Tip na výlet: Nízkotatranský vrch Siná s výhľadmi na Liptov

Demänovská dolina je známa ťažbou a výstavbou hotelov všade, kde je to možné aj nemožné. Zoberiem vás ale na miesto, kde to naokolo prekvitá krásou a výhľadmi.

Nízke Tatry sú známe hlavne svojou hrebeňovkou, ktorú určite už mnoho ľudí absolvovalo. Od Kráľovej Hole až po Kečku pri Donovaloch, 5 000 výškových a vyše 80 kilometrov, či naopak. Ale čo tie ostatné kopce, ktoré sa nachádzajú mimo hlavného hrebeňa? Tie majú veľké čaro.

Nízke Tatry počas uzáver, ideálna voľba

Z liptovskej strany sú to nádherné kopce ako Poludnica, Demänovská hora a Siná, na ktorú sa dnes vyberieme. Výhľady sú na každú stranu krajšie a krajšie, človek ani nevie, kde sa otočiť, všade naokolo výhľady od Malej Fatry až po Vysoké Tatry. Výhodou Nízkych Tatier je aj to, že sa neuzatvárajú chodníky na rozdiel od Západných a Vysokých Tatier, teda na pár výnimiek. Práve v tomto období tu rada chodím nielen ako hrebeňovku, ale aj tieto samostatne stojace skvosty ako Siná.


Siná

Siná je nenápadný kopec po pravej strane pri vstupe do Demänovskej doliny, je sčasti skalnatý, sčasti lúkovitý a doslova si ma viackrát už pritiahol ale po 3 pokusoch o výstup mi to nejak nikdy nevyšlo, vždy sa zmenilo počasie a musela som to otočiť. Dnes sme ale mali jasnú predpoveď a nemalo sa čo pokaziť.


Od jaskyne Slobody do „tiesňavy”

Auto sme zaparkovali pri jaskyni Slobody, prešli na druhú stranu cesty a po pár metroch už bočíme vpravo na žltú značku hore, „tiesňavou” prechádzame z jednej strany potôčika na druhú. Ponad a popod stromy a konáre naozaj divočina, avšak aj napriek tomu vidno, že sa starajú o chodníček a ďalej je pekne prerezaný a často značený . Nad „tiesňavou” traverzuje hore lesíkom z jednej strany mohutné skaly, z druhej hustý les, cez ktorý prechádzame po chodníčku plnom koreňov stromov.


Úsmev na chvíľu strieda smutný pohľad

Z hustého lesa prechádzame do kalamitnej časti ale stále chodníček pekne označený, miestami predázame ponad, miestami popod spadnuté stromy. Ale stále to má svoje čaro, až kým nevyjdeme na miesto, z ktorého máme výhľad smerom do Demänovskej doliny, kde hneď na vedľajšom kopci nie je takmer žiadny strom. Smutný pohľad avšak mali by sme o týchto témach hovoriť. Prečo dole pri vstupe na žltú značku bolo upozornenie, že nemôžeme pokračovať ďalej smer hlavný hrebeň (kde aj aktuálne ťažili) preto, aby sme neplašili kamzíka a pár metrov pod zákazom ťažia.


Záverečné stúpanie je radosť

Pokračujeme do sedla a odtiaľ už len krásne výhľady na lúkovitú Sinú, kde-tu s kúskami vytŕčajúcich skaliek. Troška „strmáčik", ale tie výhľady, keď sme vyšli hore? Krása, na každú stranu vidieť nejaké kopce, vidiťelnosť až na Kriváň a na druhú stranu po Malú Fatru, je to radosť pre oči. Vrchol je označený vysokým dvojkrížom a tiež dvoma informačnými tabuľami, ktoré hovoria o tom, ako sa nazývajú okolité kopce.


Už len cupkať dole

Dáme siestu, zrekapitulujeme si kopce, ktoré poznáme a na ktoré by sme ešte chceli ísť a pomaly schádzame dole. Cesta dole je rovnaká ako hore, pretože na Sinú nevedie iná turistická cestička okrem žltej, takže si cupkáme späť do lesíka a tiesňavou až na parkovisko k jaskyni.


Zhrnutie

  • Názov: Siná
  • Lokalita: Nízke Tatry, Demänovská dolina
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 3-4 hod
  • Parametre: 7,5 km/900 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie v doline pri jaskyni Slobody
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Baranec na štyri spôsoby

Baranec na štyri spôsoby

Ak ste niekedy išli autom alebo vlakom cez Liptovský Mikuláš, tento vrchol vašim očiam určite neušiel – z Liptovskej kotliny je to asi najmasívnejšie pôsobiaci štít. Hore sa môžete dostať po štyroch cestách, každú z nich si teraz priblížime.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
keyboard_arrow_up