodzenosť. No posledné dva roky nabral Instagram tak veľkú sledovanosť, že niektorí ľudia, ani neviem ako a majú za chvíľu veľký počet sledovateľov, no podľa mňa žiadnu obsahovú hodnotu. Ja sa však stále držím toho, že keď tým ľudom niečo dáte či už informačného charakteru alebo tvoríte postupne obsah, budete mať aktívne publikum so skupinou ľudí, ktorí robia to čo vy a to je ten cieľ za mňa. Určite by som nechcela mať veľký počet sledovateľov, ktorí nie sú cieľová skupina.

Kedy nastal ten moment u teba, že si si povedala, že budeš dávať tvorbe obsahu väčšiu pozornosť? Lebo aspoň tak to na mňa vplýva, fotky a všetko vyzerá profesionálne, cítiť za tým snahu a prácu.
Zlomové bolo asi to, že ma oslovili na spoluprácu outdoorové značky oblečenia, ktoré som reálne používala, ale povedzme si pravdu, zo študentského života a platu si dovoliť veci a výstroj na lezenie, skialpinizmus, beh a bike nie je úplne jednoduché. To, že som jeden rok minula celú letnú výplatu na skialpovú výstroj, na lezeckú ďalší a mohli by sme takto pokračovať ...

Popri výške som robila každý deň, aby som mohla chodiť na výlety a bežne žiť nejaký komfort, tak to bola pre mňa samozrejmosť. Spät k tým značkám, tým, že ma podporili formou barteru, som si uvedomila, že to nie je také zložité popri mojich vtedy nabitých výletoch a športoch niečo nafotiť či natočiť kvalitnejšie, keď som to tak či tak dovtedy robila. Zainvestovala som do mobilu s kvalitným foťákom a tie fotky a videá vyzerajú oveľa lepšie.


Nejaký tip na to, kam sa svet soc. sietí posunie v blízkej budúcnosti? Na čele budú fotky, videá alebo niečo úplne iné? Aký bude charakter obsahu, bude dôraz na profesionálnej fotke, alebo skôr sa pôjde po autenticite a ľudia sa prejedia dokonalých záberov?
Myslím si, že Instagram tou dokonalosťou už prešiel a stále sa bude vyvíjať novým a novým smerom (reels, atď...). Avšak, čo sa týka osobného feedu, myslím, že zaujme ten, kto je autentický a nerobí veci ako ďalších XY IG profilov naokolo. Hlavne, aby to bolo prirodzené. V dnešnej dobe prechádzame na udržateľnosť/LESS IS MORE/menej je viac v každom smere. Myslím si osobne, že práve týmto smerom sa bude posúvať záujem ľudí v ktorejkoľvek sfére tzn. aj IG, šport, či príroda.

Krásne sa u teba spojilo to, že máš rada hiking a baví ťa fotiť a natáčať, človek by si povedal, že to bolo pre teba od začiatku ľahké pri tvorbe obsahu pre MTHIKER. Spomenieš si, čo bolo najťažšie pri natáčaní tvojho prvého videa?
Ja som síce fotila prírodu a športy, chodila na hory ale absolútne som nikdy nehovorila na kameru, takže to bolo extrémne ťažké. Obdivujem všetkým moderátorov a im podobných ľudí, že dokážu bez strachu tak jednoznačne vystupovať. Keď sme s Adamom (kameramanom) točili prvé video, úvod sme točili na 10-krát s tým, že som sa totálne hanbila a mala som trému. Avšak, ako som v úvode rozhovoru spomínala, je to o tom vytvoriť si návyk a zdokonaľovať sa v nejakej zručnosti a potom to postupne príde.


Zo začiatku to bola len taká tvoja výpomoc s MTHIKERom, teraz si už súčasťou tímu, takže už vidíš „do kuchyne”. Čo sa chystá na túto jeseň a zimu?
Na jeseň a zimu sa chystá viac videí a článkov v outdoore, kde nebudú len tipy na výlety ale aj odporúčania v jednotlivých outdoorových športoch a nielen to, v skratke máte sa na čo tešiť.

Chystáte sa aj rozširovať rady spolupracovníkov, či interných alebo externých? Čo by mal milovník hikingu zvládať, aby bol vhodný kandidát?
Určite, dokonca na tom aj pomaly pracujeme. Pripravujeme nábor pre záujemcov, ktorí by chceli patriť do MTHIKER komunitky a tvoriť spolu s nami. Všetko dáme vonku v pravý čas všetkým vedieť.

Keď som už nakusol zimu a ty si spomínala, že najobľúbenejší šport je skialp, čo bežecké lyžovanie? Sám som si strihol video na bežkách a tiež som nejaké fotky z bežiek videl aj u teba.
Lyže sú šport, kde milujem akúkoľvek jeho podobu. Od 4 rokov stojím na lyžiach, je to pre mňa jeden z najprirodzenejších pohybov vôbec. Bežecké lyžovanie je neskutočná drina, asi najviac energeticky spotrebný šport z môjho subjektívneho pohľadu. Zjazdové lyžovanie ti urobí veľkú predispozíciu do zjazdov v skialpinizme, no a samotný skialpinizmus, to je moja srdcovka. Odkedy som si kúpila 1. lyže, v zime na nich trávim neskutočne veľa času.

Minulý rok som vďaka pandemickej situácii dokonca „nemala inú možnosť“, všetko bolo zavreté, tak som si našliapala priemerne 10 000 - 15 000 výškových za mesiach a tých prašanových oblúkov ani nehovorím. Tu je asi dobré spomenúť, že som z okresu Liptovsky Mikuláš.


Už tu spomíname zimu, ale aktuálnejšie ako lyže sú stále bicykle, kým to počasie dovolí. Obšas si aj natočíme nejaké spoločné cyklo video, tvoj ružový cesťák človek ľahko hneď spozná. Ale nejazdíš len cestu, že?
Momentálne ma veľmi baví jazdenie trailov, totálne ma to dostalo. Milujem sa učiť nejaký nový šport a tie traily sú radosť. Objavujem teda časti Slovenska aj zahraničia, ktoré majú bikeparky, či traily všeobecne.


Ako vnímaš bicyklovanie z pohľadu hikerky? Možno je niekto, kto sa venuje hlavne turistike a bicykel zatiaľ vážnejšie neskúšal. Prečo by to mal vyskúšať? Čo mu to prinesie?
Tak ja osobne som chodila v minulosti veľa po horách ale raz som to prehnala a začala som mať zdravotné problémy pri schádzaní. Odvtedy som začala viac bikovať a ostalo mi to doteraz, za čo som veľmi rada. Otvorilo mi to úplne nové pohľady na hory ale aj samotný šport. Myslím, že bicyklovanie je šetrný šport pre telo (samozrejme aj bike sa dá hrotiť ), vďaka ktorému sa dostaneš rýchlo a jednoducho na rôzne pekné miesta, či už v prírode alebo v meste.

Ďalej si myslím, že je to perfektný prvok pre zníženie počtu áut vo svete. Takže sa na bicykel pozerám aj z pohľadu dennodennej prepravy do obchodu, práce atď.. Vo svete to krásne funguje a verím, že cyklochodníky budú už len pribúdať, keď už tie diaľnice nepribúdajú hahaha.


Keď sme naposledy spolu jazdili, pýtala si sa ma na Superior bicykle, už si si nový horák kúpila?
Dlho som sa rozhodovala, či hardtail či full, nakoniec som si vybrala celopéro Superior FX 979 TR, model 2020, lebo som sa chcela nadobudnúť nejaké skúsenosti v zjazdoch, keďže doteraz to vyzeralo dole kopcom v mojom podaní asi tak, že ruky na brzdách a šmykom dole a keď už som sa aj toho bála, tak popri bicykli . Chcela som väčšie zdvihy a tento bicykel je super kombinácia ľahkého a zároveň pre moje potreby 140 zdvihy ideál na začiatky v bikeparkoch. Samozrejme splnil aj moje vizuálne predstavy.

Máš nejaký cyklistický sen, či už nejaké miesto, kam by si chcela ísť raz bikovať, alebo nejaký model biku, ktorý je podľa teba najkrajší, najlepší…?
Môj sen je isť na bikoch Švajčiarske alpy a niečo tam aj poliezť. Model, to sa ma ani nepýtaj lebo mne na modeli nezáleží, keď je v peknej farbe, je jedno aký model to je. Samozrejme, už som nadobudla význam slov donedávna pre mňa úplne cudzích ako 105, Dura-ace, Ultegra, či Shimano, RockShox, Fox, atď...


Pýtam sa na cyklistické sny a plány a tie hikerovské sme nespomínali. Na čo sa tešíš najbližšie?
Ak to aktuálna situácia dovolí, chcela by som navštíviť okolité štáty v oblastiach, kde sú kopce a preskúmať aj iné hory ako tie naše.

Turistka, cyklistka a autorka zaujímavého obsahu. Keď by sme porovnali, aký obsah a videá sa ti ľahšie robia, tie cyklo alebo hiking?
Myslím, že je to rôzne, najlepšie sa mi robia videá, v ktorý som „doma“ a to je skialpinizmus, potom ferratky, pretože som inštruktorka horolezectva II. stupňa, tak niečo sa už na mňa hádam z tej metodiky nalepilo, potom všetko ostatné.

Záludná otázka, myslíš, že je nejaký rozdiel medzi diskusiou pod turistickým videom a pod cyklistickým? V cyklistike sa niekedy nezmyselne polarizujeme na cestných a horských cyklistov, na klasických alebo ebike jazdcov. Sú nejaké tábory aj v hikingu?
Tomuto bagatelizovaniu jednotlivých športov absolútne nerozumiem. Ja som vášnivá cestná cyklistka, horská cyklistka a teraz som vyskúšala traily a neviem sa nabažiť. Zároveň vôbec nikoho neodcudzujem, hýbeš sa, to je super! Ebiky? Mám rodičov, ktorí nebikovali, odkedy majú ebiky, idú na celý deň do prírody, kde sa hýbu a zájdu oveľa väčšiu vzdialenosť, teda objavia viac krásnych miest v prírode. Za mňa to prináša viac radosti ako odporu.

To nedávne zazeranie na môj obyčajný horáčik, či mám ebike, takmer v závere Mangarského sedla v Slovinsku v 2000 m n. m. mi potvrdilo to, že je to všade podobné, nielen na Slovensku. Mamke niekedy „ukradnem" ebike, keď po práci vybikujem za polovičný čas na Žiarsku chatu, potom mám oveľa viac času zabehnúť nielen do sedla, ale aj na nejaký štít a vrátiť sa za svetla.


Prezdradím vám však moju najväčšiu výhodu e-biku, nástupy do Tatier za lezením sú pre mňa oveľa jednoduchšie cesty. Za 10 minút som na Popradskom aj s plným „baglom hardveru", to isté Sliezsky dom, Hrebienok a tak môžm pokračovať, vidím tam samé výhody.

V turistike som stretla iba nedočkavých bežcov na chodníkoch, ktorí sa veľmi ponáhľajú, lebo majú tréning a dopredu pískajú po ľuďoch, aby sa im ustúpili. Ja patrím do oboch zastúpení, myslím beh na horách a turistika. Celkom nerozumiem, prečo si niekto ide vybehnúť počas hlavnej sezóny na najfrekventovanejšie chodníky, kedy je jasné, že tam bude veľa ľudí. Inak nevnímam žiadne rozdiely.

Na záver dajme nejakú praktickú radu ľuďom ohľadne materiálu a výbavy na šport. Máš niečo, čo si si v poslednom období zaobstarala a teraz si veľmi spokojná?
Jednoznačne skialpová výbava, to je to najlepšie rozhodnutie, ktoré som vôbec mohla v živote urobiť.


Ak si niekoho týmto rozhovorom inšpirovala k tomu, že by chcel tiež začať viacej športovať a byť aktívny ako ty, čo robiť alebo nerobiť, aby mu takáto snaha dlhodobo vydržala a nebolo to len krátke vzplanutie?
Nemyslím si, že by sme mali niečo robiť alebo nerobiť, aby snaha vydržala dlhodobo, ak ťa to napĺňa, tak sa čomukoľvek budeš venovať dlhodobo, ak nie, tak to bude to spomínané krátke vzplanutie. Takže určite nenúťte seba a svoje okolie do športovania.

Ja to mám osobne spojené s prírodou a to je práve to, prečo robím toľko športov, lebo každý jeden šport mi dodáva viac času v prírode a stále ma to baví. Zimný skialpinizmus prináša neskutočné možnosti objavovania, takisto ako letná turistika, či lezenie. Dostanete sa na miesta, ktoré sú dychberúce a neskutočne si pri tom psychicky oddýchnete od dnešného instantného života, toto všetko je za mňa tá motivácia.

Mirke ďakujem za rozhovor, ak by sme išli do detailov každého športu, ktorému sa venuje, to by sme tento článok poriadne natiahli. Každopádne času ešte bude dosť, Mirka sa so svojimi skúsenosťami rada podelí, či už na kanáloch MTHIKER, alebo jej ženský pohľad na svet dvoch kolies radi využijeme na MTBIKER.sk.


Spoznaj našich ďalších kolegov

  • Najvernejší hrádocký brigádnik Erik
  • O častých otázkach zákazníkov pri servise rozprával bratislavský mechanik Andrej
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať porozprávala Karina
  • Fotí, natáča, športuje. Ako si žije svoj sen Marek “Švaco”
  • Poradí aj na základe vlastných skúseností bikerka Denisa
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
  • Filozoficky založený IT guru Michal Ráchela
  • Naša brigádnička Peťa
  • Univerzálny vojak/predajca Martin Talian
  • Kuchyňou marketingu vás prevedie Patrik Slabej
  • Lietajúci mechanik Jakub
  • Výtvarne nadaná posila z expedície Ľubka
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Michaela Masariková – outdoor a dobrodružstvo má v krvi

Rozhovor: Michaela Masariková – outdoor a dobrodružstvo má v krvi

Aké je to dať výpoveď, rok sa túlať po svete a skončiť v MTBIKER tíme? Nielen to nám prezradí naša nová posila Miška.
Rozhovor: Veronika Jánošová - z učiteľskej stoličky rovno do hôr a MTHIKER tímu

Rozhovor: Veronika Jánošová - z učiteľskej stoličky rovno do hôr a MTHIKER tímu

Veľká milovníčka outdooru a všestrannosť v mnohých športoch - aj toto charakterizuje našu novú posilu v MTHIKER tíme, Veroniku.
Video: Spoznajte nášho kameramana a editora - Adam Milo

Video: Spoznajte nášho kameramana a editora - Adam Milo

Kameraman, fotograf, editor ale rovnako športovec, ktorý kombinuje cyklistiku a ďalšie outdoorové aktivity. Aj vďaka nemu sme mohli rozbehnúť projekt MTHIKER.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up