Bežkovanie na Štrbskom Plese je istota a krása v jednom

Štrbské Pleso určite mnohí poznáte, no ak ste ešte neokúsili bežky, tak práve tu to má najväčšie čaro. Bežkovať a kochať sa Tatrami, či nádhernými západmi slnka, je len čerešničkou na torte tohto miesta, ktoré prináša veľké kvality a istoty.

Bežecké lyžovanie na Štrbskom Plese má svoju hlbokú históriu. Vo veľkom sa rozmohlo hlavne v roku 1967, kedy kongres FIS rozhodol o konaní lyžiarskych majstrovstiev sveta v klasických severských disciplínach vo Vysokých Tatrách, ktoré sa mali uskutočniť v roku 1970. V Mlynickej doline sa začala výstavba nového areálu a nových kapacít ubytovania, stravovania a služieb. Postavili hotely FIS, Panoráma, novú ozubnicovú železnicu, komplex spoločnej staničnej budovy a veľkoplošné parkovisko. Práve vďaka tomu dnes máme Štrbské Pleso plné športov či športových podujatí.

Každý si tu nájde to svoje

Či si začiatočník alebo pretekár, nájdeš si tu svoje miesto a nadšenie. Areál ponúka zapožičanie bežiek a nielen to, dokonca aj inštruktorov, ktorí ťa naučia bežkovať. Ak bežky berieš ako formu tréningu, a chceš si dať poriadne do tela, tak toto je určite miesto, odkiaľ neodídeš bez poriadneho tréningu. Môj rekord je 42 km na 5 km trati a to nehovorím o kamarátoch, ktorí vedeli točit na 1 km - 70 km. Keď hľadáš tréning, tak ti je jedno, je to ako trenažér. Dôležitá je kvalitná trať, ktorá ťa tu vždy čaká.


Štrbské Pleso na bežky je istota

Keď začína, či končí sezóna, vždy na Štrbskom je najskôr a najdlhšie sneh, práve preto by som priradila slovo istota tomuto areálu. Nemôže sa ti stať, že tu prídeš počas zimnej sezóny a nebude otvorená ani jednotka (1 km trať), dokonca aj keď bývajú preteky, sú vyhradené miesta na bežkovanie pre verejnosť. O trate sa stará ratrak a taktiež sa zasnežuje. Je to naozaj trať s najlepšími podmienkami. V bufete sa môžeš počas silných mrazov ohriať čajom, či niečo malé zjesť. Zároveň si vnútri vieš odložiť veci, čo vidím ako veľkú výhodu.


Nájdeš tu rôzne trate

K dispozícii je teda podľa podmienok vždy iný počet tratí rôznej dĺžky a obtiažnosti od 1 km až po 7,5 km. Niekedy tu pôvodne bola aj 10 km trať, avšak rokmi už snehu ubúda a nie je to to, čo kedysi, 10 km trať viedla smerom pod Kriváň. Aktuálne má trať názov „Furkotská dolina 7,5 km odbočka na križovatke Jamska cesta” - je teda v súčasnosti najdlhšia, nie je však zadarmo. Výhodou je, že to nie je intenzívne stúpanie do kopca, ale celý čas sa preklápaš cez krátke kopčeky. Niektoré sú miernejšie, iné zase strmšie s takýmto vlnkovitým terénom. O aktuálnosti tratí sa môžeš pred plánovaním informovať tu. Tieto informácie aktualizujú každý deň. Keď sú dobré podmienky, nádherný je aj okruh priamo na plese, ktorý však nie je súčasťou areálu a bežkuje sa na ňom na vlastné riziko.


Základné pravidlá tratí na Štrbskom Plese v areáli SNOW

  • bežkuje sa v smere značených tabuliek
  • na trate sa vstupuje z miest na to určených - 1. štadión, 2. od hotela Patria, 3. nad hotelom Fis
  • Štrbské Pleso - jazero nie je súčasťou areálu, vstup a bežkovanie na ňom je na vlastné riziko
  • zákaz vstupu na bežkárske trate mimo prevádzkových hodín (hlavne keď sa upravujú, tj. po 18:00 hod.)
  • zákaz vstupu do priestorov štadióna s kočíkmi a detskými vozíkmi, vrátane tých, čo sú prispôsobené na ťahanie za lyžami
  • zákaz jazdenia po stopách na skialpoch, snežniciach, bicykli či pešo


Parkovanie na Štrbskom Plese

Je to naozaj trať s najlepšími podmienkami.
Aj keď sa to môže zdať ako problém, kým neplánuješ prísť v slnečný víkendový deň po 11. hodine, určite budeš mať vždy kde zastaviť, pretože je tu veľké centrálne parkovisko, odkiaľ následne ide skibus zadarmo alebo veľa malých parkovísk naokolo. Parkovanie na Štrbskom je denne riadené obecnou políciou a vždy ťa usmernia a nájdu ti parkovacie miesto. Záleží však určite od toho, či si si ochotný privstať. Ak nie si ranostaj, stále sa tu môžeš dopraviť zubačkou, dokonca až z Tatranskej Štrby či Popradu.


Zdroj informácií: nostalgicketatry.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predný Choč - okruh, ktorý prekvapí

Predný Choč - okruh, ktorý prekvapí

Vybehni si so mnou do Chočských vrchov na menej známy Predný Choč.
Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ako vyzerá Priečne sedlo v zime? Môže tam ísť ktokoľvek so skialpovým výstrojom? Z ktorej strany sa tam vybrať?
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
keyboard_arrow_up